"Deu es la suma divina, qui arriba a comptar fins a tal número arriba al cel. Vint és el número de la joventut, qui els tingués! Pensa la gent gran. Trenta és la mitjana de dies que té un mes. I, finalment, quaranta és la xifra de la que parlarem avui, ja que dóna nom a la Quaresma". Així començà en Pere, una càlida tarda de primavera, la conversa amb la Maria.
"Avui és dimecres de cendra, queden quaranta dies per Pasqua, queden un munt de jorns per reflexionar. Ja ets prou gran, ara, per escollir si durant aquests dies vols menjar el mateix que sempre o si, per contra, vols treure la carn i els ous de la teva dieta". A la Maria no li sorprengué aquesta proposta, ja que sa mare, la Joana, és vegetariana i mai menja ni ous ni carn; així que es quedà mirant a son pare, amb un gest facial que denotava una reflexió exagerada.
"Ja m'ho pensaré, però, per què hauria de fer-ho durant quaranta dies?", va preguntar la petita encuriosida. "L'explicació és molt senzilla. El número quaranta és molt simbòlic en la religió cristiana; els mateixos dies són els que va durar el Diluvi Universal, els que va passar Moisès o Elies a dalt de la muntanya, o els que va dejunar Jesús al desert"; contestà el pare mentre enfarinava el bacallà. "Cert és que em podries preguntar, ara, si nosaltres som o no religiosos, però no té cap importància. Per què? Doncs perquè, agradi o no, la nostra tradició sí ho és; i el que sí que som és molt amants de les nostres tradicions".
La Joana, que escoltava la conversa amb molta atenció, s'acostà a la seva filla i li acaricià els cabells abans de dir-li: "Mira, Maria, la tradició és la nostra història, contada de pares a fills des de l'antiguitat; com ara el teu estimat pare està fent amb tu. Vinga, agafa aquestes carxofes i enfarina-les".
La llum del sol penetrava per la finestra, creant una ombra allargada per a cada un dels tres personatges. Però un cop de vent entrà pel mateix finestral i, amb gran força, mogué les ombres, formant-ne una de sola. La d'una iaia xaruga, vestida com una pagesa i amb un bacallà a cada mà. La Maria s'espantà en veure-la allà a la cuina, però la Joana l'abraçà i li digué: "Estigues tranquil·la, és la Vella Quaresma, que s'instal·la a casa amb les seves set cames penjant, sap que aquests dies hem estat de xerinola i que ara ens convé fer bondat; menjar sopes, verdura i els diumenges... el bacallà que ha portat. Si no li tens por i et portes bé, cada setmana li podràs treure una cama, fins que arribi el dia de Pasqua i mengem, tots junts la Mona del padrí".
Aquest mes us convidem a preparar:
Recordeu:
- Fer la vostra versió del bacallà de quaresma -podeu seguir la recepta que vulgueu-.
- La recepta la podeu publicar al vostre bloc quan us vagi bé i deixar l'enllaç amb la recepta als comentaris d'aquesta entrada.
- Teniu fins el dia 28 per enviar-nos l'enllaç de la vostra recepta -si no teniu bloc i voleu participar, cosa que ens agradaria moltíssim, ens podeu enviar la foto a memoriesdunacuinera@yahoo.es -.
- El dia 1 publicarem el recull de les receptes rebudes amb els enllaços dels blocs participants.
Si necessiteu qualsevol tipus d'aclariment no dubteu a contactar amb nosaltres.
Esperem les vostres receptes!
Quina emoció, m'encanta el bacallà!
ResponEliminaEstic entusiasmada amb la recepta del bacallà (i amb la història de l'Yves... ARTISTA!!)!
ResponEliminaEl meu caparró hi comença a donar voltes ;)
Petonets!!
Sandra
Yupiii una receta de bacalao. Creo que ha sido leer el título y ya sé que voy a hacer.
ResponEliminaMe ha encantado la introducción.
Besos para todos
Bacallà, queda apuntat, jeje.
ResponEliminaLlegint-vos m'adono que desconec moltíssimes tradicions, d'això de la Quaresma i les cames no en tenia ni idea.
Si que sabia que, en aquesta època de l'any, per la proximitat a la setmana santa, tradicionalment, es moficava una mica la dieta, però res més, jeje.
Petonets!!
Va m´organitzo i també fem bacallà!!!!
ResponEliminaEstic entusiasmada!! Bacallà!!! Parlar de bacallà és el millor record que tinc de la meva àvia i la Quaresma. De petita no m'agradava i era fixe menjar-ne. Si ara em veies... que no paro de menjar-ne posaria el crid al cel. Bé, noies/noi que m'ha encantat de nou llegir-vos i ja tinc dos receptes al cap, ara només cal escollir-ne una... um que difícil!! Petonets!!
ResponEliminaNo n'he preparat mai. Aquesta vegada tiraré de la mama que ens el prepara molt bo. Vull dir que li demanaré la recepta, eh?? no que me'l faci. Encara que pensant-ho bé..... jejeje....es broma....
ResponEliminadoncs jo ja la tinc pensada!! escolliréla de la iaia! així que potser teniu dos versions iguals! jajajajajajaaj. Gràcies per la vostra il·lusió!!! petonets
ResponEliminaQue bé!! ens encanta el bacallà! segur que trobem una recepta adient!!
ResponEliminaI vosaltres aneu pensant la recepta viatgera!! ;)
Con lo que me gusta el bacalao eso sí...a ver si lo consigo que aquí tienen una mala manía de solo traerlo en invierno :( snif, snif.
ResponEliminaUn besiño grandote!!!
Esta vez no se me pasa!!!!...ahora comienzo a pensar en mi bacalao de cuaresma!!!! me encanta esta receta chicas!!!! contad conmigo!!!
ResponEliminaMil besitos !!!!! :)
Vamos a ver que con el pavo matancero que tengo ultimamente con las fechas seguro que publico cuando no toca. uf, vamos que desde ahora mismo hasta el día 28 de Abril cuando quiera puedo publicarla, verdad?.
ResponEliminaEl tema me encanta
Un beso
Que divinidad! Pero será que puedo hacer un postre, Sweet no me deja meter un bacalao en el menú... jajajaja. besotes
ResponEliminaVaja quina família de cracks que sou!!!
ResponEliminaM'agrada la proposta, mai he fet bacallà :S, però tot es començar!! Divendres quan vagi al supermercat vendré amb un bacallà, comença "l'operació bacallà"!!!
Ara estava pensant...bacallà, faves...algú arrufarà el nas amb els meus pròxims experiments culinaris. Però no patiu, que participaré segur...ja ho compensaré amb alguna mousse de xocolata!!! 8)
M'enanta el bacallà!! una proposata genial i molt ben triada. Com m'agraden les històries per presentar la recepta del mes!!
ResponEliminaMolts petonets a tots tres!!!:)
Fantastica idea y aqui esta mi aportacion:
ResponEliminahttp://lesreceptesdelmiquel.blogspot.com/2011/04/bacalao-con-tomate.html
petons
miquel
M'encantarà participar, si no em passa com el mes passat. No he preparat mai peix (seriosament). Aquesta serà la meva gran oportunitat.
ResponEliminaUna abraçada!
Som-hi!!!!!! Ànims a tothom!
ResponEliminaApa doncs, a la cuina Bacalla per la Mónica i la Judith i anar pensant en la mona per l'Annie....
ResponEliminapetons gastronòmics
Noies!!!! no m'agrada gaire-gens el bacallà!!!! jajajajjaja..... però buscaré una recepta per fer adaptable al meu gust.... que no m'ho perdo!!!
ResponEliminaMolts petonetss
Bé doncs, participaré per varies raons... en podría dir moltes, però em quedaré amb tres; La primera per la que diu el meu pare; Que el bacallà no és un peix. La segona per el meu blog; -Menja de Bacallà- i la tercera per el que deia Josep Pla; El bacallà és un peix, que un cop mort resucita.
ResponEliminaQuedeu-vos amb la que més us agradi, si us quedeu amb la segona -el blog- i us be de gust fer-hi una ullada, sereu ben rebuts.
Vaig a buscar el bacallà¡¡
Que bé! m'agrada la proposta, i sobretot, la manera que teniu d'explicar-la!! m'ha encatant el text!!! :-)
ResponEliminammm, veremos si llego a tiempo :)
ResponEliminaAquí esta mi contribución...algo sencillo pero a mi gusto muy rico.
ResponEliminaBesiños.
http://russtica.blogspot.com/2011/04/bacalao-de-cuaresma.html
Me ha gustado mucho este espacio. Gracias Mayte por mostrarme el camino.
ResponEliminaOs voy ha dejar dos recetas de Bacalao. Y decidis cual os gusta más.
Cuaresma, Cuaresma; pues no. Llamemoslas de "entretiempo"
Bacalao Fuenterrabía
http://saborencristal.blogspot.com/2010/12/bacalao-fuenterrabia.html
Bacalao Dorado
http://saborencristal.blogspot.com/2011/03/bacalao-dorado.html
Gracias por este espacio
Hola!
ResponEliminaCom podeu veure he fet els deures ben aviat!!
Aquí us deixo la meva proposta, que he adaptat als gusts de casa; hi havia risc que no agradàs...ja sé sap que això de animals que ens miren i ens espines...
http://www.bontiberi.com/2011/04/bacalla-amb-avellanes.html
Judith, gracias por avisarme.
ResponEliminaNo conocía esta iniciativa pero desde hoy me quedo aquí para siempre, jajaja.
Te mando mi enlace.
Besos, guapa
http://experimentoenlacocina.blogspot.com/2011/04/bacalao-con-costra-de-falso-alioli-me.html
Que mala soy con el bacalao... como cuando me apetece cruzo a Portugala comerlo no tengo ni una receta potable... pensaré algo!
ResponEliminaHola guapes!! i guapo!
ResponEliminaAquí teniu la nostra, esperem que us agradi!
http://eltallerdecuina.blogspot.com/2011/04/bacalla-amb-muselina-dalbercoc.html
petonets
Ep que em despisto!!! aquí la teniu!!!Gracies.
ResponEliminahttp://cocinaconsilvia.blogspot.com/2011/04/bacalao-con-muselina-dulce-de-ajo-sobre.html
aquí està la meva aportació!!!!! Visca el bacallà!!!!! http://elmondejuju.blogspot.com/2011/04/bacalla-de-quaresma.html
ResponEliminaHola noies!
ResponEliminaAquí teniu la meva aportació:
http://lacuinadeleri.blogspot.com/2011/04/bacalla-la-crema-de-porros-aromatitzada.html
Molts petonets!!!!!!!
Yo os traigo un potaje de vigilia de los que comíamos en los madriles: al principio de la cuaresma, con la fresca, entra solo...
ResponEliminahttp://hornosu.blogspot.com/2011/04/potaje-de-vigilia-para-unas-prisas.html
Un besote.
Feliz Semana Santa a tod@s, esta es mi aportacióna Bacalao de cuaresma
ResponEliminahttp://cogollosdeagua.blogspot.com/2011/04/bacalao-al-horno-con-verduras.html
Un beso
Ens ha encantat la proposta!!!
ResponEliminaLa nostre recepta:
http://chocolateaceiteysal.blogspot.com/2011/04/bacalao-con-ajos-sobre-fondo-de.html
Petons!
Judith me ha encantado la propuesta de este mes y me apetecía muchísimo colaborar.
ResponEliminaMi propuesta es:
http://www.elbazardelossabores.blogspot.com/2011704/bacalao-confitado-a-baja-temperatura-con-garbanzos-de-cuaresma.html
Besazos
Hola!
ResponEliminaAquesta vegada sí que he arribat. Aquí us deixo el link de la meva proposta:
http://adailycuisine.blogspot.com/2011/04/bacalla-la-mel-al-perfum-de-taronja.html
Una abraçada!
Un plat ideal aquest dies.
ResponEliminaMolta sort a tots els participants, i felicitats per la iniciativa.
Si us interessa veure altres plats de quaresma:
http://www.receptes.cat/tag/Quaresma
Hola noies, acabo de publicar una recepta amb bacallà.
ResponEliminaPetonets
Hola, acabe de publicar la meua aportació al bacallà de Quaresma. Espere que vos agrade.
ResponEliminahttp://elsplaersdemavida.blogspot.com/2011/04/abadejo-amb-samfaina.html
Hola noies,
ResponEliminaAquí us deixo el meu enllaç al bacallà de quaresma que he fet, boníssim, encara no ser què és més bo si el bacallà o la salsa amb les panses;-) Petons!
http://fogonsdelacuinaataula.blogspot.com/2011/04/bacalla-amb-panses-i-ous-durs.html
Ooooostres, em vaig quedar sense internet a principis d'abril i m'entero ara de la proposta i ja no em queda bacalla!!! :-(
ResponEliminaa veure la propera...
Aqui teniu la meva darrera recepta amb bacalla...http://www.blogexquisit.com/2011/04/crema-de-garbanzos-con-bacalao.html
ResponEliminaUa abraçada,
Nois!! Aquí teniu la meva proposta (em sembla que ja sabieu que l'havia publicat... :P).
ResponEliminaSeguiu amb aquests relats i propostes tan xules!!
Molts petonets als tres!
http://lefabuleuxdestinduchocolat.blogspot.com/2011/04/lasanha-com-bacalhau.html
Bé aquí teníu la meva també, espero i desitjo que us agradi. Una recepta molt i molt genuía i autèntica de quaresma.
ResponEliminaUna abraçada¡¡ :-D ;-D
http://menjadebacalla.blogspot.com/2011/04/bacalla-amb-mel.html
Hola Familia guapa
ResponEliminaaqui la meva petita aportació del mes
http://enrocalacuina.blogspot.com/2011/04/bunyols-de-bacalla.html, encara estan calentets
mil petonets Susanna
Guapes i guapo!
ResponEliminaAqui teniu la meva proposta:
http://lovefoodblog.blogspot.com/2011/04/paccheri-con-brandada-de-bacalao-y.html
Petons!
Aquí os deixo la meva aportació! Encantada de participar per primera vegada amb una recepta tan bona! :)
ResponEliminahttp://www.gastroadikta.com/2011/04/bacalao-de-cuaresma.html
Bé family aquí us deixo la meva:
ResponEliminahttp://comosiempremadreando.blogspot.com/2011/04/bacalao-con-pasas-y-pinones.html
Petonets
Esther
http://comosiempremadreando.blogspot.com
Aquí la meva recepta de bacallà de Quaresma:
ResponEliminahttp://allijulivert.blogspot.com/2011/04/bacalla-de-quaresma.html
El bacallà m'agrada cuinat totes maneres.
Espero que us agradi.
Fins aviat
Aquesta es la nostra aportació de bacallà de Quaresma:
ResponEliminahttp://elcafedenit.blogspot.com/2011/04/cassola-del-divendres-sant.html
Una abraçada
Us envio la meva recepta de bacallà, però el meu té una mica de xoriço perquè trenco la norma.
ResponEliminaLa podeu veure a www.receptes.cat i sóc la xef Nani Nolla.
Una abraçada i fins aviat.
Bona nit , aqui us deixo la meva proposta amb bacallà espero que us agradi!
ResponEliminahttp://lasrecetasdejose.blogspot.com/2011/04/potaje-de-garbanzos-con-espinacas-y.html
I aquí teniu la nostra, esperem que la gaudiu tan com nosaltres!
ResponEliminaBona nit guapos!
:)
Sandra
http://elsfogonsdelabordeta.wordpress.com/2011/04/26/bacalla-confitat-sobre-crema-de-nyameres/
Buenos días a todos. Esta es mi propuesta de bacalao. Espero ya la siguiente muertita de curiosidad :)
ResponEliminahttp://mimesaparatres.blogspot.com/2011/04/bacalao-con-crumble-de-cebolla.html
Besos
Bona nit, aquí deixo la meva proposta!
ResponEliminahttp://cosesdellabiro.blogspot.com/2011/04/bacalla-de-quaresma.html
Hola noies !!!. Com m'agraden els vostres blocs !!!. Són una canya...
ResponEliminaAqui os deixo el meu platet.
http://tiaredevainilla.blogspot.com/2011/04/bacalla-de-cuaresma-bacalao-de-cuaresma.html
Noies!!! ho he fet!!! Aquí teniu la meva aportació!!
ResponEliminahttp://mylovelyfood.blogspot.com/2011/04/tortilla-de-bacalao-y-ganador-del.html
Molts petonetss
http://www.clubdecuines.cat/recepta/bacalla-de-quaresma-memories-d-39-una-cuinera/7080
ResponEliminaAquí la meva proposta, just a temps! :) petons
Holaaaaa!!!
ResponEliminaAquí teniu la meva aportació, molts petonets
PASTÍS DE BACALLÀ I GRUYÈRE
Ei, quasi no arribo!!! Aquí va la meva recepta de bacallà: http://viscalacuina.blogspot.com/2011/04/bacalla-amb-ceba.html
ResponEliminaBé, aquí va la meva primera proposta; espero que us agradi!
ResponEliminahttp://elmondejuju.blogspot.com/2011/04/bacalla-la-llauna.html
Va, que dec ser la última!Us deixo la meva recepta!
ResponEliminahttp://elmeublogdecuina.blogspot.com/2011/04/cigrons-amb-bacalla.html
Petons
Ho sento m'he despistat aquest cop. Fa pocs dies que ja vaig fer una entrada de lasanya de bacallà i no vaig pensar en la convocatòria i ara no tinc temps de preparar res.
ResponEliminaBé doncs us envio la lasanya de bacallà aquest mes.
ResponEliminahttp://pambolixocolata.blogspot.com/2011/04/lasanya-de-bacalla.html
Una abraçada