Per trobar l’origen de la paraula mandonguilla (“búndiga”) ens hauríem de remuntar al grec antic, on volia dir avellana. La paraula va arribar fins a l’àrab on servia per anomenar les avellanes i d’altres coses que tinguessin una forma semblant. Les boles de carn picada les van anomenar "búnduga", "al-búnduga" que volia dir la bola i al castellà van derivar en “albóndiga”.
Ja Apicio va recollir a la Roma imperial receptes de mandonguilles fetes amb diferents carns. La massa estava fet amb carn finament picada, barrejada amb pa humit i diferent espècies, tal i com es fan avui de manera tradicional. Abans no es fregien, es feien bullir en aigua fins que estaven tendres i flotaven. Amb el pas del temps trobem que van fer petits canvis i també que les fregien en llard de porc o bé s’afegien a un brou. Però no us penseu que totes eren de carn a la conca de l’Ebro en feien unes amb borraines, típiques de la zona.
Si fem una passejada veurem que en podem trobar a molts països i que poden ser ben diferents. Així doncs a Sud-Amèrica les podem trobar acompanyades d’arròs, a Estats Units i a Brasil amb espaguetis. Si ens apropem una mica trobem les sueques, més populars a les nostres contrades gràcies a Ikea. A la mediterrània tenen una certa semblança i si anem a Turquia podem trobar més de 80 varietats.
Recull de receptes:
La Gemma de Food&cakes by GB: mandonguilles amb sípia
La Sion de Fem un mos: mandonguilles fumades de conill amb pèsols, mandonguilletes, platillo mar i muntanya i pollastre amb mandonguilles
La Núria de La Núria a la cuina: mandonguilles amb salsa de iogurt
La Susanna d'En Roc a la cuina: mandonguilles amb salsa de tomàquetLa Isabel de La cocina de Frabisa: mandonguilles
El aroma de Idania: mandonguilles molt picants
La Silvia de Chez Silvia: mandonguilles guisades
La Mayte de La fonda Deza: mandonguilles amb salsa de pecanesEl Miquel de Les receptes del Miquel: mandonguilles amb salsa de calçots i carxofes
La Elena de Historias de sabor: mandonguilles de pollastre amb salsa de ceba i ametlles
La Marina de Tapa't de tapes: mandonguilles amb faves i cigrons
La Cristina de Cuinem, cuinem: mandonguilles de peix i gambes i boletes de tofu i arròs en salsa de xiitaque
La Eva de Cuinant entre llibres: mandonguilles amb pebrot
La Chelo de Cogollos de agua: mandonguilles amb pèsols i carxofesLa Neus de Estovalles a quadres: mandonguilles amb sípia i pèsols
La Rosa de La Rosa dulce: espaguetis amb mandonguilles
La Dolores de Mi gran diversión: Mandonguilles de bolets amb salsa de fruits secs
La Marta de Pebre i xocolata: mandonguilles de peix al vapor
La Gemma de Cuinant a Canet: mandonguilles de bacallà fresc La Clara de Amb les mans a la massa: mandonguilles de tonyina en salsa de calamars
La Sussi d'Ara cuina: mandonguilles gregues amb salsa de iogurt
La Gemma de Caprofiti: mandonguilles al curri
La Dolors de Hi ha bruixes a la cuina: sopa de prunes amb mandonguilles de sèmola de blat dur
La Palmira de Come conmigo: mandonguilles de lluç i gambesEl Jordi de Retalls de cuina: mandonguilles de ceba i formatge amb salsa picant
L'Anna de Xicuina: mandonguilles de pollastre amb bolets
La Sao de Rapa tachos: mandonguilles de mil al forn
La Pilar de Per sucar-hi pa: mandonguilles de porc agredolç i mandonguilles amb sípia
L'Ana de 5 sentidos en la cocina: mandonguilles de salmó amb salsa de iogurt
La Teresa de Com a casa res: mandonguilles de lluç i gambes La Isabel de La cuina de la Isabel: mandonguilles de pollastre amb salsa d'ametlles
L'Heva de Tarjeta de embarque: mandonguilles de bróquil i patata
La Judith de El món de Juju: mandonguilles guisades
La Natàlia de Dolces nines: mandonguilles de tofu i pastanaga
La Mònica de Coses de Llàbiro: mandonguilles de tofu amb garam masala i mandonguilles amb pèsols
La Conxita de Al pot petit: mandonguilles amb sípia
Moltes gràcies per la vostra participació, ens trobem el dia 5 amb la proposta de febrer!
Pedazo recopilarorio!! muchas gracias!!
ResponEliminaBss
Tenim mandonguilles per escollir.
ResponEliminaMuas
Maravilha para todos os gostos
ResponEliminabjs
Quina pasada!!
ResponEliminaUala!!!! Les vull provar totes!!!
ResponEliminaTenim feina i poden viatjar amb tantes propostes sense sortir de casa!
ResponEliminaBon cap de setmana,
palmira
Quina col.lecció!! :) Si que seria xulo poder fer un tastet de tots aquest plats a l'hora! Ummm
ResponEliminaQuin goig que fan totes aquestes mandonguilles, a veure si aquest mes puc participar.
ResponEliminaSúper recopilació, i per a tots els gustos!! un petó i gràcies per aquesta feinada que feu cada mes!
ResponEliminaSi que ha donat de si la mandonguilla!!! què bones! què tocarà ara...?
ResponEliminaSi que ha donat de si la mandonguilla!!! què bones! què tocarà ara...?
ResponEliminaMe encanta ver así todos los platos juntitos, cuantas ideas!!! =)
ResponElimina