L’origen de la coca de recapte sembla que no està molt clar, alguns creuen que ve de l’època dels romans i d’altres que té origen àrab. Sigui com sigui ha estat un plat que s’ha anat consolidant a les terres de Lleida i Tarragona.
Era una coca feta amb el que hi havia per casa en aquell moment, és a dir, una mena de coca d’aprofitament. Els ingredients principals eren verdures i botifarra/llonganissa o arengada.
Quan no hi havia forn a les cases es portaven al forner els ingredients i els coïen sobre una base de pa estirada. Amb el temps es va afegir oli d’oliva.
També es diu que quan es pastava el pa a casa es guardava una porció, aprofitaven les hortalisses del seu hort i després ho posaven a forn.
Si alguna cosa té la coca de recapte és que els ingredients que conté formen part de la mediterrània i, per tant, és un plat molt saludable i a tenir en compte.
I què té a veure la coca de recapte amb el Carnaval? El dimecres de cendra és el dia que s’acaba el Carnaval i comença la Quaresma. Aquest dia és tradició l’enterrament de la sardina, alguns de vosaltres recordareu les sortides amb l’escola, nosaltres fins i tot alguna vegada havíem portat una sardina disfressada penjada d’una canya!
Quan començava la Quaresma no es podia menjar carn i, per tant, era temps de menjar peix i no tothom podia menjar-ne, la majoria dels mortals feien àpats que consistien en pa, vegetals i peix salat (i no només per Quaresma, que hi ha moltes àvies que expliquen que aquest era el seu àpat diari). I aquí és on trobem la coca de recapte com un aliment que es consumia en aquelles dates.
Recull de les receptes:
I no voldríem acabar sense donar-vos les gràcies a tots aquells que ens heu mostrat interès i a tots els que heu participat, que heu sigut 32, cosa que ha superat, de molt, les nostres expectatives més optimistes.
A veure si aconseguim fer un bon recull de receptes tradicionals, sense la vostra ajuda no serà possible.
Recordeu que estem esperant les vostres propostes pel mes de maig (recordeu que no cal que siguin de cuina tradicional catalana, volem fer un recull de tantes cuines com sigui possible).
- La Mayte del bloc Rústica: coca de tomàquet, ceba, pebrot i sardines
- La Chelo de Cogollos de agua: coca d'escalivada i sardines
- L'Alba i el Jordi de El taller de cuina, ens han enviat dues: coca d' escalivada i sardines i si sou valents, una mica de mel
- Pollet de l'Hort d'en pollet: coca de sardines curades casolanes
- La Judith de El món de Juju: coca d'escalivada i botifarra
- La Susanna d' En Roc a la cuina: coca de samfaina
- El Miquel de Les receptes del Miquel: coca d'escalivada amb anxoves i tonyina
- La Paula de Bon Tiberi: coca salada amb pebrot vermella, tonyina, olives i anxoves i una coca dolça de sobrassada amb mel
- La Isabel de La cuina de la Isabel: coca d'escalivada
- La Neus de Tast de cuina: coca amb verdures i cansalada, coca de botifarra i coca d'arengades i tonyina
- La Bet al Club de cuines: coca d'espinacs, botifarra blanca i negra, bolets i formatge de cabra
- La Pilar de Mi mesa para tres: coca d'escalivada i pernil
- La Mònica de Coses de Llàbiro: coca de ceba caramelitzada, pebrot i botifarra
- La MªÀngels de Visc a la cuina: coca de verdures amb foie micuit
- L'Aina, l'Àlvar i l'Alícia de El pa dels Ferrer: coca d'escalivada i sardines
- La Núria de A peu coix: coca de verdures al vapor i llagostins
- L'Anna de El meu blog de cuina: coca d'escalivada i sardines, coca de tonyina i coca d'anxoves
- La MªJesús de Recetas con encanto: coca de tonyina i tomàquet
- L'Ingrid de My Lovely Food: coca de pebrots del piquillo i botifarra
- L'Elisabet Figueras: coca de verdures i bacallà
- La Sandra i el Xavi d' Els Fogons de la Bordeta: coca amb espinacs i brie i coca amb bolets i botifarra
- L'Alba de Le fabuleux destin du chocolat: coca de verdures i sardines
- La Gemma de Fogons: coca de verdures amb anxoves
- La Nee de Le petit chat rose: coca de formatge de cabra i tomàquets de Montserrat
- La Nica de La cocina de Pancho: coca de ceba i pebrot
- La Su de El horno de Su: coca de recapte de trempó amb butifarra
- La Carme d'All i julivert: coca d'escalivada, anxoves i Grana Padano
- La Cristina de Crijoarmael: coca de verdures, sardines i formatge parmesà
- L'Eri de La Cuina de l'Eri: coca amb verdures, formatge i salmó
- La Mª José de Dit i Fet: coca de gató
- La Catieu de Pastissets: coca de ceba caramel·litzada i foie i coca de verdures i formatge fresc
- En Jordi i l'Elba de Com gat i gos: coca de verdures
I no voldríem acabar sense donar-vos les gràcies a tots aquells que ens heu mostrat interès i a tots els que heu participat, que heu sigut 32, cosa que ha superat, de molt, les nostres expectatives més optimistes.
A veure si aconseguim fer un bon recull de receptes tradicionals, sense la vostra ajuda no serà possible.
Recordeu que estem esperant les vostres propostes pel mes de maig (recordeu que no cal que siguin de cuina tradicional catalana, volem fer un recull de tantes cuines com sigui possible).
No vaig poguer fer la meva, no arribo a totes les propostes!!! a veure la propera. Totes fantàstiques i delioses!!! Petons i B.C de. S
ResponEliminaHola!!!
ResponEliminaEnhorabona per aquest esplèndid recull de receptes! Ara tinc una mica de feina per mirar les que no havia vist, però moltes ganes de veure les meravelles que s'han preparat. Hi pensaré en alguna proposta... Felicitats noies!
visca!!!! quin munt de receptes!!! i a quina més bona!!! moltíssimes gràcies per la vostra col·laboració!!!!!! petonets
ResponEliminaNoies, quin recull mes maco de coques! Tot un èxit, estic esperant la propera.
ResponEliminaPetons
Anna
No sabria quina triar!!!!!!!!!!!!!!
ResponEliminaMoltes gràcies a tothom!
Qué bonito y rico conjunto de cocas, no sabría cual elegir.
ResponEliminaGracias chic@s, habeis hecho un gran trabajo y ha sido un placer participar.
Besos
Ha sido todo un éxito vuestro primer reto, ahora a por otros. besitos y feliz finde....
ResponEliminaVisca!!!!!! Quin munt de receptes! Sou els millors!!!
ResponEliminaFelicitats!!!! esperem la propera proposta!!
ResponEliminaQue bueno, cuanta participación, Me encanta!!! Las hay de todo tipo, es mejor que la pizza. Chicas y la explicación de que es y de su origen. Fantástica, ya se un poquito mas. Mil besos
ResponEliminaOstres noies!!! moltes felicitats!! quin super èxit...;)
ResponEliminaGràcies per aquest recull de fotos i de mencions!!
Molts petonetsss
Maremeva!!! I jo m'ho estava perdent, tot això?? M'encanta la vostra proposta de fer aquests reculls de receptes tan xules!!
ResponEliminaA veure si m'animo amb una de les properes, m'agradaria molt participar-hi.
Noies, us felicito, i un envio un petonet ben gran. Bon cap de setmana!!
Felicitats!! Quin èxit!! Clar és que creau addicció!! Un petó guapeeessss!
ResponEliminaUn èxit total!
ResponEliminaEl collage de arriba es de lo más apetitoso. Me ha encantado participar...
ResponEliminaMoltes gràcies a vosaltres per la feina feta! Ha quedat molt bé el collage.
ResponEliminaBon cap de setmana!
hace muy poquito descubrí las cocas y la verdad es que son una delicia. ¡gracias por la recopilación! ¡voy a tener para comer cocas todo el año! :o)
ResponEliminaMoltes felicitats per la grandíssima participació. Espero poder participar al mes d'abril al març no he estat a temps.
ResponEliminaFeliç cap de setmana Noies!
Quin éxit noies!! I gràcies per la info! A veure si m´animo......Petons!
ResponEliminaQue delicia, me llevaría un trozo de todas...espero ansiosa la próxima propuesta :D!!
ResponEliminaUn besiño a los tres por esta iniciativa!
Estupenda recopilación de recetas!!...enhorabuena por el exito!!
ResponEliminaBicos
Un mosaico para comérselo ...felicidaades.
ResponElimina*.* Saludos.
Ha quedat genial !!!
ResponEliminaA veure què ens proposeu per a la propera...
ResponEliminaole ole!!
ResponEliminaMoltes felicitats!! Ha estat tot un èxit :)!!
Gràcies per fer aquest recull tan xulo i parlar de nosaltres.
Miiiiiil petonets per tots tres!!!
Quina passada de recopilació! enhorabona per aquesta capacitat de congregació, m´ha agradat molt la foto amb totes les receptes participants...un petonet
ResponEliminaWaw!!! quantes receptes. Felicitats als organitzadors i als participants.
ResponEliminaM'ha agradat ser una d'ells :-)
Hola guapes! si no m'arribeu a dir res no me'n entero d'aquestes propostes tan xules. Soc molt despistada i no tinc massa temps. Tot i així us segueixo i prometo intentar-ho :-)
ResponEliminaun petó i moltíssima sort amb aquesta nova iniciativa.
Hello Dear, are you actually visiting this web site on a regular basis, if
ResponEliminaso afterward you will definitely take nice know-how.
Feel free to surf to my web blog; binoa
Someone necessarily help to make seriously articles I might state.
ResponEliminaThis is the first time I frequented your website page and thus
far? I amazed with the research you made to create this actual put up extraordinary.
Great process!
Also visit my web site - binoa