A l'anterior entrada vam cuinar bacallà, que s’assecava o dessalava per conservar-lo. En canvi, en aquest, l'objectiu és guardar les fruites fins l’hivern, encara que tenint en compte que totes les receptes que heu enviat són una temptació, serà difícil esperar tant.
D'una banda, la melmelada és la barreja de fruita amb sucre -fins que queda convertida en puré, tot i que podem trobar algun tros de fruita sencera-. D'altra, la confitura es fa amb fruita sencera o trossejada.
Des de temps llunyans la preparació de melmelades i confitures han permès aprofitar fruites d’una estació per menjar durant tot l’any. I tot i que al principi eren considerats articles de luxe, la seva popularitat es va anar estenent, sobretot gràcies a què s’abaratís el preu del sucre -que actua de conservant-, de forma que va afavorir l’elaboració casolana.
A principis del segle XIX un pastisser francès de cognom Appert va comprovar que les conserves en ampolles, parcialment tapades, escalfades al bany Maria i tancades hermèticament, es mantenien inalterables durant molt de temps.
Per això a Appert se'l considera l’inventor del primer sistema d’envasat d’aliments, tot i que no va ser ell qui ho va patentar.
Els ingredients base de la melmelada, a part de la fruita/verdura, són:
- El sucre: una de les seves funcions és la de fer de conservant.
- La pectina: una substància natural que es troba , en major o menor mesura, en totes les fruites i que fa que qualli la melmelada.
- L’àcid: evita que el sucre torni a cristal·litzar i ajuda en la conservació.
L’àcid i el sucre actuen com a conservants, però si volem guardar les preparacions durant força temps, fins a dos anys, les haurem de tancar bé i escalfar al bany Maria durant vint minuts, així aconseguirem un segellat hermètic.
Recull de receptes:
La Rosilet de Sugg-r: melmelada de llimona al romaní i melmelada especiada de pinya i maduixes
La Rosilet de Sugg-r: melmelada de llimona al romaní i melmelada especiada de pinya i maduixes
La Bet de Club de cuines: melmelada de pebrot vermell i maduixes, pebrot verd i kiwi i la de patata poma i ceba
En Jordi i l'Alba de El taller de cuina: confitura de maduixots amb un toc de vainilla, confitura de tomàquet i confitura de ceba amb pebrots del padró
La Paula Mariana de Na cozinha de Mariana: melmelada de cireres i melmelada de prèssec i melmelada i gelea de codony
L'Isabel de La cuina de la Isabel: melmelada d'albergínies
La Laura d'Un laboratorio en mi cocina: melmelada de tomàquet
La Laura d'Un laboratorio en mi cocina: melmelada de tomàquet
Moltes gràcies per participar a Memòries d'una cuinera, aquesta vegada han sigut 63 receptes i una manualitat!. A molts de nosaltres ens han quedat ganes de tornar a fer melmelada, veritat? Ara ja no tenim excusa.
Us esperem el proper dia 5, no hi falteu!
Us esperem el proper dia 5, no hi falteu!
M,encantaaaa!!! Aquesta setmana vaig fer una melmelada de nispros de mon pare que m'ha quedat de mort ;)
ResponEliminavaig a practicar amb algunes d'aquestes...merci pel curro noies!
Petonets...
Quina passada i què bones!Per idees no quedarem!
ResponEliminaPetonets.
oooohhhh!! quina xulada!!
ResponEliminaenhorabona per la participació!
visca la cuina i les manualitats!
muakis
Chicos! mi enhorabuena por el éxito de ésta convocatoria, seguro que seguirá aumentando la participación.
ResponEliminaLa recopilación es estupenda, digna del mejor de los libros. Buenísimas recetas y preciosas fotos.
Nos vemos el día 5.
Besos
Equip, moltes felicitats per la quantitat de receptes i tant bones totes elles. Ja tenia alguna apuntada, però ara la llista s'ha fet molt més gran.
ResponEliminaPetonets
Tot un honor, jejeje!! Felicitats per l'èxit de convocatòria!
ResponEliminaAnda!!!!això son mermelades!!! quina passada de fotos i de receptes!!!felicitats!!!petons
ResponEliminaCom pot ser que no m'hagi esterat d'aquest repte??? jo flipo...
ResponEliminaLa participació tot un éxit. Petons
Quin èxit de participació! Increïble! Felicitats a tothom!
ResponEliminaFelicidades a todas las participantes!!! precioso y delicioso mosaico de recetas.
ResponElimina*.* Saludos!!!
Nenes quin éxit!!! Felicitats de nou!! Molt interesant la vostra explicació! M´ho apunto tot!! Petonets!
ResponEliminaUuuuuuuuuooo!!! Sou els millors!
ResponEliminaA mi m'heu fet entrar el cuquet de fer moltes melmelades... ara falta temps, perquè el meu cap està ple d'idees per fer! jejeje
Petonets
Sandra
ole ole y ole, menuda recopilacion! Me encantan los dos mosaicos, cuanta mermelada rica! Enhorabuena por el éxito de la convocatoria, ya estoy esperando qué nos proponen para junio. Besitos!!!
ResponEliminaQue recopilación más buena!! Que raro ver mi titulo en catalán, me encanta jaja
ResponEliminaMuchos besos!!
Me ha encantado participar...deseando seguir con tus propuestas.
ResponEliminaPetó
Felicitats per aquest èxit!!!!!
ResponEliminaA veure quina serà la proposta d'aquest mes??
Petons!!
Enhorabona!!! ha estat tot un èxit! i estic encantada d´haver participat...un petonet
ResponEliminaQuin ventall més guapo, de molt bon aprofitar!
ResponEliminamoltíssimes gràcies a tots per participar!!! heu fet unes receptes fantàstiques!!!!! molts petonets
ResponEliminaWowww.... heu arrasat noies felicitats!!!
ResponEliminaJa no podem dir que no sabem de que fer la confitura ehhhh!!!
Muas!!
Wowwwwwwww nois!!!!! això és fantàstic....sí sí que tens raó que la recopilació em sona una mica!!!! jajajajjajaj!! Enhorabona! ha estat un plaer!! Visca les propostes!!!!
ResponEliminaPetonetsss
¡ Que preciosidad de collage ..... es un espectáculo para la vista !
ResponEliminaMuchas felicidades a todas y un fuerte abrazo,
Isabel
Una recopilación deliciosa!!!
ResponEliminaBesiños :D
Jo ja espero la propera proposta!!! :D
ResponEliminaM'han sorprès molt algunes de les melmelades. Trobo que ha estat una bona iniciativa i encantada de participar-hi. He après molt!
ResponEliminaPetons
¡FANTÁSTICA RECOPILACIÓN!, vengo porque Judith de "El mon de Juju" me recomendó la visita ¡y he quedado encantada con lo que he visto!. ¡FELICITACONES!. Estoy por hacer una mermelada desde hace algún tiempo... aiiinnn, a ver si me pongo en ello. Besines.
ResponEliminatenéis mucho éxito me alegro por vosotras. Bss.
ResponEliminaVaya recopilación.
ResponEliminaSon todas estupendas.
Besos
Ostras, acabo de veure el recopilatori i es fantastic.
ResponEliminaEspero el seguent...
Petonets
quin èxit de convocatòria que teniu!!moltes felicitats, i una vegada més gràcies per la organització!!! petonets!!!
ResponEliminaQuina passada!! Havia passat molt a correcuita ja fa uns quants dies... Os ha quedat superbé... Realment una joia culiniaria la recopilació feta. Ara no tinc escusa. MOLTS PETONS!!!!!!
ResponEliminaGracias, se agradece un trabajo recopilatorio sobre un tema como la mermelada , que cada uno tiene su truquillo.
ResponElimina