Les rostes de Santa Teresa es coneixen popularment per Torrijas de Santa Teresa. Un dels primers documents que en fa referència és el receptari Viandier de Taillevent, del segle XIV; on les menciona com a "torrades daurades", que s'untaven de rovell d'ou batut abans de passar-les per la paella i empolvorar-les amb sucre.
A Espanya apareix en documents del segle XV, citada per Juan del Encina; que es refereix a "mel i molts ous per fer torrejas", un plat especial per poder-se recuperar en el període de postpart.
Més tard apareixen en altres documents gastronòmics, tant el 1607 com el 1611. I posteriorment el menjar es torna habitual en moltes tavernes.
El cert és que és un menjar que va lligat amb l'aprofitament del pa i, com tants d'altres, adquireix protagonisme en situacions complicades d'aprovisionament de menjar. A més, el seu lligam amb la quaresma se suposa que ve del fet de no poder menjar carn, però la necessitat de menjar alguna menja amb proteïnes .
Com passa tot sovint amb els menjars populars, els noms varien segons les zones geogràfiques, així també se les coneix per coquetes de Santa teresa, torradetes de Santa Teresa, sopes de partera, pa amb crema, gresoletes dolces, llesques amb ou, torrijas, fàtias douradas, soupes-rousses, pain perdu, daudines, etc.
En la majoria de totes les seves variants, es tracta però dels mateixos ingredients: pa, ou, sucre i llet; i de la mateixa preparació: mullar el pa dins d'una barreja de llet i ous, fregir-lo i ensucrar-lo.
Tot i que de vegades s’hi afegeixen més ingredients, com ara pela de llimona ratllada, canyella (Catalunya) o vainilla (Occitània).
Finalment, mencionar que existeix un plat que se li assembla molt, ens referim a un pa anisat que es fa a Olot i que es diu tortell entorxat, o tortell d'Olot.
A Espanya apareix en documents del segle XV, citada per Juan del Encina; que es refereix a "mel i molts ous per fer torrejas", un plat especial per poder-se recuperar en el període de postpart.
Més tard apareixen en altres documents gastronòmics, tant el 1607 com el 1611. I posteriorment el menjar es torna habitual en moltes tavernes.
El cert és que és un menjar que va lligat amb l'aprofitament del pa i, com tants d'altres, adquireix protagonisme en situacions complicades d'aprovisionament de menjar. A més, el seu lligam amb la quaresma se suposa que ve del fet de no poder menjar carn, però la necessitat de menjar alguna menja amb proteïnes .
Com passa tot sovint amb els menjars populars, els noms varien segons les zones geogràfiques, així també se les coneix per coquetes de Santa teresa, torradetes de Santa Teresa, sopes de partera, pa amb crema, gresoletes dolces, llesques amb ou, torrijas, fàtias douradas, soupes-rousses, pain perdu, daudines, etc.
En la majoria de totes les seves variants, es tracta però dels mateixos ingredients: pa, ou, sucre i llet; i de la mateixa preparació: mullar el pa dins d'una barreja de llet i ous, fregir-lo i ensucrar-lo.
Tot i que de vegades s’hi afegeixen més ingredients, com ara pela de llimona ratllada, canyella (Catalunya) o vainilla (Occitània).
Finalment, mencionar que existeix un plat que se li assembla molt, ens referim a un pa anisat que es fa a Olot i que es diu tortell entorxat, o tortell d'Olot.
Recull de receptes:
La Sonia de Entre harinas: pain perdu
La Mònica de Ensucrat: torradetes de santa Teresa amb un toc de canyella
La Marta de Pebre i xocolata: torrades de santa Teresa
La Dolores de Mi gran diversión: torrijas de plàtan i nutella (french toast roll-ups)
La Lourdes de Els fogons de l’àvia Nuri: torradetes de santa Teresa
La Carme d’All i julivert: torradetes de santa Teresa
L’Ana de 5 sentidos en la cocina: torrijas amb aroma de tarongina i canyella
La Maribel de Novel Cuisine: torrijas de llet
L’Anna de A mossegades: rostetes amb companyia
La Sao de Rapa tachos: torradetes amb salsa de vi de Porto
La Dolors de Blog de cuina de la Dolors: torrades de santa Teresa
La Lidia de Mis platos favoritos: rostes de santa Teresa amb xocolata
La Mercè de Farina i xocolata: torrades de santa Teresa de taronja
La Glòria de les galetes: rostes de santa Teresa o torrijas
La Neus de Cocinando con Neus: torrijas amb mascarpone i maduixes
La Teresa de Com a casa res: torradetes de santa Teresa, torrijas
La Clara de Amb les mans a la massa: rostes de santa Teresa caramel·litzades
La Isabel de La cuina de la Isabel: rostes de santa Teresa
La Quima de Les meves receptes: rostes de santa Teresa
La Heva de Tarjeta de embarque: torrijas veganes
La Marta de Cuina diari: llesques o rosquetes amb ou, torradetes de santa Teresa
La Judith de El món de Juju: torradetes de santa Teresa amb raïm i formatge i torrada francesa amb iogurt, maduixes i nabius
La Mireia de Pasión y tentación: torrijas de tomàquet
À table con Carmen: torrijas de llet preparada
La Eva de Cuninant entre llibres: rostes de santa Teresa
La Sussi d’Ara cuina: torradetes de santa Teresa
La Mònica de Coses de Llàbiro: cassoleta de torrades de santa Teresa
La Palmira de Come conmigo: torrijas lleugeres de brioche de iogurt
La Palmira de Come conmigo: torrijas lleugeres de brioche de iogurt
Moltíssimes gràcies a tots per les vostres aportacions. Us esperem el proper dia 5 amb la nova proposta.
¡que bones son!!
ResponEliminaMenudo recopilatorio!!!!
ResponEliminaFelicidades por vuestro trabajo
B7sss
Hi ha algunes torradetes ben originals!
ResponEliminaNoies surt la meva foto però no l'enllaç a la llista de lrecopilatori... o potser he de canviar d'ulleres!
Molt bona setmana i a pel proper repte!!
Palmira
No cal que et canviïs les ulleres :S
EliminaSolucionat!;)
Um desfile magnifico, dá vontade de provar todas
ResponEliminaBoa semana
bj