dijous, 5 d’abril del 2012

Alegre com una primavera

La Maria va arribar a casa amb una margarida a la mà. La seva mare li va preguntar d’on l’havia tret i ella li va dir que era un regal. La Joana, aleshores, va iniciar un atac de preguntes; estava clar que volia saber qui era el noiet que li havia regalat aquella bonica flor. La petita, però, sempre contestava el mateix: "És una noia i la sang altera!". Ho deia rient i saltant. La Joana la perseguia per casa, també joiosa. Al cap d’uns minuts, però, quan ja no podien parar de riure, la Maria va implorar que la deixés tranquil·la i no jugués més a perseguir-la ni a fer-li preguntes.

La seva mare així ho va fer.  Van anar a la cuina per preparar el berenar i es van adonar que no tenien res que els servís. Ja anaven a sortir al carrer quan, aparegut com el gran salvador, va arribar el Pere. “Criatures, no passeu gana, que aquí ha arribat l’home de la pasta”.

-I quina pasta dus pare? Macarrons?- Va preguntar la petita mentre li agafava la bossa que duia a la mà.
-Com vols que porti macarrons per berenar? A vegades penso que seràs bombera... –Va dir el pare mentre es treia les sabates.
-Bombera? Per què? Mengen molts macarrons els bombers? –Innocentment va preguntar la Maria.
-Ai filleta meva, potser sí que seràs bombera, ens sorprens cada dia més... a veure si serà la primavera...- Afegí la mare.
-La  primavera... La primavera... La primavera- Va començar a cantar la petita...- La primavera la sang altera... Veus mare? La primavera la sang altera! M’entens?  -Anava repetint sense parar, mirant fixament els ulls de la mare i procurant no riure.
-Maria... estàs ben tocada del bolet... què em dius ara de la primavera? Per què em mires així? Sort en tenim que siguis tan feliç, sort! –La mare li va agafar la bossa i exclamà: -Carquinyolis!
-Sí, petites, sí, fa estona que us ho vull dir, però com esteu jugant amb la primavera i aquestes coses, de les que no entenc res de res... –Es va aturar i, després de respirar profundament, va continuar: -Què feliç que em feu...
Tots tres s’assegueren a taula, van berenar carquinyolis i la Maria, per fi, els explicà que la margarida l’havia collit tornant de l’escola i que li volia donar a un amic de classe a l'endemà. Afegí, però, que no li donaria, perquè tenia massa vergonya. Així que va preferir donar-li a la seva mare tot dient-li:
-La primavera me l’ha regalat i a la primavera li he retornat.



Aquest mes us convidem a preparar:





Recordeu:

 • Fer la vostra versió de carquinyolis -podeu seguir la recepta que vulgueu, dolça o salda-.

 • La recepta la podeu publicar al vostre bloc quan us vagi bé i deixar l'enllaç amb la recepta als comentaris  d'aquesta entrada.

Si ja la teniu publicada, igualment podeu participar.

 • Teniu fins el dia 28 per enviar-nos l'enllaç de la vostra recepta -si no teniu bloc i voleu participar, cosa que ens agradaria moltíssim, ens podeu enviar la foto a:  memoriesdunacuinera@yahoo.es

 • El dia 1 publicarem el recull de les receptes rebudes amb els enllaços dels blocs participants.


Si necessiteu qualsevol tipus d'aclariment no dubteu a contactar amb nosaltres.

Esperem les vostres receptes

diumenge, 1 d’abril del 2012

Bunyols

Aquesta vegada ens tornem a trobar amb diferents hipòtesis sobre l’origen de la paraula bunyol. N’hi ha que creuen que prové de la paraula “puñuelo”, que era una mena de bola amb la que els romans amassaven amb els punys. N’hi ha d’altres que pensen que l’origen pot venir del francès “beignet”. Però la majoria dels dolços tenen origen àrab; per això, probablement, els bunyols també en tinguin.

El que sí sabem és que els primers a consumir bunyols van ser els musulmans, persones amb mitjans humils  que vivien al sud i que tenien treballs de baixa categoria, o bé ambulants. Un dels productes que venien eren, precisament, els bunyols. Els bunyols d’aigua mel, per exemple, eren uns dolços que es fregien en oli i, després, es banyaven en mel bullint. Aquests van ser un dels postres preferits dels àrabs assentats a Granada. Els bunyolers van continuar tenint gran tradició, prova d’això és que encara ara es conserven algunes receptes del cuiner reial de Felip III -durant el S. XVII- que en feia.

A part de la tradició de menjar bacallà per Quaresma, també hi trobem la de consumir bunyols dolços, l’origen dels quals sembla que l’hem d’anar a buscar als monestirs de l’Empordà. Probablement, el seu objectiu era endolcir les penúries i abstinència que patien les persones durant el temps de quaresma, ja que durant set setmanes no es podia menjar res que provingués d’animals de sang calenta. El primer dia que s’elaboren és el Dimecres de cendra i l’últim és el Divendres Sant. Això sí, són uns dolços molt austers, ja que durant la Quaresma és temps d’evitar excessos.





Recull de receptes:

La Gemma de La cuina de casa: bunyols dolços de cigrons
La Sandra i en Xavi d'Els fogons de la Bordeta: bunyols de l'Empordà
La Sònia de l'Exquisit: bunyols de coliflor especiats
La Mireia de La Mireia Olivè blog: bunyols
La Silvia de Chez Silvia: bunyols de vent
La Rosquilla de tia Laura: bunyols de vent
La caterina de Dèries culinaries: doble versió de bunyols
La Rosa Mª d'El plat del dia: bunyols de l'Empordà XXL
La Marina de Tapat de tapes: brunyols de quaresma
La Cristina de Bufet de postres: bunyols de taronja
La Rebeca de El dragón de la fresa: bunyols de plàtan i nous
La Núria de Dolcíssim: bunyols de quaresma
La Mercè Salvat de Quasi tot a punt: bunyols de vent i bunyols de carabassa
En Manel d'Irreductibles: brunyols de l'Empordà
La Dolors de Mi gran diversión: fondue de crema de taronja amb bunyols
La Júlia de Cute cat cake: bunyols farcits de crema
La Marta de Cuinadiari: bunyols de carabassa
La Mayte de Rústila: bunyols de mango amb xarop estel
La Gemma de Pel plaer de cuinar: bunyols de bacallà 
La Judith de La cuina de l'estany: bunyols de bacallà
La Isabel de La cocina de Frabisa: rosquilles de llet condensada i anís
La Carmen de Dulces bocados: bunyols amb flors de romaní
La Bet de Tastarutes: bunyols de vent farcits de trufa
La Heva de Tarjeta de embarque: sopa de maduixes amb tempura i mel
La Rosaleda de Al calor de un horno: bunyols de bacallà sobre pebrots
La Maragda de La quinta de Luculus: bunyols de cigrons dolços de la Mireia Carbó
L'Eva de El cullerot festuc: bunyols amb crema 
La Joaquina de La cocina de los inventos: bunyols de pinya 
La Sónia de Encontrar la felicidad en los pequeños detalles: bunyols de vent del Berguedà
La Cori i la Mercè de Cotó de sucre: bunyols de bacallà
L'Eva de Els meus plats: bunyols farcits d'aire
La Laura de Les cireres de la Mery: bunyols portuguesos de poma
La Roser de Trifàsic de Baileys: bunyols de salmó
La Maria de El bazar de los sabores: bunyols de vent
L'Íngrid de My lovely food: bunyols de xocolata
La Judith de El món de Juju: bunyols de quaresma
La Laura de Coure coulants: bunyols de vent amb perfum de matafaluga
La Nani de La cuina Violeta: bolinhos de chuva
La Chelo de Cogollos de agua: gambes amb gabardina
L'Alba i el Jordi de El taller de cuina: bunyols de bacallà i bunyols de sobrassada, pera i ceba
La Neus de Cocinando con Neus: bunyols de quaresma
La Nuri de Nuri cientocuarentayocho: brunyols de l'Empordà
La Quima de Les meves receptes: bunyols de quaresma
L&C de Chocolate, aceite y sal: bunyols de sobrassada amb mel i nous
L'Abril d'April's Kitch: bunyols de formatge, pao de queijo
La Isabel d'Aliter Dulcia: bunyols clàssics de bacallà
L'Olgy de Tiaré de vainilla: bunyols de vent de l'àvia
L'Anna i la Cristina de Fórmules culinàries: bunyols de mató
La Victoria de Hoy cocina vivi: bunyols de gorgonzola amb pecanes
La Pilar de Mi mesa para tres: bunyols de mozarella 
L'Annie i la Catieu de Pastissets: bunyols de quaresma, bunyols de vent 
La Teresa de Com a casa res: bunyols de bacallà
La Paula de Bon Tiberi: bunyols de rap
La Isabel de La cuina de la Isabel: bunyols de quaresma
La Donibaneko de Buscando umami: pakoras (bunyols vegetals) amb chutney de mango
La Mª Gloria de Gourmendaries: bunyols de quaresma

I el Jordi, que, de moment, no té bloc, bunyols de vent

Moltíssimes gràcies a tots per les vostres receptes, aquest cop han estat 70 receptes participants, hem rebut una gran varietat de bunyols, tant dolços com salats.

Ens veiem el proper dia 5 amb la nova proposta.