Si ens remuntem a l’antic Imperi Persa, trobarem un plat molt similar al que avui entenem per truita, però fet d’herbes kookoo. Aquest plat encara està a l'ordre del dia, i fins i tot es poden trobar receptes a la xarxa; ja que són molt populars a l’actual Iran. Indagant sobre els orígens de la truita, també trobem referències a l’Amèrica precolombina, però a diferència de les que coneixem, aquestes estaven fetes de blat de moro, i és que a l’altra truita es referien com a “truita d’ou”. Al llibre De Re Coquinaria, que va escriure Apicio en el temps de l’emperador Romà Tiberi, es fa una al·lusió a la truita d’ous amb llet, i l'anomena ova spongia ex lacte. I llegint la preparació veiem com explica que se li ha de donar la volta. Cal a dir que és precisament d’aquí d’on li ve el nom a la truita, del llatí torta, que vol dir voltejada.
Pel que fa a la truita a la francesa, sembla que aquesta té el seu origen al Sud d’Espanya, a Cadis. Fou durant l’assetjament francès a la Guerra de la Independència, i degut als bloquejos existents, que van començar a escassejar alguns ingredients, com les patates; i és així com es van començar a fer truites sense patates i que el poble les va denominar, en to de burla, “truita francesa”.
Una altra varietat que no podem oblidar és la truita de patates, també anomenada truita espanyola. Diuen que va ser el general Zumalacárregui que va inventar la truita de patates com un plat senzill, ràpid i nutritiu; amb el que saciar les penúries de l’exercit carlista. Amb el mateix general com a protagonista, es coneix una altra versió dels fets, que explica que Zumalacárregui va anar a parar a casa d’una dona que només tenia ous, ceba i patates. Allà ella li va preparar un remenat que li va agradar molt al general, tant que més tard ell el va popularitzar.
Si seguim veient variants, hem de fer referència a la truita sense ous, les conegudes truites de farina, fetes amb una barreja de farina i aigua (o llet), en substitució de l’ou. Aquestes es van fer populars durant la Guerra Civil del 36. En aquesta època també es va fer popular la falsa truita de patates, feta amb peles de taronja.
Cal que parlem també del dijous gras, que és el tret de sortida del Carnaval. Aquest dia es coneix popularment com el dia de la truita, i aquesta s’acostuma a fer amb botifarra d’ou. Antigament aquest plat tenia una finalitat concreta: atipar-se d’aliments greixosos i, així, per preparar-se per a l’abstinència de la Quaresma.
Certament, podem trobar infinitat de varietats, tantes com ingredients tinguem i combinacions ens aporti la nostra imaginació. Tant és així que podem viatjar a prop i trobar l’omelette francesa o la frittata italiana. O anar una mica més lluny i menjar una tamagoyaki japonesa.
Pel que fa a la truita a la francesa, sembla que aquesta té el seu origen al Sud d’Espanya, a Cadis. Fou durant l’assetjament francès a la Guerra de la Independència, i degut als bloquejos existents, que van començar a escassejar alguns ingredients, com les patates; i és així com es van començar a fer truites sense patates i que el poble les va denominar, en to de burla, “truita francesa”.
Una altra varietat que no podem oblidar és la truita de patates, també anomenada truita espanyola. Diuen que va ser el general Zumalacárregui que va inventar la truita de patates com un plat senzill, ràpid i nutritiu; amb el que saciar les penúries de l’exercit carlista. Amb el mateix general com a protagonista, es coneix una altra versió dels fets, que explica que Zumalacárregui va anar a parar a casa d’una dona que només tenia ous, ceba i patates. Allà ella li va preparar un remenat que li va agradar molt al general, tant que més tard ell el va popularitzar.
Si seguim veient variants, hem de fer referència a la truita sense ous, les conegudes truites de farina, fetes amb una barreja de farina i aigua (o llet), en substitució de l’ou. Aquestes es van fer populars durant la Guerra Civil del 36. En aquesta època també es va fer popular la falsa truita de patates, feta amb peles de taronja.
Cal que parlem també del dijous gras, que és el tret de sortida del Carnaval. Aquest dia es coneix popularment com el dia de la truita, i aquesta s’acostuma a fer amb botifarra d’ou. Antigament aquest plat tenia una finalitat concreta: atipar-se d’aliments greixosos i, així, per preparar-se per a l’abstinència de la Quaresma.
Certament, podem trobar infinitat de varietats, tantes com ingredients tinguem i combinacions ens aporti la nostra imaginació. Tant és així que podem viatjar a prop i trobar l’omelette francesa o la frittata italiana. O anar una mica més lluny i menjar una tamagoyaki japonesa.
Reculll de receptes:
La Lidia de Mis platos favoritos: truita de mongetes blanques i gambes
La Roser de Trifàsic de Bayleys: truita de xocolata amb puré
El Manel de la Gàl·lia catalana: truita de mongetes, cansalada i espinacs i truita de calçots i carxofa
La Dolores de Mi gran diversión: truita dos gustos
L’Olgy de Tiaré de vainilla: truita blava i rotllets de truita amb pernil i formatge
La Bet de Tastarutes: pastís de truites
La Teresa de Com a casa res: truita d’enciam i ceba
La Raquel de Manzanas rojas: petits capricis de truita de formatge amb salsa de pebrot i anxoves i truita de lluç
La Margot de Margot, cosas de la vida: truita de verdures i truita de carbassó, panses i nous a l’aroma de mandarina
L’Anna de Tomates verdes fritos: potser que truita de patates
La Zaraida de The Xixi’s club: truita vegana de ceba amb pimiento morrón
L’Annie i la Catieu de Pastissets: truita de xocolata negra i blanca
La Victoria de Hoy cocina Vivi: truita de bacallà i pebrot
El Pau de Pau Corcelles: truita depatates amb romaní
L’Alfons de Les receptes de Sant Hilari: cornets de crema de truita de patata
L’Alba i el Jordi de El Taller de cuina: truitapizza
La Sònia de Encontrar la felicidad en los pequeños detalles: truita de mongetes del ganxet
In Cucina: pastís de truita de grelos,xistorra i formatge
La Núria de Entre fogones anda el juego: truita de patates
L’Eva de Els meus plats: truita d’espaguetis
La Susanna de En Roc a la cuina: truita d’espinacs
La Cristina de Bufet de postres: truita dolça amb fruits secs i truites de xocolata
La Pili de Kooking: truites d’escalivada
La Mayte de Rústica: truites amb formatge i melmelada picant
El Miquel de Les receptes del Miquel: truita de ceba i patates bullides
La Isabel d’Aliter Dulcia: patatopita
La Roser de Cuina d’una aprenent: truita-pizza i truita d’espaguetis al parmesà
La Mª José de Las recetas de MJ: truita de patates amb verdura
La Carolina de Pequeños placeres: truites dolces de poma i canyella
La Sonia de l’Exquisit: truita farcida de gambes
L'Anna de Gastroadikta: caneló de truita
La Isabel de la cocina de Frabisa: truita francesa amb guacamole
La Maite de Don Camilo y Caldereta: truita de bacallà i patates
La Carmina de Club de cuines: pastís de truites
La Margalida de Sa cuina de sa lluna: truita de bacallà
La Palmira de Come conmigo el blog de Palmira: truita vietnamita
El Francesc de La cuina de tots natros: truita fea de xocolata
La Neus i la Sònia de Pienso luego cocino: pautes per fer una truita
La Nani de La cuina violeta: truita de xocolata
La Judith de El món de Juju: truita de bacallà
La Luisa de Cocinando con mi Carmela: truita de patates amb fonoll i bacon
La Caterina de Taulaposada: truita de patates i carxofa amb sobrassada
L’Anna de El meu blog de cuina: un parell de truites d’aprofitament
La Laura de Cuinejar: truita savoiarda
La Núria de Pa amb oli i xocolata: truita d’espàrrecs
La Laura de coure coulants: minitruites de portobellos i gambetes
La Marisa de Thermofan: truita de patates microones i forn
La Marta de Pebre i xocolata: truita de verdures amb tagin
La Tere de Terecetario: truita de coliflor
La Joaquina de La cocina de los inventos: truita de xocolata farcida de poma
La Rosa Maria de El plat del dia: truita de farina
La Carme d’All i julivert: truita de patata i ceba
La Cristina de Crijoarmael: truites de pa amb tomàquet
La Marta de CuinaDiari: enrotllat de truita d’espinacs
La Isabel de la cuina de la Isabel: bombons de truita de patata
L&C de Chocolate, aceite y sal: truita de betanzos
La Marina de Tapat de tapes: panet de truita de patates amb olivada
L’Eri de La cuina de l’Eri: truita de fideuà amb gratinat d’allioli
L’Anna de La Felicitat es menja: truita de pa amb tomàquet
L’Yves de Amb idees a la llengua: truita de patata i ceba
La Nuni de Cuinetes: truita d’espàrrecs i llagostins amb julivert
La Conxita de Al pot petit: truita de faves i alls tendres
La Miss Migas de Migas con locura: truita acolorida de verdures
La Berta de Berta’s Kitchen: truita d’alls tendres i xampinyons
La Pilar de Mi mesa para tres: rotllos de truita
La Sandra i el Xavi de Els Fogons de la Bordeta: rotllets de truita amb patata trufada
La Cori i la Mercè de Cotó de sucre: braç de truita de patates amb formatge
La Zarawitta de Viaje al centro de la beca: esmorzars de dissabte: truita, omelette
La Mònica de Coses de Llàbiro: truita amb... i truiquinis de l’Aina
La Frédérique de La vie à Can Catrina: a l’espanyola o a la francesa
La Ingrid de My lovely food: omelette-sucree
La Carmen de Las recetas de tia Alia: tagliatelli de truita
La Montse d’A bell bulto: truita de maccheroni a la carbonara
La Clara de Quins fogons: truita de patates i ceba amb extra de mandra
L’Ana de Experimento en la cocina: tartaleta de truita de patates
La Paula de Bon tiberi: truita yin-yang
La Ingrid de L’hort de l’onclu: pastís de truites
La Silvia de Chez Silvia: truita dolça, chez
La Chelo de Cogollos de agua: tortilla paisana
La Gemma de Caprofiti: truita de patates i xoriço
L’Abril de April’s Kitch: truita de poma de Secun
La Duxa de Duxa's kitchen: truita espanyola
Aquesta vegada hem tingut dues cuineres sense bloc que s'han animat a participar:
La Judit: truita de botifarra negre i blanca
La Tania: truita de foie amb poma i ceba caramel·litzada
Moltíssimes gràcies a tots per les vostres receptes, aquest cop han estat 95 receptes participants. Ja no tenim excusa per no fer truites, de dolces i salades!
Un recull esplèndid, quines truites més bones!
ResponEliminaNo sé si estic mal fixada, però veig la meva foto però no em trobo a la llista!
Petons boniques
Quin bé de déu de truites! Moltes gràcies per la proposta, és fantàstic col·laborar amb les vostres idees... petonet!
ResponEliminaAnna, ja està solucionat. Perdona!
ResponEliminaPetonets.
Estupenda recopilación con ideas y presentaciones para todos los gustos :)
ResponEliminaBesotes
Hola, quina meravella de recull ! per cert, si també voleu posar el meu nom (com els altres) soc la Laura de Cuinejar. I m'ho he passat molt be. Ja estic preparant-me pel proper repte. Abraçades
ResponEliminaMoltes felicitats! Heu fet un recull extraordinari!
ResponEliminaenhorabona pel recull! quin goig!!!
ResponEliminaPlas!!! Plas!!! Plas!!! enhorabona per aquest recull!!! Hi ha truites per donar i per vendre....
ResponEliminaA veure què ens proposeu ara ¿¿??
Petonets
Aquest cop us heu superat! un milió de gràcies a tothom per haver participa!!! petonets
ResponEliminaUna convocatoria muy muy exitosa.
ResponEliminaEnhorabuena...
Besos.
Quin recull més bo amb tantes receptes per tastar :o)
ResponEliminaPetonets i esperant la propera convocatòria :o)
Palmira
Fàntastica la història sobre les truites! N'he après un munt de coses que no sabia!!! Genial!
ResponEliminaM'encanta la vostra iniciativa! Ara a per la propera!!!! :D
Molt bon recull....
ResponEliminaMés cosetes sobre truites:
http://totesboelquelollacou.blogspot.com/2012/01/truites.html
una abraçada
Genial, quin super recull!!! ENHORABONA!!
ResponEliminaPetonets
Sandra
Un recull fantàstic, estic per posar un dia fixe de truita a la setmana, amb aquest recull en tinc per un parell d'anys sense repetir!!!
ResponEliminaPetonets a tots els participants
Mare meva, NO SÉ PER ON COMENÇAR!! jaja Totes aquestes truites fan tan i tan bona pinta... I la meva és veu bastant a la primera foto, yupiii!! :D
ResponEliminaNoies, moltíssimes gràcies per fer aquesta iniciativa, és súper divertida i el resultat és fantàstic!! Felicitats!! :D
Un petonet truitereees!!
Uauuuuuu!!! Quin recull de receptes de truita!!!! T'acabo de descobrir i....m'he fet seguidora!!!
ResponEliminaQuan tornis a fer algun recull de receptes...hi participaré!!
Jo tinc un blog de cuina molt jovenet. Et deixo l'enllaç.
Una abraçada i felicitats pel teu blog!!
Olga
Hola Familia guapa tu
ResponEliminaquin èxit, que maco aquest mosaic, Felicitacions, a seguir que tot@s estem esperan la propera proposta...que divertirt
mil petonets Susanna
Hola, soc la Carolina de Pequeños Placeres, la entrada a mi blog no se ve, esta mal escrita la direccion.
ResponEliminaOs la paso otra vez! Me ha pasado con algunas otras entradas tambien!
Saludos
http://carolinaceballo.blogspot.com/2012/01/mi-particular-version-de-una-tortilla.html
quin munt de receptes, fa motl de goig que la gent participi
ResponEliminaQue de ideas tan estupendas y seguro a cual más buena. Bss.
ResponEliminaSi que hi ha varietat de truites bones! No en sabia res, de la seva història... molt interessant. Gràcies!
ResponEliminaMarta
Me fascinan estos collage....voto por pagina en flickr para ellos :D!
ResponEliminaBesotes.
Espectacular! Quantes idees i que bonestotes! Petons
ResponEliminaHola Juju, és un gran honor participar en aquesta iniciativa.
ResponEliminaEncantada, felicitacions.
Gracias, besotes.
http://duxaskitchen.blogspot.com/2012/02/tortilha-espanhola-com-batata-doce.html
Una passada!!! felicitats!!!
ResponElimina¡¡Ay, que yo no he podido participar en las últimas ediciones de Memories d´una cuinera!!
ResponEliminaEnhorabuena por esta suculenta recopilación de recetas y nos vemos en la próxima.
Beso gordo
Segur que aquest recull de receptes de truites em serà ben útil. Ara ja podré fer truites ben variades.
ResponEliminaGracies també per tota la informació sobre l'origen de les truites, és molt interessant.
Fins a la propera
Conxita
Hola t'acabo de conèixer des de el blog bufet de postres, em sembla molt bona idea la teva iniciativa, em faig seguidora teva i t'invito al meu recent blog, vaig començar aquesta setmana però amb moltes ganes! Salut,
ResponEliminaNúria-Cocó
http://algomasquecocina.blogspot.com
A sido todo un placer el poder compartir con vosotras otra idea más para este gran evento de cada mes y esperando el próximo reto, besos.
ResponElimina