diumenge, 5 de maig del 2013

Jove rondinaire, vell cridaire

-Pobra Maria. -Comenta la Joana en veu baixa.
-Pobra? Per què? Què li passa? -Respon el Pere agafant-li la mà a la seva dona.
-Res, home, res. Mira-la. No ho veus? -Diu mentre li assenyala a la petita amb el dit índex.  
-Ostres, dona, no veig res d'estrany, està fent els deures a la seva habitació, no?

La Joana abaixa el cap i s'endú el seu marit, que no entén res del que li ha dit. Arriben a la cuina i treu de la nevera dues cerveses ben fredes. El Pere agafa un bol i l'omple de cacauets. 

-Amor, no t'acabo d'entendre. La petita és feliç, no? A què ve aquest comentari? Hi ha res que no sàpiga? -Reclama el Pere ja amb un to una mica pujat.
-Tranquil, Pere, tranquil. Mira, hi ha coses que només entenem les dones...
-Ja hi som altre cop amb aquestes històries, que si les dones això, que si els homes allò... No som tots iguals? No hi ha qui t'entengui, eh!
-Va, no siguis rondinaire, brindem. I no t'enfadis. La petita no està fent els deures. La Maria està dibuixant una gran lluna sobre un cel blau.  
-I... -El Pere demana que continuï... 
-I... Res. Ai, fillet, que n'ets de visionari, tu! No veuries un gotim de raïm ni que et deixessin a una vinya!
-Doncs saps què? Marxo a preparar el dinar, perquè avui toquen broquetes, i la carn és cosa d'homes, no?  -El Pere esbufega i gesticula, movent els braços de dalt a baix.
-Bé, tu fes les broquetes de carn, que jo prepararé unes de verdures, així veuràs que tinc raó i tots podem fer de tot! -Contesta rient la Joana.





Recordeu:

  • Fer la vostra versió de broquetes -podeu seguir la recepta que vulgueu, dolça o salada-.
  • La recepta la podeu publicar al vostre bloc quan us vagi bé i deixar l'enllaç amb la recepta als comentaris d'aquesta entrada.
  • Si ja teniu una recepta de broquetes publicada al bloc, podeu participar igualment, només heu de deixar l'enllaç aquí.
  • Teniu fins el dia 28 per enviar-nos l'enllaç de la vostra recepta -si no teniu bloc i voleu participar, cosa que ens agradaria moltíssim, ens podeu enviar la foto a memoriesdunacuinera@yahoo.es
  • El dia 1 publicarem el recull de les receptes rebudes amb els enllaços dels blocs participants, esperem aquest mes arribar a temps! perdoneu el retràs de les últimes propostes.


Si necessiteu qualsevol tipus d'aclariment no dubteu a contactar amb nosaltres.


Esperem les vostres receptes!

dimecres, 1 de maig del 2013

Creps

Com bé tothom sap, la crep té el seu origen a França. Allà aparegué el seu nom crêpe per descendència del llatí crispus (crespat). La recepta que sorgí d'aquest país és la que se segueix a la major part d'Europa, feta bàsicament de farina de blat i formant un disc pla, que després es doblega de diferent forma segons la regió. A dins s'hi posen ingredients de tota mena, tan siguin dolços com salats.

Si bé, com hem dit, la base és feta de farina, també se li posen ous, llet, mantega i sucre. Segons el tipus de farina usat s'acaba fent una crep dolça o salada, amb la de blat en el primer cas i de fajol en el segon. Com la seva elaboració és particular en la forma, existeixen utensilis de cuina específics, com les creperes.

Ens hem referit a l'origen de les creps situant-lo a França, però si volem ser més concrets el localitzarem a la regió de Bretanya (oest de França). Allà s'anomenen krampouezh i, a més de formar part dels àpats diaris, s'acostumen a menjar especialment durant la Festa de la Candelaria (ben acompanyades de sidra). De variants en trobem moltes: els blinis a l'Europa Oriental, palačinka a l'Europa Central (República Txeca, Sèrbia, Croàcia), palatschinken a Àustria, palachinca a Bulgària o palacsinta a Hongria. Com és fàcil d'observar, tots aquests noms vénen derivats d'una mateixa arrel, que en aquest cas és el mot llatí placenta. Hi és que, si tirem enrere en el temps i anem més enllà del seu origen francès, veurem que a l'època de l'Imperi Romà hi havia un plat jeu semblant. D'aquí en sortiren variants com l'alemany pfannkuchen i l'holandès pannenkoeken (paella i coca). O el panqueque, que és un tipus particular de crep més gruixut.

A casa nostra és habitual que se serveixin amb nata muntada, melmelada, sucre, xocolata o, en el cas de les salades, amb embotit (pernil dolç i/o formatge). Sobre la seva denominació, el diccionari accepta tant l'ús femení com el masculí, tot i que promou el primer. A Galícia, en canvi, es denominen filloas o freixós i a Astúries fayuelos o frixuelos; menjars molt tradicionals en època de Carnestoltes.






Recull de receptes:


La Dolors de Blog de cuina de la Dolorss: creps de poma amb mistela i canyella
La Conxita de Al pot petit: creps de xocolata i ametlla
La Dolores de Mi gran Diversión: creps de punta de coixí amb forma de cor
La Mònica de Galetes i més coses dolces: creps illenques
La Laia de Delícies de llimona: pastís de creps
La Isabel de la cocina de Frabisa: filloas
La Sandra de La capseta dels meus tresors: creps amb poma caramel·litzada i crema


La Judith de El món de Juju: creps de Nutella, plàtan i maduixes
La Pilar de Per sucar-hi pa: milfulles de galette bretonne
La Mireia i la Bet de Els fruits saborosos: creps amb melmelada
La Pilar de Sirope de fresa: creps clàssiques
La Marina de Tapa’t de tapes: creps de xocolata farcides de formatge
La Nani de La cuina Violeta: creps amb mel i melmelada de llima
La Roser de Trifàsic de Baileys: pastis de creps per Sant Jordi
La Marta de Pebre i xocolata: pancakes anglesos
La Marta de Cuina Diari: canelons de creps
La Paula de Bon Tiberi: creps de dos colors
La Cori i la Mercè de Cotó de sucre: crep amb brandada de bacallà i melmelada de pebrot vermell
L’Eva de Els meus plats: 
creps de remenat
La Sussi d’Ara cuina: creps suzette farcits d’orange curd
La Sandra i el Xavi de Els fogons de la Bordeta: creps de maduixes amb salsa de mandarina
La Mª Glòria de Gourmenderies: creps cafè-bombó amb gingebre confitat
L’Abril d’April’s Kitchen: creps de compota de ruibarbre amb taronja sanguina
La Núria de Tastets de bruixa: galette bretonne salada però dolça
L’Alba i el Jordi de El Taller de cuina: tiganites
El Jordi de Tot es bo el que l’olla cou: pastis de creps de xocolata
La Mª Glòria de No tot són postres a la cuina: creps d’espàrrecs de marge i formatge
La Núria de Pa amb oli i xocolata: creps de melmelada d’albercocs
La Mònica de Coses de Llàbiro: creps orientals i canelons de maduixes en balsàmic
La Carme d’All i julivert: crep de cacau amb pera i xocolata blanca
La Gemma de Caprofiti: creps farcits de melmelada
La Xisca de de cocinar y más: rollito verde que te quiero verde
La Silvia de Silvia's lab: crep light i fàcil

La Marta i l’Anna, que no tenen bloc però han volgut participar, ens porten unes creps lleugeres



Moltíssimes gràcies a tots per les vostres receptes, com sempre, aquesta vegada hem recollit 58 receptes


Ens veiem el dia 5 amb la nova proposta. Us hi esperem!