dissabte, 5 de març del 2011

Carnestoltes, quinze voltes

No és el mateix dia que l'any passat; però plou. La gent està reclosa a casa, preparant el menjar de demà. En Pere; un home gros, barbut, amb unes mans que fan por i una vestimenta desmanegada; segueix amassant la farina. És forner, amant de la bona gastronomia i, per què no dir-ho, un devorador de tot aliment que passi pel seu costat. És l'alegria del barri, sempre fa acudits i parla amb tothom. En Pere és conegut com el Festut historiador; i és que d'història en sap un munt. La seva filla, la Maria, escolta com li relata la llegenda de Carnestoltes, i ho fa a l'ensems que l'ajuda amb la massa. Tots dos piquen fort amb les mans; i ella para l'orella mentre escolta la paganitat de la festa. No escatima en detalls, ha començat el relat parlant dels grecs i de les seves festes dionisíaques, dels romans i del debat sobre l'etimologia del nom. D'on creus que deu venir, Maria, la paraula Carnaval? De Carne Vale -Adéu carn!- o de Carru Navalis -Carro naval-? La petita Maria no contesta, riu i amassa, sap que a son pare li agrada fer preguntes retòriques, per explicar ell mateix les respostes.
La llum de l'espelma que els il·lumina comença a apagar-se. La Joana, la mare, els encén una altra. No voldria pas que s'apagués aquella imatge tan familiar, on pare i filla parlen i riuen, totalment ben avinguts amb la xerinola nocturna que els espera. Com riuen! Com n'estan de contents! Mentre el forn fa feina i converteix la massa en coca, recorden com aquest matí han fet la matança del porc. I si bé a la petita al principi li feia cosa, després ha participat amb tots els veïns amb el repartiment de la carn.
La taula està parada, han servit coca de recapte -amb botifarra d'ou per a ell i sardines per a ella-, aigua i vi. Avui la Maria en beurà una mica, coneixent així què pregonava Dionís quan agafava el raïm i l'escampava pel seu cos. Segur que acabaran disfressats ballant el "Carnestoltes, quinze voltes" i cridant com esbojarrats. Avui els veïns no es queixaran!
Asseguts a la taula, la Maria i en Pere es preparen per menjar la coca de recapte; mentrestant, la Joana se'ls mira, angoixada, ja se la menjaria ella si no fos vegetariana. Per sort d'ella, no tots els dies és dijous gras.



Aquest mes us convidem a preparar:






Recordeu:


  • Fer la vostra versió de coca de recapte -podeu seguir la recepta que vulgueu-.
  • La recepta la podeu publicar al vostre bloc quan us vagi bé i deixar l'enllaç amb la recepta als comentaris  d'aquesta entrada.
  • Teniu fins el dia 28 per enviar-nos l'enllaç de la vostra recepta -si no teniu bloc i voleu participar, cosa que ens agradaria moltíssim, ens podeu enviar la foto a memoriesdunacuinera@yahoo.es -.
  • El dia 1 publicarem el recull de les receptes rebudes amb els enllaços dels blocs participants.

Si necessiteu qualsevol tipus d'aclariment no dubteu a contactar amb nosaltres.

Esperem les vostres receptes!

Ah! I no oblideu que agrairem les vostres propostes pel mes de maig.

63 comentaris:

  1. Algú m'ha dit que a les dotze en punt començaria aquest nou projecte i aquí em teniu!! M'agrada moolt la proposta, tot i que a les Illes no coneixem aquesta recepta no dubteu que investigaré i faré la meva versió. Demà començaré l'operació Coca de Recapte. El relat és fantàstic, suposo que és de l'Yves, oi? Felicitats a tots, formau un gran equip!! ;) Paula

    ResponElimina
  2. Viiiiiisca!! Ja tenim aquí la primera proposta... i he de dir que m'encanta!!!!!!! Ja tinc algunes idees! jejejeje
    M'ha encantat la mà de l'Yves, enhorabona per la història!
    Petonets precioses, sou les millors!!!
    Sandra

    ResponElimina
  3. Carai! No podia començar de millor manera aixo! Ma mare és de Linyola per tant la coca de recapta no pot ser mes encertada. M ha encantat el relat. Felicitats a tots tres!

    ResponElimina
  4. Ummmmm....tengo que ir viendo opciones!!

    Enhorabuena por la inauguración oficial :D

    Besiños.

    ResponElimina
  5. Tradición, familia... emociones que se graban y nutren. Un abrazo y buen comienzo.

    ResponElimina
  6. Viscaaa!! M'encanta la proposta! :) I la història està tan ben escrita... Ho fareu sempre això?? sou uns cracks!!

    Moooolts petons a tots!! :)

    ResponElimina
  7. Primer de tot felicitar a qui hagi escrit la introducció, m'ha agradat molt. Està molt ben escrita i transmet molt.
    Respecte la proposta d'aquest mes, la veritat es que mai n'he fet i són contades les vegades que n'he menjat, així que buscaré a veure quines receptes trobo, jeje.
    Propostes pel maig, mmm, hi pensaré i si se m'acudeix alguna cosa ja ho faré saber :P.

    Petonets!!

    ResponElimina
  8. Què bé! Mai l'he feta... així que tots a investigar... un relat dels bons! Això si que és treball en equip!! Petonets

    ResponElimina
  9. Pues aquí va mi primera participación para su proyecto...que tengan mucho éxito :D

    Un besiño y bonito Domingo chic@s.

    http://russtica.blogspot.com/2011/03/coca-de-recapte.html

    ResponElimina
  10. oooooooo, si ja tenim la primera recepta! visca!!! ara em poso les piles!!! petonets a tots, quina emoció!!! ;)

    ResponElimina
  11. Moltes gràcies a totes, esperem les vostres receptes. Bé, totes menys la de la Mayte que ha estat la primera!
    Nosaltres també ens hi posem!

    Petonets.

    ResponElimina
  12. Bueno pues esta es mi aportación para este mes
    http://cogollosdeagua.blogspot.com/2011/03/coca-de-recapte.html

    Deseando estoy de ver la del mes que viene.
    Buena suerte!
    Un beso

    ResponElimina
  13. Preciosa idea la vuestra!!!, yo tambien puedo participar???, vengo del blog de chelo y me ha encantado el vuestro!
    Besitos!!

    ResponElimina
  14. Hola!!!, estaré encantada de hacer la coca...si entiendo bien tengo hasta el dia 28 de este mes????..
    Me encanta de verdad la idea!!!!
    Besitos y os mando la coca en cuanto tenga un ratito!!!!!

    ResponElimina
  15. oh! quina introducció més bonica i evocadora de temps antics...m'ha encantat! Això és feina en equip!!
    Estaré encantada de participar a la primera porposta del memòries!!
    Ens veiem aviat!!

    ResponElimina
  16. Bueno ya he llegado. Y con ganas de empezar la primera de, espero, muuchas propuestas. Gracias chicas, sois un cielo.
    Por cierto muy bonita introducción.
    Me pongo a investigar mañana mismo.
    Besos

    ResponElimina
  17. Por supuesto que me apunto.... aunque nunca he hecho coca de recapte, me apunto sin dudarlo. Podrias publicar la receta base??
    Bessos

    ResponElimina
  18. Apa ja podem enterrar la sardina!!
    Aquí teniu la nostra coca!!
    http://eltallerdecuina.blogspot.com/2011/03/coca-de-recapte.html

    Ploreu vidues, ploreu, adéu al Carnestoltes, ja tenim aquí la vella Quaresma...

    ResponElimina
  19. Gracias, por los enlaces...
    Bessos

    ResponElimina
  20. Hola us faig arribar la meva recepta de coca de recapte.
    COm veureu les sardines les cura la meva mare, tal com li va ensenyar la meva besàvia
    Espero que us agradi
    Coca de recapte amb sardines curades cassolanes

    Petons

    ResponElimina
  21. Ja sé que ja evm penjar la recepta, però són dues receptes que van agafades de la ma. Mireu quin ullet, no us fa peneta?
    http://eltallerdecuina.blogspot.com/2011/03/dep-sardinilla.html

    ResponElimina
  22. peneta??? jo me la menjaria tota!!! gràcies parella per aquesta fantàstica recepta! petonets

    ResponElimina
  23. Hem caigut aquí a través de Els fogons de la bordeta, i crec que ens passejarem sovint.
    Per ara prenem nota de la proposta.
    Tornarem amb la nostra recepta.
    Salutacions

    ResponElimina
  24. doncs avui em toca a mi d'eixar la meva recepta:
    http://elmondejuju.blogspot.com/2011/03/coca-de-recapte.html

    petonets a tots!

    ResponElimina
  25. Hola Familia, guapa

    aqui, la meva aportació a la mostra, encara està calenteta...que bona

    http://enrocalacuina.blogspot.com/2011/03/coca-de-recapte-amb-samfaina-i.html


    espero que os agradi, mil petonets Susanna

    ResponElimina
  26. Moltes gràcies per les vostres aportacions!!!!

    ResponElimina
  27. Hola a tots tinc un petit dubte , la coca amb recapte pot portar formatge???

    Gràcies intentaré participar tot y que no he vist les bases per cap lloc. hi han??

    Adeu!!

    ResponElimina
  28. Romescaire: benvingut! les bases de Memòries les pots trobar a Informació (veure index receptes). No es tracta de cap concurs, sinó de recuperar, entre tots, receptes de sempre. La veritat es que no he vist mai coca de recapte amb formatge, però si tu la fas benvinguda serà! esperem la teva proposta! moltes gràcies

    ResponElimina
  29. Encara hi sóc a temps oi? espero que sí! ara he dit al bloc de la Judit que sóc una gran fan de la coca de recapte! I al vostre hi vaig entrar just quan el vau començar i ara ja no recordava lo de les propostes!!! M'ha encantat el relat, i m'ha fet recordar quan ballàvem el carnestoltes quinze voltes al pati de l'escola! Penjaré la recepta al clubdecuines i ja us passaré l'enllaç!! :)

    ResponElimina
  30. Una bona proposta per començar.
    Fins aviat!

    ResponElimina
  31. Hola
    Os paso mi receta de coca para vuestra propuesta, me ha encantado cocinarla para vosotras
    bona setmana
    petons
    miquel
    http://lesreceptesdelmiquel.blogspot.com/2011/03/coca-de-escalibada-anchoas-y-atun.html

    ResponElimina
  32. Us deixo l'enllaç de la meva coca! Vaja quin èxit que teniu, eh??? ;))
    http://bontiberi.blogspot.com/2011/03/coca-de-recapte.html

    ResponElimina
  33. Nenes, ja us tinc fixades i guardades dins la meva llista d'imprescindibles i m'he fet seguidora!
    Me n'he assebentat tard, però sense dubte aqui teniu una nova seguidora.
    M'encanta la imatge d'aquest blog, es veu fresc i dinàmic.
    Moltes felicitats per la vostra proposta!
    Una abraçada a totes dues,
    mglòria

    ResponElimina
  34. Hola sòc la Isabel.
    Us envio la meva recepta.
    http://lacuinadelaisabel.blogspot.com
    Coca d'escalivada (recapte)
    Salut

    ResponElimina
  35. Hola noies!!!!

    Quant de temps, eh??.. la veritat és que us trobàvem a faltar!!, però ja tornem a ser aquí per donar una mica més de guerra!!!.
    Dir-vos que ens ha encantat la iniciativa dels cocs i felicitar-vos per aquest bloc és genial!!!.
    Així que aquí us deixem la nostra recepta:

    http://tastdecuina.blogspot.com/2011/03/coques-de-recapte-cocs.html

    Tast de Cuina
    Neus

    ResponElimina
  36. Doncs aquí us deixo la meva recepta... a veure si us agrada! petons :)
    http://www.clubdecuines.cat/recepta/coca-de-recapte/6919

    ResponElimina
  37. Per cert, recentment m'ha caigut a les mans un llibre molt interessant: "cuina catalana per a festes i tradicions" del kazuko sano i el narcís clotet. He buscat receptes del mes de maig, i us faré dues propostes (ja he llegit a dalt que espereu propostes!), doncs bé, he trobat que per santa Rita són típiques les albergínies farcides i també plats preparats amb figues. Per corpus (que ara no sé si cau a Maig o Juny) l'esqueixada i l'empedrat. I si al final la vostra proposta és una altra, la faré encantada igualment, es clar! gràcies per la iniciativa!

    ResponElimina
  38. Hola chicas, ha sido un placer estrenar con vosotras ésta iniciativa. Nunca había hecho coca y me ha encantado.
    Besos para todos


    http://mimesaparatres.blogspot.com/2011/03/coca-de-recapte.html

    ResponElimina
  39. Ja tinc la coca!

    http://cosesdellabiro.blogspot.com/2011/03/coca-de-recapte.html

    ResponElimina
  40. Ja l'he feta!
    http://viscalacuina.blogspot.com/2011/03/coca-de-verdures-amb-foie-micuit.html

    ResponElimina
  41. Aqui va la nostra humil contribució:

    http://el-pa-dels-ferrer.blogspot.com/2011/03/coca-de-recapte.html

    Salutacions

    ResponElimina
  42. Us envio l'enllaç de la meva coca!
    http://pambolixocolata.blogspot.com/2011/03/coca-de-verdures-al-vapor-i-llagostins.html

    ResponElimina
  43. Us deixo la meva recepta de coca de recapte
    Petons
    Anna

    http://elmeublogdecuina.blogspot.com/2011/03/coca-de-recapte.html#comments

    ResponElimina
  44. Hola yo ya os he enviado el email con las fotos y el enlace pero por si acaso aquí va el enlace de nuevo ejej. besos y suerte!


    http://recetasconencanto.blogspot.com/2011/03/coca-de-atun-y-tomate.html

    ResponElimina
  45. Hola noies!! us paso la meva proposta!!
    http://mylovelyfood.blogspot.com/2011/03/coca-de-recapte-modo-mio.html
    Petonetssss

    ResponElimina
  46. Amb el temps una mica just aquí estic amb la meva versió de la Coca de Recapte. Molts petons!
    http://www.elisabetfigueras.cat/2011/03/coca-de-recapte.html

    ResponElimina
  47. Els fogons ja han fet la coca!! :D
    Esperem amb moltes ganes el pròxim repte guapos!

    http://elsfogonsdelabordeta.wordpress.com/2011/03/23/coques-despinacs-i-brie-i-de-bolets-i-btifarra/

    Petonets!
    Sandra

    ResponElimina
  48. Guapas!! M´Agrada molt la iniciativa i segur que participaré, però doneu-me temps que aquest mon encara se´m fa gran!!! Petonets

    ResponElimina
  49. Hola guapos!!

    Aquí teniu la meva proposta:

    http://lefabuleuxdestinduchocolat.blogspot.com/2011/03/coca-de-recapte.html

    Moooolts petonets!! :)

    ResponElimina
  50. Ui, una mica més i me n'oblido. Aquí teniu el meu enllaç:
    http://fogonsdelacuinaataula.blogspot.com/2011/03/coca-de-recapte.html
    Bon cap de setmana!

    ResponElimina
  51. Per fi, jeje, aquí us deixo la meva, ha quedat una mica rara, però bueno, he fet el que he pogut xD.

    http://lepetitchatrose.blogspot.com/2011/03/coca-de-recapte-de-formatge-de-cabra-y.html

    Petonets!!

    ResponElimina
  52. Aqui va mi humilde aportación. En mi casa la han devorado.
    http://www.lacocinadepancho.com/2011/03/coca-de-recapte.html.
    Bessos

    ResponElimina
  53. Gracias a vuestra propuesta me he atrevido a hacer mi primera coca, y me ha encantado, aunque no sea la más ortodoxa del mundo.
    http://hornosu.blogspot.com/2011/03/coca-de-recapte-trempo-con-butifarras.html

    ResponElimina
  54. També és el primer cop que n'he fet, crec que m'ha quedat bona :-)
    http://allijulivert.blogspot.com/2011/03/coca-de-recapte_27.html
    Espero que us agradi.
    Fins aviat!

    ResponElimina
  55. Aquí teniu la meva coca, no és que hagi quedat molt maca però estava boníssima
    http://crijoarmael.blogspot.com/2011/03/coca-de-recapte.html

    ResponElimina
  56. quantes coques!!! moltíssimes gràcies!!!! són fantàstiques!!!

    ResponElimina
  57. Holaaaa!!!!
    Aqui vos deixo la meva coca, quasi no arribo...un petonet per les dues

    Coca de gató

    ResponElimina
  58. Hola guapes!!! Gairebé no arribem però aquí teniu la nostra coca
    http://comgatigosdisfrutaalacuina.blogspot.com/2011/03/coca-de-recapte-tramposa.html

    Una abraçada

    ResponElimina
  59. Hola! Muchas gracias por visitar mi blog. Espero que te haya gustado. Me gustaría particiar en lo que propones pero no sé qué es coca de recapte. El traductor no lo traduce. ¿Me ayudarías? Un saludo. Martu

    ResponElimina
  60. ah! veo qu eh ellegado tarde así que para la próxima propuesta me apunto

    ResponElimina
  61. Gràcies per enllaçar la recepta viatera!!! Esperem amb ganes el repte d'abril de Memòries d'un cuinera!!

    ResponElimina