dissabte, 7 de març del 2015

Refredat covat, dóna'l per curat

Semblaria massa idíl·lic presentar la família mirant les estrelles una nit d'hivern. Ho seria i ho és. Per això, la Joana no està amb el Pere i la Maria, sinó que dorm a dins de casa, a la seva habitació, ben abrigada i suant a causa de la grip. Aquests dies han estat molt freds, massa freds. Un per un gairebé tots els habitants d'aquell petit indret han anat sucumbint als atacs de la natura, el cos és fort, però necessita guanyar batalles dins del llit. 

-De ben segur que aviat es recuperarà, no et preocupis, filleta. 
-Segur que sí... segur. -Diu abans de sospirar la petita de la casa. -Però estaríem tan bé tots tres aquí... mirant la lluna plena.
-La nit és per les aus nocturnes. I tu i jo...
-Sí, sí! Tu i jo el que vulguis! Però  seria tan bonic estar tots tres.
-Maria, petita, ho sé. En tinc tantes ganes com tu, però a la vida...
-Ui papa, la lluna t'està inspirant, vols dir que no és millor que parlem d'una altra cosa?
-Però si encara no he dit res! -Contesta enèrgicament el pare.
-Sí, clar, encara no. Però ho anaves a dir. Que la vida és complicada, que no es pot tenir tot el que es vol, que hem d'acceptar les coses que ens vénen, que hem de lluitar per les que volem, bla bla bla...

Els dos es posen a riure i segueixen un al costat de l'altre. La lluna il·lumina les taulades i des de dalt de tot es veu molt bé la disposició de les cases. Han pujat a dalt de tot. Ombres, estrelles i una esplèndida llum blanca que rebota per on pot. Cada cop que la mare es posa malalta, aprofiten per sopar a sobre de la taulada. No és que facin grans tiberis, amb un bon beure i unes Rostes de Santa Teresa en tenen prou. A vegades, la solitud de la nit és la millor companyia, tant si s'està sol com en família.





Recordeu:
  • Fer la vostra versió de rostes de Santa Teresa (torrijas) -podeu seguir la recepta que vulgueu, dolça o salada-. 
  • La recepta la podeu publicar al vostre bloc quan us vagi bé i deixar l'enllaç amb la recepta als comentaris d'aquesta entrada.
  • No cal que sigui una recepta nova, si ja teniu una recepta de rostes de Santa Teresa publicada al bloc, podeu participar igualment, només heu de deixar l'enllaç aquí.
  • Teniu fins el dia 30 per enviar-nos l'enllaç de la vostra recepta -si no teniu bloc i voleu participar, cosa que ens agradaria moltíssim, ens podeu enviar la foto a memoriesdunacuinera@yahoo.es
  • El dia 3 publicarem el recull de les receptes rebudes amb els enllaços dels blocs participants.

dimecres, 4 de març del 2015

Tàrtar

El tàrtar és una preparació de carn o de peix, tradicionalment picat fi, que pot anar acompanyada de condiments o de salses. El més conegut és el de vedella tot i que està agafant força el de tonyina. Habitualment se serveix sobre una torrada.

Les primeres referències a occident d’aquesta preparació es trobarien al llibre de viatges de Marco Polo, on parla d’una província de l’Àsia central, Caragian, ei explica que mengen carn crua, picada i acompanyada d’una salsa d’alls. La recepta més antiga que es conserva del filet tàrtar és al diccionari Larousse Gastronòmic, de l’edició de 1938.

Donat que la preparació tradicional d’steak tàrtar és carn crua acompanyada d’un rovell d’ou cru, val la pena només consumir-lo a casa, on farem servir aliments ben frescos o bé a llocs de confiança, ja que d’una altra manera ens podríem exposar a contaminacions per bacteris i paràsits. Aquesta advertència també la podem aplicar al peix cru. Cal ser molt curós.

Naturalment, l'oferta pot anar més enllà del peix i de la carn, com bé ens heu demostrat amb les vostres receptes.





Recull de receptes:

La Dolors de Blog de cuina: tàrtar de tomàquet
La Palmira de Come conmigo: tàrtar de algues, tàrtar de tomàquets, pebrots verds i advocat, tàrtar de maduixes amb xantillí de roses
L'Alicia de Ali & Cia: tàrtar de tonyina
La Dolores de Mi gran diversión: Steak tàrtar amb gelat de mostassa, sorpresa de tàrtar de salmó
La Sió de Fem un mos: tàrtar de salmó i verat, tàrtar de tonyina, tàrtar de dos colors, tàrtar de tonyina amb maduixes, tàrtar de vedella
La Roser de Trifàsic de Baileys: tàrtar de salmó
La Glòria de Glòria cookies: tàrtar de tonyina de la cala
La Gemma de Cuinant a Canet: tàrtar de salmó
La Pili de Kooking: tàrtar de gambes ab maionesa
La Montse d'Abell bulto: tàrtar de tonyina amb poma
El Miquel de Les receptes del Miquel: 5 propostes de tàrtar de peix
La Silvia de Chez Silvia: tàrtar de tomàquet i fuet
La Carmen de A table con Carmen: tàrtar de salmó, advocat i sèsam
L'Heva de Tarjeta de embarque: tàrtar de tomàquet vegana
La Carme d'All i julivert: cullereta de tàrtar de salmó i advocat
La xxx de Novel cuisine: tàrtar de salmó fumat i advocat
La Natàlia de Dolces nines: tàrtar de maduixes i xocolata
La Clara de Amb les mans a la massa: tàrtar de salmó i advocat
l'Anna de retalls de cuina: tàrtar de remolatxa i pastanaga
La Pilar de Les receptes que m'agraden: tàrtar de salmó, advocat i magrana
La Mayte de La Fonda Deza: tàrtar tropical
La Marta de Cuina a diari: tàrtar de salmó
L'Eva de Cuinant entre llibres: tàrtar de tomàquet, tonyina i advocat
La Judith de El món de juju: mousse de mojito amb tàrtar de salmó, tàrtar de salmó i mango, tàrtar de salmó, nectarina i poma
La Mònica de Coses de Llàbiro: tàrtar de maduixes


Moltíssimes gràcies a tots per les vostres aportacions, tant dolces com salades, podem remenar entre un bo assortiment!

Ens veiem el proper dia 5 amb la nova proposta.