diumenge, 1 de maig de 2011

Bacallà de quaresma

El dimecres de cendra acomiada el Carnestoltes i dóna la benvinguda a la quaresma. La disbauxa i l’excés donen pas a la serenitat i al dejuni, si més no això passava uns anys enrere.

La tradició cristiana no permetia que es mengés carn mentre durava la quaresma i el bacallà, assequible per a la majoria de les economies, es va convertir en el seu substitut perfecte.
És ben popular el dit de que el bacallà era un menjar de pobres. La gent rica no era tan rigorosa amb el seu dejuni:

 
La Quaresma i la justícia
són fetes per als pobres.


El bacallà és un peix ric en proteïnes, vitamines i minerals. En sec o salat conserva totes les seves propietats. El seu alt contingut en sodi, tot i que al remullar-lo perd una part,  fa que no sigui recomanable per a persones que tenen la tensió alta o que tenen tendència a retenir líquids.

El fet de què el bacallà fos un aliment fàcil de conservar va fer que es convertís en un ingredient molt popular en aquestes dates.
La tradició de salar el bacallà ve de fa molts anys, aquesta manera de conservar-lo va fer que fos possible trobar-lo a indrets de l'interior on, d'altra manera, degut a la precarietat del transport, no hauria estat possible que hi arribés.

Els bascos van ser els primers habitants que el van fer arribar a la península ibèrica, tot i que en realitat varen ser els portuguesos els primers a descobrir-lo. Com molts ja sabreu, Portugal és un país on el bacallà té un paper molt important a la seva gastronomia.
El descobriment dels habitants d'Euskal Herria el varen trobar per casualitat, mentre caçaven balenes a Terranova. Aquests per assegurar-se que arribava en bon estat, el portaven obert i assecat a l’aire lliure.

La Vella Quaresma és representada amb una dona vella amb set peus que representen les setmanes que durava el dejuni. Era costum, en molts habitatges, fer un ninot de paper, -sobretot a les cases on hi havia nens i nenes-. Moltes cases la penjaven darrere una finestra o vidriera perquè es pogués veure des del carrer, així per donaven a entendre la fe i religiositat que tenien.
Durant anys es va fer servir aquesta figura, representada a una mà amb un bacallà i a l’altra un cistell amb arengades i verdures, els aliments típics de l’època, com a recordatori de la prohibició de menjar carn. Aquesta representació també servia per atraure clients. Com a reclam, el ninot de la vella quaresma el posaven a l’aparador de les botigues de queviures, d'aquesta manera servia per recordar la prohibició de menjar carn durant aquestes dates.


Set setmanes de quaresma
i de bacallà salat,
Vinguin ous i botifarres
i de truites un bon plat.





Recull de les receptes:

El Miquel de Les receptes del Miquel :bacallà amb tomàquet
La Mayte de Rústica: bacallà a la vizcaína
El Zen de Sabor en cristal: bacallà Fuenterrabía i bacallà daurat
La Paula de Bon Tiberi: bacallà amb avellanes
L'Ana d'Experimento en la cocina: bacallà amb crosta de fals allioli
L'Albota i en Jordi d'El taller de cuina: bacallà amb muselina d'albercoc
La Judith d'El món de Juju: bacallà de quaresma
La Su d'El horno de Su: potatge de vigília
La Chelo de Cogollos de agua: bacallà al forn amb verdures
La Nyanyels de A daily cuisine: bacallà a la mel al perfum de taronja
Les Receptes.cat ens ha fet arribar el seu recull de: receptes de quaresma
L'Isabel de La cuina de la Isabel: pastís de bacallà
L'Asela d'Els plaers de ma vida: abadej   o amb samfaina
La Gemma de Fogons de la cuina a taula: bacallà amb panses i ous durs
La Sonia de L'Exquisit: crema de cigrons amb bacallà
L'Alba de Le fabuleux destin du chocolat: lasanha com bacalhau
El Josep de Menja de bacallà: bacallà amb mel
La Susanna de En Roc a la cuina: bunyols de bacallà
L'Anniki de Gastroadikta: bacallà de quaresma
L'Esther de Como siempre madreando: bacallà amb panses i pinyons
La Carme d'All i julivert: bacallà de quaresma
La Glòria d'El café de nit: cassola del divendres sant
La Nani Nolla de receptes.cat: bacallà confitat
En Romescaire de Las recetas de Jose: potatge de cigrons amb espinacs
La Sandra i Xavi d'Els fogons de la Bordeta: bacallà confitat sobre crema de nyàmeres
La Pilar de Mi mesa para tres: bacallà amb crumble de ceba
La Mònica de Coses de Llàbiro: bacallà de quaresma
L'Olgy de Tiaré de vainilla: bacallà de quaresma
L'Ingrid de My lovely food: truita de bacallà
La Bet de Club de cuines: bacallà de quaresma
La Mª José de Dit i Fet: pastís de bacallà i gruyere
La Mª Àngels de Visc a la cuina: bacallà amb ceba
L'Yves d'Amb idees a la llengua: bacallà a la llauna
L'Anna d'El meu blog de cuina: cigrons amb bacallà
La Núria de Pa amb oli i xocolata: lasanya de bacallà


I no voldríem acabar sense agrair-vos a tots aquells que ens heu mostrat interès i a tots els que heu participat, que heu sigut 41, superant el recull anterior!

Dir-vos que ens ha fet molta il·lusió que ens anomenessin a la revista CUINA al seu article "dels fogons a la xarxa"!

Recordeu que estem esperant les vostres propostes pel mes de juny (recordeu que no cal que siguin de cuina tradicional catalana, volem fer un recull de tantes cuines com sigui possible).

24 comentaris:

  1. Magnifiques totes les propostes, no sabria amb quina quedar-me, amb lo que m'agrada el bacallà!! :)

    per la mes de jny... coca de Sant Joan!!! :PPP

    ResponElimina
  2. Genial, espectacular!! Aquest cop no hi som, però segur que aprofitarem el recull de receptes.
    petons gastronòmics.

    ResponElimina
  3. guau! quin super recull de receptes de bacallà! moltes felicitats per aquesta menció a la revista Cuina, sou fantàstiques! ja tinc ganes de veure la pròxima proposta :)
    petons!

    ResponElimina
  4. Ole, ole i ole!! Quines propostes de bacallà més xules!! m'encanten!
    Enhorabona per la menció, us ho mereixeu molt!! :D
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  5. Es una mostra molt variada de com fer un bon bacalla, queda a la vista, m´agraden totes!!!petons i felicitats!!!

    ResponElimina
  6. ha quedat un recull espectacular, moltes felicitats i gràcies per organitzar-ho!!

    ResponElimina
  7. Hola!
    Felicitas per a la menció a la revista. Ahir ho vaig llegir i em va fer molta ilu! Prometo que el proper repte faré un nom més curt. Felicitats pel recull!!! 41 magnífiques receptes. Ara a pel següent... Petons

    ResponElimina
  8. Moltes felicitats per l'éxit del repte i per la revista. Quan ho vaig veure va fer-me molta il.lusió!!
    Petonets,
    Esther
    http://comosiempremadreando.blogspot.com

    ResponElimina
  9. Estupenda recopilación cada cual mejor. Ya podemos hacer un mini-libro de bacalao ;)
    Besos

    ResponElimina
  10. Felicitats per la menció a la revista i pel recull de propostes de bacallà.
    Fins aviat!!!

    ResponElimina
  11. quin recull més maco! fa goig veure tantes receptes juntes. Moltíssimes gràcies a tots per haver participat!!!! petonets i fins el dia 5, tic tac tic tac

    ResponElimina
  12. Quina il·lusió!!!!!!!! Gràcies per participar, totes les receptes són fantàstiques i variades!

    ResponElimina
  13. Nenes felicitats!!!!! Quina gran convocatoria!! Petons!

    ResponElimina
  14. Quin recull més bonic! moltes felicitats, ha estat tot un èxit!! ja sabeu que ens agrada molt participar-hi, jo ja estic esperant que sigui el dia 5 per saber la propera proposta! :) petons

    ResponElimina
  15. Per algun mes de l'estiu, podria ser alguna recepta amb gelats per exemple! o un plat relacionat amb les festes majors... També estava pensant en alguna cosa relacionada amb les vacances, però llavors semblaria la recepta viatgera... o no! petons!

    ResponElimina
  16. Quantes receptes de bacallà i que bones totes, ja tenim feina per anar-les provant!

    ResponElimina
  17. Felicitats a tothom! Visca el bacallà!

    ResponElimina
  18. Qué nivelazo.
    Cada receta es mejor que la anterior.
    Felicidades por la mención en la revista. Qué ilusión te habrá hecho, Judith.
    Hasta el día 5.
    Besos

    ResponElimina
  19. Quin recull!!! ja no tenim excusa per no cuinar bacallà, amb el que ens agrada!
    Felicitats per l'èxit de la iniciativa!!

    ResponElimina
  20. Quin recull més fantàstic!! Aviat no tindreu lloc per posar totes les fotos, quin èxit!! :)

    Molts petonets boniques i seguiu així!!! :)

    ResponElimina
  21. Sniffff!!!! "no hace falta decir nada más"!!!!

    ResponElimina
  22. que de participación me alegro , yo por falta de tiempo no he presentado ninguna receta. Pero os sigo. Espero para la próxima a ver si me es posible.

    ResponElimina
  23. Enhorabona per l'èxit de la proposta! molt bones les receptes

    salutacions

    ResponElimina
  24. Quin goig!!!
    Jeje, doncs si, no estaria malament la coca de Sant Joan pel mes de juny, oi?

    ResponElimina