dimecres, 4 de febrer del 2015

Mandonguilles

Per trobar l’origen de la paraula mandonguilla (“búndiga”) ens hauríem de remuntar al grec antic, on volia dir avellana. La paraula va arribar fins a l’àrab on servia per anomenar les avellanes i d’altres coses que tinguessin una forma semblant. Les boles de carn picada les van anomenar "búnduga", "al-búnduga" que volia dir la bola i al castellà van derivar en “albóndiga”.

Ja Apicio va recollir a la Roma imperial receptes de mandonguilles fetes amb diferents carns. La massa estava fet amb carn finament picada, barrejada amb pa humit i diferent espècies, tal i com es fan avui de manera tradicional. Abans no es fregien, es feien bullir en aigua fins que estaven tendres i flotaven. Amb el pas del temps trobem que van fer petits canvis i també que les fregien en llard de porc o bé s’afegien a un brou. Però no us penseu que totes eren de carn a la conca de l’Ebro en feien unes amb borraines, típiques de la zona.

Si fem una passejada veurem que en podem trobar a molts països i que poden ser ben diferents. Així doncs a Sud-Amèrica les podem trobar acompanyades d’arròs, a Estats Units i a Brasil amb espaguetis. Si ens apropem una mica trobem les sueques, més populars a les nostres contrades gràcies a Ikea. A la mediterrània tenen una certa semblança i si anem a Turquia podem trobar més de 80 varietats.

 


Recull de receptes:


La Gemma de Food&cakes by GB: mandonguilles amb sípia
La Sion de Fem un mos: mandonguilles fumades de conill amb pèsols, mandonguilletes, platillo mar i muntanya i pollastre amb mandonguilles

La Núria de La Núria a la cuina: mandonguilles amb salsa de iogurt 
La Susanna d'En Roc a la cuina: mandonguilles amb salsa de tomàquet
La Isabel de La cocina de Frabisa: mandonguilles

El aroma de Idania: mandonguilles molt picants
La Silvia de Chez Silvia: mandonguilles guisades
La Mayte de La fonda Deza: mandonguilles amb salsa de pecanes
El Miquel de Les receptes del Miquel: mandonguilles amb salsa de calçots i carxofes

La Marina de Tapa't de tapes: mandonguilles amb faves i cigrons

La Eva de Cuinant entre llibres: mandonguilles amb pebrot
La Chelo de Cogollos de agua: mandonguilles amb pèsols i carxofes
La Neus de Estovalles a quadres: mandonguilles amb sípia i pèsols

La Rosa de La Rosa dulce: espaguetis amb mandonguilles
La Dolores de Mi gran diversión: Mandonguilles de bolets amb salsa de fruits secs
La Marta de Pebre i xocolata: mandonguilles de peix al vapor
La Gemma de Cuinant a Canet: mandonguilles de bacallà fresc 
La Clara de Amb les mans a la massa: mandonguilles de tonyina en salsa de calamars

La Gemma de Caprofiti: mandonguilles al curri
La Dolors de Hi ha bruixes a la cuina: sopa de prunes amb mandonguilles de sèmola de blat dur 
La Palmira de Come conmigo: mandonguilles de lluç i gambes
El Jordi de Retalls de cuina: mandonguilles de ceba i formatge amb salsa picant
L'Anna de Xicuina: mandonguilles de pollastre amb bolets
La Sao de Rapa tachos: mandonguilles de mil al forn

L'Ana de 5 sentidos en la cocina: mandonguilles de salmó amb salsa de iogurt
La Teresa de Com a casa res: mandonguilles de lluç i gambes 
La Isabel de La cuina de la Isabel: mandonguilles de pollastre amb salsa d'ametlles
L'Heva de Tarjeta de embarque: mandonguilles de bróquil i patata
La Judith de El món de Juju: mandonguilles guisades 

La Natàlia de Dolces nines: mandonguilles de tofu i pastanaga
La Conxita de Al pot petit: mandonguilles amb sípia



Moltes gràcies per la vostra participació, ens trobem el dia 5 amb la proposta de febrer!

12 comentaris:

  1. Tenim mandonguilles per escollir.
    Muas

    ResponElimina
  2. Tenim feina i poden viatjar amb tantes propostes sense sortir de casa!
    Bon cap de setmana,
    palmira

    ResponElimina
  3. Quina col.lecció!! :) Si que seria xulo poder fer un tastet de tots aquest plats a l'hora! Ummm

    ResponElimina
  4. Quin goig que fan totes aquestes mandonguilles, a veure si aquest mes puc participar.

    ResponElimina
  5. Súper recopilació, i per a tots els gustos!! un petó i gràcies per aquesta feinada que feu cada mes!

    ResponElimina
  6. Si que ha donat de si la mandonguilla!!! què bones! què tocarà ara...?

    ResponElimina
  7. Si que ha donat de si la mandonguilla!!! què bones! què tocarà ara...?

    ResponElimina
  8. Me encanta ver así todos los platos juntitos, cuantas ideas!!! =)

    ResponElimina