dimarts, 1 novembre de 2011

Arròs amb llet

Com va arribar l’arròs a les nostres terres no està massa clar. Hi ha qui diu que ens va arribar de la Índia i que al principi no s’utilitzava a la cuina, sinó que es feia servir com a medecina o com a agent 'espessant': ar-ruz. Una altra de les teories diu que va entrar a través dels àrabs, que van començar per Sicília i van continuar pel llevant Peninsular. Ja als seus receptaris hi havia cremes d’arròs i d’arròs amb llet. Segurament siguien unes postres que derivades del menjar blanc, que per aquelles èpoques era una crema espessa feta amb pits de gallina, arròs, ametlles i sucre. Així amb el temps es va anar convertint en les postres que avui coneixem.

A l’Espanya musulmana trobem que una de les maneres més populars de preparar l’arròs era amb aigua i llet en iguals proporcions, afegint una mica de llard, sucre i un polsim de canyella. Una altra preparació consistia en posar l’arròs en remull, bullir la llet i afegir molta mel; aquesta també ser servia com en la preparació anterior, amb canyella i sucre. A l’Edat Mitjana també el podem trobar, tal i com el coneixem ara o barrejant llet d’ametlles i de vaca.

Cal dir que és un plat que està associat a la bona nutrició i a la digestió fàcil. Per això sovint es recomana a joves, avis i persones amb problemes estomacals.

En quant a a les seves varietats; tot i que els ingredients bàsics són l’arròs, la llet, el sucre i la canyella en pols o en branca, la pell de la llimona o de la taronja; són unes postres que podem trobar de formes diferents segons els països on es fan; amb distints tipus d’arròs, llet, i espècies. També hi ha llocs on afegeixen més ingredients, com ou, nata o fruites -fresques o seques-. Així doncs podem trobar la variant italiana amb llet, ous, panses i pell de taronja. Mentre que la versió danesa porta mantega, sucre i canyella o suc de fruita negra; i s'acostuma a menjar i durant les festes de Nadal o al llarg de tots els mesos més freds. I si anem més lluny veurem que es menja amb cardamom a la Índia, o el rice pudding americà. També es pot trobar a Amèrica del Sud, on van arribar a través dels conqueridors.





Recull de receptes:

La Silvia de Chez Silvia: arròs amb llet xocolatejat
La Chelo de Cogollos de agua: arròs amb llet i castanyes
La Luisa de Cocinando con mi Carmela: batut d'arròs amb llet
La Maite de Don Camilo y Caldereta: arròs amb llet caramelitzat
La Judith de El món de Juju: bombons d'arròs amb llet
La Paula de Bon Tiberi: arròs amb llet bicolor
La Catieu de Pastissets: pastes d'arròs amb llet
La Heva de Tarjeta de embarque: crema d'arròs amb llet i castanyes
La Roser de Trifàsic de Baileys: llet fregida d'arròs i arròs amb llet en un plis
La Isabel d'Aliter Dulcia: crema d'arròs
La Sandra i el Xavi de Els fogons de la Bordeta: escuma d'arròs amb llet i teules de canyella
La Nani de la Cuina Violeta: arròs doce especial
La Seelenschmerz de Gesmack: arròs amb llet de coco
La Carme d'all i julivert: arròs amb llet
L'Esther de la Cocina mágica: milfulls d'arròs amb llet
La Núria de Pa amb oli i xocolata: arròs amb llet i pa de pessic amb farina d'arròs
El Miquel de Les receptes del Miquel: bombons d'arròs amb llet amb sopa de natilles al caramel
L&C de Chocolate, aceite y sal: arròs amb llet i mango caramelitzat
La Nyanyels d'A daily sweet: arròs amb llet i maduixes
La Margot de Margot cosas de la vida: puding d'arròs tibetà al cardamom
La Pilar de Mi mesa para tres: escuma d'arròs amb llet amb coulis de gerds
La Palmira de Come conmigo el blog de palmira: arròs amb llet d'speculoos
La Sònia de Encontrar la felicidad en los pequeños detalles: arròs amb llet d'ametlles, mel i fruits secs
La Salomé de Bloc de recetas: arròs amb llet
L'Alba de Le fabuleux destin du chocolat: arròs integral amb llet de soja, mel i nous
La Lídia de Cuina útil: arròs amb llet
La Carmen de Dulces bocados: arròs especiat amb mango
L'Alba i el Jordi de El Taller de cuina: arròs amb llet i cítrics a la vainilla
La Cori i la Mercè de Cotó de sucre: arròs basmati amb llet de coco
L'Yves d'Amb idees a la lengua: arròs amb llet
La Isabel de La cocina de Frabisa: arròs amb llet amb bola de caramel
La Mayte de Rústica: rissotto dolce
La Carmen de Come y disfruta: arròs amb llet i prèssec
La Roser de Cuina d'una aprenent: arròs amb llet i Baileys
La Piluka de Las recetas de Piluka: arròs amb llet a la xocolata
L'Ana de Experimento en la cocina: roda d'arròs amb llet
L'Abril d'April's kitch: púding d'arròs arbori amb figues
La Frédérique de La vie a can Catrina: riz au lait
La Neus de Cocinando con Neus: arròs amb llet
L'Eva de Els meus plats: púding d'arròs amb llet
La Carmen de Las recetas de tía Alia: pa de pessic d'arròs amb llet
La Sonia de Super jueves: croquetes d'arròs amb llet
La Sole de Pura gula: arròs amb llet
La Montse d'A bell bulto: arròs inflat d'arròs amb llet
La Rosilet de Y un poquito de sal: pastissets d'arròs amb llet i coco
En Francesc de La cuina de tots natros: cucurutxos d'arròs amb llet
L'Olgy de Tiaré de vainilla: arròs amb llet de coco i mango
La Judith de La cuina de l'estany: flam d'arròs amb llet

 
Moltes gràcies a tos els que heu participat a Memòries d'una cuinera, hem rebut 59 receptes, i aquest cop ha estat més que un repte, ja que a molts de vosaltres no us agradava l'arròs amb llet i heu fet una recepta adaptada als vostres gustos! gràcies per l'esforç. 


Ens trobem el dia 5 amb la nova proposta!

26 comentaris:

  1. Ole, ole!!! Quin munt de propostes bones que heu recollit!! Visca el memòries!
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  2. Quina pena que no vaig participar! Espero em perdonin... ho faré en el vostre honor encara que sigui amb retard. Genials totes les popostes. Petons

    ResponElimina
  3. Felicitats!!!! amb vosaltres dona gust participar a tot!!!muaks!!!

    ResponElimina
  4. Wow ¡cuantas propuestas!!! no se por donde empezar!!!
    Besosss

    ResponElimina
  5. ¡¡¡¡Enhorabuena chicas!!!!

    todo un éxito dulce y merecido.

    Un besote

    ResponElimina
  6. Enhorabona, heu recollit un munt de suggeriments nous i originals!
    Nani

    ResponElimina
  7. Vaya colección... Me encantan vuestros retos mensuales, espero el de noviembre! Besos

    ResponElimina
  8. El que no encuentre la que le guste es porque no quiere, porque la variedad es impresionante. Espero ansiosa que llegue el día 5 ;)
    Bess

    ResponElimina
  9. Moltes felicitats nois! un recull de propostes genial!! varietat al màxim!
    petonets

    ResponElimina
  10. Una propuesta bueniiisima, me ha encantado participar.
    Besos chicas
    Esther

    ResponElimina
  11. Uau, quina pila de receptes! Felicitats, ha estat un exit total :)

    ResponElimina
  12. Sweet: no pateixis! si et ve de gust participar, quan facis la recepta t'enllaçarem.

    Moltíssimes gràcies per totes les receptes!!!!! ens veiem el dia 5

    ResponElimina
  13. com m'agrada l'arròs amb llet!!! quin munt de receptes bones!!! gràcies a tots!!!!!! petonets

    ResponElimina
  14. Enhorabona!!!! Quantes receptes!!! Ja esperem el proper repte.....
    Petonets guapos

    ResponElimina
  15. per ser que no agradava quin munt de receptes! I totes molt fotogèniques! Visca el Memòries!
    petonets

    ResponElimina
  16. Moltes gràcies a vosaltres!!!!!!!!!! a estat tot un plaer ;-)
    Petonets

    ResponElimina
  17. Quin greu!!! He arribat tard!!!

    ResponElimina
  18. Felicitats! Ha quedat genial!!!!!!!

    ResponElimina
  19. Vaya nivel que tienen todas estas recetas.
    Enhorabuena por ser cada día más. Y ahora, a esperar al día 5.
    Besos

    ResponElimina
  20. oh! però quin goig!! enhorabona!!!

    petonets

    ResponElimina
  21. Pero que precioso ha quedado todo ¿no? uauuuu, me parece una maravilla ver ese mosaico de arroces cada uno distinto e individual pero deliciosos todos, impresionante.

    Enhorabuena a tod@s y a vosotras especialmente por organizar esta historia.

    un besazo

    ResponElimina
  22. Que xulo ha quedat el collage amb totes les fotos!
    Doncs demà estarem aquí, davant la pantalla esperant la vostra proposta.
    Una abraçada guapíssimes!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ResponElimina
  23. unas propuestas estupendas. Que éxito chicas. Bss.

    ResponElimina
  24. que divertit!! m'agrada molt el teu blog, no ho havia pensat mai, pero em sembla molt interesant, et segueix per a veure quin es el nou repte :) si puc, participaré, i si no, aprendre noves receptes :D
    MOLT INTERESANT
    bss
    miscajonesdesastres.blogspot.com

    ResponElimina
  25. Me ha encantado participar!!! Unas recetas estupendas y deliciosas... La de arroces distintos que han salido! Besos

    ResponElimina