dijous, 5 de juliol del 2012

Molta fruita menjaré, i molta salut tindré

Camí de casa, la família està enfadada. El Pere i la Joana han tingut una discussió que, com totes, vista des de fora, sembla ridícula. Aquest matí s'han llevat tots tres molt d'hora. Tot i ser diumenge, han volgut aprofitar el dia i anar d'excursió al poble del costat. Amb lleganyes matinals i badalls continuats, la família ha pogut iniciar una jornada diferent gràcies a la dutxa d'aigua freda que han fet tots tres.
Ja fa un parell de dies que no funciona l'aigua calenta i, segons la Joana, la culpa és del Pere, que mai troba el moment per arreglar-la. Val a dir que, davant de la petita Maria, la mare sempre excusa el pare, adduint la gran feina que té al forn.

Sortint de casa, amb els aires ja girats, la petita ha ensopegat i s'ha fet mal al genoll; res que una mica de gel no pugui anastasiar. La mare, mentre li ha netejat la ferida, li ha explicat que a casa seva sempre tenien els pantalons amb pedaços als genolls, perquè ella sempre anava per terra. Això fins que els seus pares, els avis de la petita, van decidir donar-li pantalons curts i esperar els genolls pelats.

En arribar al mercat del poble veí, després de moltes hores de camí, tots tres han tingut ganes de firar-se. A la Joana li han agradat unes faldilles que una dona havia fet a mà. El Pere ha volgut comprar uns estris de cuina. I la petita ha desitjat fer-se amb un conte que uns nens tenien a una petita parada improvisada.

El problema ha arribat a l'hora de pagar. El pare ha pensat que la mare havia agafat diners. La mare ha cregut que ho havia fet el pare. I, és clar, tot ha fet pensar que tornarien sense comprar res i amb la panxa buida. Això, però, no ha acabat així. La Maria, dins del seu saquet, portava suficients diners per comprar el seu conte. Un conte que, segons ha dit, no llegiria fins que no estigués amb la seva amiga, la filla de la peixetera.
Sense diners i sense compres, els pares han tornat a casa enfadats i afamats. Un fet que ha aprofitat la petita per posar ordre a la seva manera: "Va, si feu les paus, en arribar a casa us preparo una magnífica macedònia!".




Recordeu:
  • Fer la vostra versió de macedònia -podeu seguir la recepta que vulgueu, dolça o salda- memoriesdunacuinera@yahoo.es -.
  • La recepta la podeu publicar al vostre bloc quan us vagi bé i deixar l'enllaç amb la recepta als comentaris  d'aquesta entrada. Si ja teniu una recepta de macedònia publicada al bloc, podeu participar igualment, només heu de deixar l'enllaç aquí.
  • Teniu fins el dia 28 per enviar-nos l'enllaç de la vostra recepta -si no teniu bloc i voleu participar, cosa que ens agradaria moltíssim, ens podeu enviar la foto a memoriesdunacuinera@yahoo.es
  • El dia 1 publicarem el recull de les receptes rebudes amb els enllaços dels blocs participants.
  • Si necessiteu qualsevol tipus d'aclariment no dubteu a contactar amb nosaltres.
  • Esperem les vostres receptes!

diumenge, 1 de juliol del 2012

Mel i mató

El mató és un formatge fresc i suau, originari de la Catalunya central, que s’elaborava amb llet de vaca, cabra o ovella; tot i que en l’actualitat el més comú és el primer. 

L’origen d’aquest formatge el trobem a l'època en què la gent va començar a fer-ne aprofitant la llet que els sobrava. Si el fem casolà, farem bullir la llet i el coagularem amb un element vegetal, suc de llimona o vinagre o quall.

La manera tradicional de servir-lo és amb mel o sucre, tot i que amb les vostres propostes hem vist que amb els mateixos ingredients podem trobar diferents presentacions.

Va ser una preparació molt popular a l’Edat Mitjana, la mel servia per dissimular l’estat de conservació d’alguns aliments i era un bon edulcorant; ja que, degut a l’alt preu que tenia, estava reservat a uns pocs privilegiats. El podem trobar al llibre de Sent Soví, que és del segle XIV, i ens parla de diferents preparacions: amb mel, amb sucre picat en un morter i amb aiguanaf -flor de taronger- o aigua de roses o bé amb confitures.

El mató també és conegut com brossat, recuit. També veiem que al Maestrat fan brull, i a Itàlia ricotta-. Segons el lloc, el podem trobar tant en receptes dolces com en de salades.




Recull de les receptes:


La Judith de El món de Juju: timbalet de mató i xocolata, batut de mel i mató i maquis d’arròs amb albergínia i mel i mató
La Carolina de Pequeños placeres: mel i mató
Cocó de Algo más que cocina: semifredo de mató amb galeta de mel
L’Eri de La cuina de l’Eri: crema de mató amb granissat d’alfàbrega i cullera de mel i mató amb encenalls de foie i ceba cruixent
La Núria de Pa amb oli i xocolata: mel i mató envoltat de maduixots i mató cassolà
La Silvia de Chez Silvia: mató amb compota tèbia de mores
La Mayte de Rústica: tartaletes de mel a la llimona i mató

La Marina de Tapa’t de tapes: mel, mató, meló, les tres M i coca de mel i mató amb pol·len
La Virginia de Sweet and sour: mató i mel amb aire euskaldun


La Marina de La Rosquilla de la tia Laura: pannacotta de mel i mató
La Roser de Trifàsic de Baileys: coca de mel i mató per Sant Joan
L’Olgy de Tiaré de vainilla: mel i mató
La Joaquina de La cocina de los inventos: pastisset de mel i mató
La Laura de Cuinera a estones: magdalenes amb mel i mató i pinyons
La Isabel de La cuina de la Isabel: mel i mató amb crocant i gerds
La Sandra i el Xavi de Els fogons de la Bordeta: gelat de mel i mató
La Nani de La cuina Violeta: núvol de mató, estrelles de mel i pluja de maracujà
La Pili de Kooking: albercocs caramel·litzats amb gelat de mel, mató i speculos
La Palmira de Come conmigo: gelat de mató i caramel de mel
La Roser de Cuina d’una aprenent: rotlles d’ albergínia amb mel i mató
La Carme d’all i julivert: flam de mató amb mel caramel·litzada
La Dolores de Mi gran diversión: peres de Sant Joan al vi amb mel i mató
La Tere de Terecetario: flam de mel i mató
L’Helena d’Acabat de fer: puding de mel i mató
La Eva de Els meus plats: gelat de mató amb mel
La Rebeca de El dragón de la fresa: cupcakes de mel i mató
La Bet de Tasta rutes: rubik de mel i mató i crema de mel i mató amb gerds i lemon curd
La Cristina de Bufet de postres: clotxa amb mel i mató
La Caterina de Taula posada: tarta de brossat amb gelatina de mel i caramels de nous
La Sonia de Encontrar la Felicidad en los pequeños detalles: flam de mel i mató 
L&C de Chocolate, aceite y sal: farcellets de carn amb mel i mató.


La Cósima de Las cosas de Cósima: boletes salades de mató amb maionesa de maracujà i mel
La Rosilet de Y un poquito de sal: mel i mató: amanida amb canonges i pipes de carbassa
La Lídia de Cuina útil: bombons de mel i mató
La Cori i la Mercè de Cotó de sucre: flam de mel i mató 
La Paula de Bon tiberi: semiesferes de xocolata amb brossat, mel i nous
La Frédérique de La Vie a Can Catrina: mel i mató
La Belen de A la cuina amb un parell d’ous: taronja ensucrada amb mel i mató
La Victoria de Hoy cocina Vivi: mousse de mel i mató sobre macedònia de maduixes i cireres
La Mònica de Coses de Llàbiro: pizza dolça de mel i mató amb poma i bunyols de mató amb mel i músic
La Cristina i l’Ana de fórmules culinàries: flam de mató amb coulis de fruites del bosc i bunyols de mató
La Nyanyels de A daily sweet: amanida de mel i mató
El Francesc Estorach de La cuina de tots natros: kofona de festucs, mató i mel
La Laura de Coure coulants: bombons de mel i mató
La Mª José de Las recetas de MJ: mouse de mató amb miniexplosió de mel
La Marta de Cuina a diari: pastís de mató amb mel o amb coulis de fruits vermells
El Jordi de Faves comptades: cristal·lí de mel i mató


Moltíssimes gràcies a tots per les vostres receptes, com sempre, heu aconseguit fer un recull magnífic amb propostes dolces i salades, un total de 58 receptes.


Ens veiem el dia 5 amb la nova proposta. Us hi esperem!