diumenge, 6 d’octubre del 2013

Com més clars, més amics

Cauen les fulles de la tardor. El camí de l'escola sembla una moqueta fet amb tots els tons del marró. La Maria juga a trepitjar-les, salta i salta i riu amb les companyes de classe que l'acompanyen. En un dels salts, cau sobre d'un toll ple de fang. Ja ho té això la tardor, fulles al terra, tolls plens de fang, pantalons bruts i galtes vermelles.

Arriben a classe i la Maria fa esforços per evitar que els nens vegin que va bruta. Un cop ha acabat la primera classe, les amigues l'acompanyen al lavabo, allà l'ajuden a netejar-se. Totes riuen. Saben que la Maria no vol que la vegin bruta. Hi ha un nen que li agrada, el Marc. Però no hi ha res a fer, els nens les espien des de la porta del lavabo, ara riuen ells. La veuen amb els pantalons bruts i ella es mor de vergonya. S'enfada i surt corrents, empenta els companys i les companyes que troba pel camí.

Elles s'empipen amb ells. Ells es riuen d'elles. Tots van cap a classe, la mestre els crida. La Maria no diu res a ningú. Està indignada. L'enuig li dura fins l'hora del pati. Lluny de jugar amb els companys i les companyes de classe, decideix quedar-se sola en un banc on mai seu ningú.

Se li apropa el seu amic i li demana si pot seure al seu costat. Ella no contesta, però amb les mans es tapa, com pot, les taques dels pantalons.

-No passa res, tots ens embrutem, jo cada dia!-. Li diu ell per animar-la. Però ella no li contesta, segueix muda i amb les galtes vermelles. -Saps una cosa, Maria, ningú mai s'asseu en aquest banc, diuen que porta mala sort-. Torna a provar el Marc.
-Doncs, aleshores, no sé què hi fas tu aquí-. Per fi contesta tímidament.
-A mi m'ha portat sort, he aconseguit que em parlessis.
-I a mi?- Contesta ella amb veu baixa.
-A tu no sé si et portarà sort, però jo t'he portat unes ametlles garapinyades per esmorzar, ja em diràs si això és bona o mala sort.

Els dos riuen i es passen l'estona del pati parlant sense parar, una estona que passa tant ràpid que ni tant sols s'acaben l'esmorzar.






Recordeu:

  • Fer la vostra versió de garapinyades -podeu seguir la recepta que vulgueu, dolça o salda-.
  • La recepta la podeu publicar al vostre bloc quan us vagi bé i deixar l'enllaç amb la recepta als comentaris d'aquesta entrada. Si ja teniu una recepta de garapinyades publicada al bloc, podeu participar igualment, només heu de deixar l'enllaç aquí.
  • Teniu fins el dia 28 per enviar-nos l'enllaç de la vostra recepta -si no teniu bloc i voleu participar, cosa que ens agradaria moltíssim, ens podeu enviar la foto a memoriesdunacuinera@yahoo.es
  • El dia 1 publicarem el recull de les receptes rebudes amb els enllaços dels blocs participants.


Si necessiteu qualsevol tipus d'aclariment no dubteu a contactar amb nosaltres.

Esperem les vostres receptes!

dijous, 3 d’octubre del 2013

Carmanyola

Si bé sempre us parlem una mica de la història dels plats que us proposem, aquesta vegada, ja que és difícil trobar els orígens, hem pensat que estaria bé donar uns bons consells.

Cada cop som més les persones que optem per portar la carmanyola a la feina. Les raons poden ser diverses: per salut, si se segueix una dieta és perfecte, perquè controles els ingredients i les coccions dels àpats; perquè no hi ha res com el menjar casolà; per economia; etc.

El que pot semblar-nos més feixuc és el fet de què s’ha de preparar amb antelació, però amb una bona planificació es pot simplificar: fent preparacions bàsiques que ens poden servir per més d’un plat, fer-ne més quantitat i congelar-ne, “reciclar” les sobres del sopar o del cap de setmana.

Segons l’Agència de Salut Pública de Catalunya l’estructura tipus del dinar és:
Primer plat: verdures, farinacis o llegums
Segon plat: aliment proteic
Guarnició: verdures o farinacis
Postres: la preferència és fruita fresca, però ocasionalment podem prendre lactis
Pa i aigua
Oli d’oliva per cuinar i amanir

El que pot semblar més pràctic és un plat únic que combini el primer i segon plat i, per tal de garantir la varietat d’aliments i complir les freqüències setmanals recomanades, és aconsellable fer una planificació setmanal. Això també ens ajuda a comprar el que necessitem per tal d'estalviar diners i temps.

També és important tenir en compte tant la preparació com la conservació dels aliments, si voleu saber-ne més aquí ho teniu explicat amb detall.








Recull de receptes:


L’Eva i la Montse de Cuinant entre llibres:
amanida de mongetes verdes, canelons farcits de carabassa i mató i lasanya de verdures
La Cristina de Cuinem? Amanida de pasta mediterrània
La Pilar de Per sucar-hi pa:
pernilets depollastre per emportar
L’Olga de La cuina de l’Olga: llom arrebossat a l’aroma de timó
La Natàlia de Dolces Nines:
empanada de pollastre
El Miquel de Les receptes del Miquel:
amanida de pasta, verdures i pollastre
La Sao de Rapa tachos: amanida d’arròs amb pernil
La Roser de Cuina d’una aprenent: amanida d’arròs
La Chus de Mançanes i no pomes: amanida d’arròs amb mançana, fruits secs i menta
La Rosa de La Rosa dulce:
canelons
La Marta de CuinaDiari: amanida de llenties amb verat en escabetx
La Neus i el Dani de Gingebre:
arròs salvatge amb xiitaque
La Nee de Le petit chat rose: nius d’ensaladilla russa
La Dolores de Mi gran diversión: amanida de llenties Dupui
La Palmira de Come conmigo: tartaletes de gambetes, pastanaga i api
El Jordi de Faves comptaes: tonyina macerada amb soja
Operación Fartumbi:
canelons de bacallà i gambes i conill a la Coca-cola
La Mercè i la Neus de Tast de cuina:
arrebossats de pernil dolç i formatge
La Carmeta Rusquilleta: pollastre en escabetx
La Bego de Como en casa en ningún sitio: amanida de cigrons
La Cori i la Mercè de Cotó de sucre: salpicón de pasta amb salsa verda
La Judith de El món de Juju: pebrots farcits de llenties
La Roser de trifàsic de Baileys: cigrons amb rovellons, espinacs i tonyina
La Susanna de En Roc a la cuina: llenties als tres xoriços
La Joaquina de La cocina de los inventos: lasanya de pollastre i verdures
La Rosa Maria de El plat del dia: mousse de pèsols i carbassó
La Conxita de Al pot petit: amanida de llenties
La Mònica de Coses de Llàbiro: enrotllatsde quinoa amb bolets i ceba caramel·litzada
La Montse de Rhubarb and samphire:
pastís d’espinacs i mató
La Teresa de Com a casa res: croquetes de pernil de Ferran Adrià
La Bet de Tastarutes: granola de fruitssecs i xocolata
La Mònica d’Ensucrat: coquetes de figa i formatge de cabra
La Marga de l’hora del tàper: wok d’alls tendres, gambes imacarrons
La Isabel de La cuina de la Isabel: verdures amb salsitxes
La Berta de Berta’s Kitchen: mandonguilles amb salsa de poma i pastanaga
La Carme d’All i julivert:
cremós de iogurt i préssec (light) i amanida de llenties amb salmó fumat
La Núria de Tastets de bruixa: albergínies a la parmesana
La Su de El horno de Su: bròquil amb formatge fresc, limona i pecorino
La Elena de Las cosas de Cósima: pastissets de mató, xerries i alfàbrega
La Marina de Tapa’t de tapes: lasanya de carn i verdures
La Heva de Tarjeta de Embarque:
onigiri vegà
La Sandra i el Xavi de Els fogons de la Bordeta: mandonguilles de peix i gambes
La Nani de La cuina Violeta: sípia estofada



Moltíssimes gràcies a tots per les vostres receptes, com sempre, aquesta vegada n'hem recollit 47.



Ens veiem el dia 5 amb la nova proposta. Us hi esperem!