El dimecres de cendra acomiada el Carnestoltes i dóna la benvinguda a la quaresma. La disbauxa i l’excés donen pas a la serenitat i al dejuni, si més no això passava uns anys enrere.
La tradició cristiana no permetia que es mengés carn mentre durava la quaresma i el bacallà, assequible per a la majoria de les economies, es va convertir en el seu substitut perfecte.
És ben popular el dit de que el bacallà era un menjar de pobres. La gent rica no era tan rigorosa amb el seu dejuni:
La Quaresma i la justícia
són fetes per als pobres.
El bacallà és un peix ric en proteïnes, vitamines i minerals. En sec o salat conserva totes les seves propietats. El seu alt contingut en sodi, tot i que al remullar-lo perd una part, fa que no sigui recomanable per a persones que tenen la tensió alta o que tenen tendència a retenir líquids.
El fet de què el bacallà fos un aliment fàcil de conservar va fer que es convertís en un ingredient molt popular en aquestes dates.
La tradició de salar el bacallà ve de fa molts anys, aquesta manera de conservar-lo va fer que fos possible trobar-lo a indrets de l'interior on, d'altra manera, degut a la precarietat del transport, no hauria estat possible que hi arribés.
Els bascos van ser els primers habitants que el van fer arribar a la península ibèrica, tot i que en realitat varen ser els portuguesos els primers a descobrir-lo. Com molts ja sabreu, Portugal és un país on el bacallà té un paper molt important a la seva gastronomia.
El descobriment dels habitants d'Euskal Herria el varen trobar per casualitat, mentre caçaven balenes a Terranova. Aquests per assegurar-se que arribava en bon estat, el portaven obert i assecat a l’aire lliure.
La Vella Quaresma és representada amb una dona vella amb set peus que representen les setmanes que durava el dejuni. Era costum, en molts habitatges, fer un ninot de paper, -sobretot a les cases on hi havia nens i nenes-. Moltes cases la penjaven darrere una finestra o vidriera perquè es pogués veure des del carrer, així per donaven a entendre la fe i religiositat que tenien.
Durant anys es va fer servir aquesta figura, representada a una mà amb un bacallà i a l’altra un cistell amb arengades i verdures, els aliments típics de l’època, com a recordatori de la prohibició de menjar carn. Aquesta representació també servia per atraure clients. Com a reclam, el ninot de la vella quaresma el posaven a l’aparador de les botigues de queviures, d'aquesta manera servia per recordar la prohibició de menjar carn durant aquestes dates.
Set setmanes de quaresma
i de bacallà salat,
Vinguin ous i botifarres
i de truites un bon plat.
Recull de les receptes:
L'Eri de La Cuina de l'Eri: bacallà a la crema de porros aromatitzada amb farigola i formatge brie acompanyat de patates violetes
Les Receptes.cat ens ha fet arribar el seu recull de: receptes de quaresma
La Núria de Pa amb oli i xocolata: lasanya de bacallà
Recordeu que estem esperant les vostres propostes pel mes de juny (recordeu que no cal que siguin de cuina tradicional catalana, volem fer un recull de tantes cuines com sigui possible).
I no voldríem acabar sense agrair-vos a tots aquells que ens heu mostrat interès i a tots els que heu participat, que heu sigut 41, superant el recull anterior!
Dir-vos que ens ha fet molta il·lusió que ens anomenessin a la revista CUINA al seu article "dels fogons a la xarxa"!
Dir-vos que ens ha fet molta il·lusió que ens anomenessin a la revista CUINA al seu article "dels fogons a la xarxa"!
Recordeu que estem esperant les vostres propostes pel mes de juny (recordeu que no cal que siguin de cuina tradicional catalana, volem fer un recull de tantes cuines com sigui possible).
Magnifiques totes les propostes, no sabria amb quina quedar-me, amb lo que m'agrada el bacallà!! :)
ResponEliminaper la mes de jny... coca de Sant Joan!!! :PPP
Genial, espectacular!! Aquest cop no hi som, però segur que aprofitarem el recull de receptes.
ResponEliminapetons gastronòmics.
guau! quin super recull de receptes de bacallà! moltes felicitats per aquesta menció a la revista Cuina, sou fantàstiques! ja tinc ganes de veure la pròxima proposta :)
ResponEliminapetons!
Ole, ole i ole!! Quines propostes de bacallà més xules!! m'encanten!
ResponEliminaEnhorabona per la menció, us ho mereixeu molt!! :D
Petonets
Sandra
Es una mostra molt variada de com fer un bon bacalla, queda a la vista, m´agraden totes!!!petons i felicitats!!!
ResponEliminaha quedat un recull espectacular, moltes felicitats i gràcies per organitzar-ho!!
ResponEliminaHola!
ResponEliminaFelicitas per a la menció a la revista. Ahir ho vaig llegir i em va fer molta ilu! Prometo que el proper repte faré un nom més curt. Felicitats pel recull!!! 41 magnífiques receptes. Ara a pel següent... Petons
Moltes felicitats per l'éxit del repte i per la revista. Quan ho vaig veure va fer-me molta il.lusió!!
ResponEliminaPetonets,
Esther
http://comosiempremadreando.blogspot.com
Estupenda recopilación cada cual mejor. Ya podemos hacer un mini-libro de bacalao ;)
ResponEliminaBesos
Felicitats per la menció a la revista i pel recull de propostes de bacallà.
ResponEliminaFins aviat!!!
quin recull més maco! fa goig veure tantes receptes juntes. Moltíssimes gràcies a tots per haver participat!!!! petonets i fins el dia 5, tic tac tic tac
ResponEliminaQuina il·lusió!!!!!!!! Gràcies per participar, totes les receptes són fantàstiques i variades!
ResponEliminaNenes felicitats!!!!! Quina gran convocatoria!! Petons!
ResponEliminaQuin recull més bonic! moltes felicitats, ha estat tot un èxit!! ja sabeu que ens agrada molt participar-hi, jo ja estic esperant que sigui el dia 5 per saber la propera proposta! :) petons
ResponEliminaPer algun mes de l'estiu, podria ser alguna recepta amb gelats per exemple! o un plat relacionat amb les festes majors... També estava pensant en alguna cosa relacionada amb les vacances, però llavors semblaria la recepta viatgera... o no! petons!
ResponEliminaQuantes receptes de bacallà i que bones totes, ja tenim feina per anar-les provant!
ResponEliminaFelicitats a tothom! Visca el bacallà!
ResponEliminaQué nivelazo.
ResponEliminaCada receta es mejor que la anterior.
Felicidades por la mención en la revista. Qué ilusión te habrá hecho, Judith.
Hasta el día 5.
Besos
Quin recull!!! ja no tenim excusa per no cuinar bacallà, amb el que ens agrada!
ResponEliminaFelicitats per l'èxit de la iniciativa!!
Quin recull més fantàstic!! Aviat no tindreu lloc per posar totes les fotos, quin èxit!! :)
ResponEliminaMolts petonets boniques i seguiu així!!! :)
Sniffff!!!! "no hace falta decir nada más"!!!!
ResponEliminaque de participación me alegro , yo por falta de tiempo no he presentado ninguna receta. Pero os sigo. Espero para la próxima a ver si me es posible.
ResponEliminaEnhorabona per l'èxit de la proposta! molt bones les receptes
ResponEliminasalutacions
Quin goig!!!
ResponEliminaJeje, doncs si, no estaria malament la coca de Sant Joan pel mes de juny, oi?