divendres, 1 de juliol de 2011

Coca de Sant Joan

La nit de Sant Joan és la nit més curta de l'any -i el dia més llarg!-. Nit de foc i nit de bruixes que surten del seu amagatall per passejar-se al voltant de les fogueres, de les que es creu que tenen poders regeneradors i purificadors. Diuen els vells savis que saltar fogueres o cremar coses que ja no es volen renova i dóna bona sort.
 Ja les civilitzacions del Neolític encenien fogueres per donar força al sol.
  • Les civilitzacions del Neolític ja encenien fogueres per donar força al sol.
  • Grècia, que començava l'any pel solstici d'estiu, dedicava celebracions al Déu Apol·lo, representant del sol, i ja aleshores es feien fogueres purificadores.
  • Els romans també en feien de fogures, però en honor a Pal·les, divinitat del foc.
  • Posteriorment l'església catòlica va cristianitzar aquesta  festa.

Segons diuen, les herbes augmenten les seves virtuts la nit de Sant Joan. Els romans, que eren uns grans coneixedors, sortien a recollir la verbena, una herba a la que se li atribueixen propietats afrodisíaques, i de la qual es diu que portava moltes ventures i riquesa. El costum va arrelar molt i d'aquí ve el nom castellà, tot i que en català es diu revetlla, perquè té un origen diferent.

Durant aquesta nit l'aigua també augmenta les virtuts purificadores i màgiques. D'aquí la tradició d'anar a celebrar la revetlla a la platja.

A Catalunya és tradició encendre les fogueres amb la flama del Canigó, d'aquí que molts pobles esperen impacients la seva arribada. L'inici d'aquesta tradició data de l'any 1955, quan Francesc Pujades -que havia pujat moltes vegades al Canigó i a qui li agradava molt el poema de mossèn Jacint Verdaguer que porta aquest nom- va pujar uns troncs a dalt del cim i va encendre una foguera. L'any següent els pobles des d'on es veia la foguera començaven a encendre les seves fogueres quan veien la del Canigó encesa. I va ser l'any 1963 quan van encendre la foguera i, després, van baixar amb una flama amb la que encendre totes les fogueres que possibles. Aquesta tradició ha continuat viva fins avui en dia, amb la flama del Canigó arribant a molts pobles per encendre les fogueres; al cim la recullen els portadors de  totes les comarques abans d'anar cap al seu destí, a on es llegeix un missatge comú tot just encendre la foguera.

A la majoria de fogueres s'hi cremen mobles antics. Els nens són els protagonistes d'aquesta festa i són els encarregats d'anar casa per casa a demanar objectes que es puguin cremar, ja siguin mobles vells o qualsevol trasto de fusta, tot serveix. En alguna foguera encara es segueix mantenint un ninot de palla que crema al mig, emulant al rei Carnestoltes.

Aquesta nit els sopars de germanor no hi poden faltar. La coca de Sant Joan és la protagonista de la sobretaula. Fa molts i molts anys cada veí posava un tant i es feien coques de veïns que tenien grans dimensions, fins i tot havien arribat a fer dotze metres de llargada! Eren tan grans que s'havien de coure en dues vegades, una per cada cap. L'encarregat de tallar-la i repartir era el veí més vell, i a l'hora de menjar tenien preferència els que es deien Joan.

Les primeres coques es feien a casa. A poc a poc la gent va deixar que fossin els forners els encarregats de fer-les, i aquests van ser els que van introduir les coques ensucrades i amb pinyons. Quan es van fer a les pastisseries es van començar a afegir les fruites confitades tan típiques per Sant Pons. Les formes també han anat evolucionant. Antigament eren circulars i amb un forat al mig recordant el disc solar; però actualment són ovalades -les de brioix- o rectangulars -les de llardons.

Per últim, cal destacar que a Catalunya comptem amb 3 revetlles: la de Sant Joan -23 de juny-, la de Sant Pere -28 de juny- i la de Sant Jaume -24 de juliol-. Aquesta última està considerada la revetlla dels rics, ja que la gent havia gastat tots els estalvis per celebrar les dues primeres i per aquesta ja no quedaven diners per anar de festa i fer xerinola.


  



Recull de receptes:


En Romescaire de Las recetas de Jose: coca de cireres amb almíbar
La Isabel de l'Aliter Dulcia: coca amb fruites confitades i pinyons
La Loreto de Sabores de colores: coca de brioix amb fruita confitada i pinyons
La Joaquima de La cocina de los inventos: coca de brioix farcida de crema
La Fredériqué de La vie à Can Catrina: coca de fruita confitada
L'Alfons de Sant Hilari: coca de brioix amb crema i cireres
L'Ana de Sweet 180º: coca de llardons
La Tere de Terecetario: coca de brioix amb crema
L'Alba de Le fabuleux destin du chocolat: coca amb crema o reducció de nata i crumble de coco
La Mayte de Rústica: coca amb nabius
La Núria de Pa amb oli i xocolata: coca de pa de pessic amb fruita confitada
L'Olgy de Tiaré de vainilla: coca de llardons
La Judith del Món de juju: coca de brioix amb crema i pinyons
La Moni de Coses de Llàbiro: coca de brioix amb pinyons
La Cori i la Mercè de Cotó de sucre: coca de cireres
L'Íngrid de My lovely food: coca de llardons
La Mar d'El que no mata engreixa: coca de brioix amb crema
La Silvia de Y sigo en la cocina: coca de brioix amb crema catalana
L'Anna de la Taula d'en Bernat: coca de brioix amb crema i fruita confitada
La Valerie de Bon à Croquer: coca amb crema i panses
La Cristina de Criloarmael: coca de brioix amb crema
La Sandra i en Xavi d'Els fogons de la Bordeta: coca de brioix farcida de crema
La Dolça de No tot són postres: coca de cireres
L'Albota i en Jordi d'El taller de cuina: coca de brioix amb crema
La Mª José de Las recetas de MJ: coca amb pinyons
La Gemma de La cuina de casa: coca de llardons de la mocada
La Mª José de Dit i fet: coca de Llabaneres
En Francesc de La cuina de tots natros: coca de brioix amb crema i atmella
La Isabel de La cuina de la Isabel: coca de pasta de full amb atmelles i taronja
L'Eri de La cuina de l'Eri: coca de brioix amb fruita confitada
L'Eva d'El cullerot festuc: coca de brioix farcida amb crema
La Chelo de Cogollos de agua: coca de pinyons
L'Anirac de Pa amb oli i sucre: coca de llardons
La Susanna i en Juan Pedro de Cal soparet: coca de pasta de full amb crema
La Gemma de Caprofiti: coca amb fruita confitada
La Sònia d'Encontrar la felicidad en pequeños detalles: coca de brioix farcida de crema
La Rocio de Cocinando con Rocío: coca de brioix amb crema
L'Yves d'Amb idees a la llengua: coca de llardons
La Juana de la cocina de Babel: coca de brioix amb pinyons
Silvia de Chez Silvia: coca de pinyons
La Victoria de Hoy cocina Vivi: coca de brioix amb taronja confitada
La Nyanyels de Daily sweet: coca d'atmelles
L'Anna d'El meu bloc de cuina: coca de brioix amb taronja confitada
La Esther de Como siempre madreando: coca de brioix amb crema i coca de pinyons
L'Ana d'Experimento en la cocina: coca amb taronja confitada i pinyons
La Judith de la cuina de l'Estany: coca de brioix amb crema
La Nani de Receptes.cat: coca per a celíacs
La Nee de Le petit chat rose: coca de brioix amb fruita confitada

Moltes gràcies per participar a Memòries d'una cuinera, aquesta vegada han sigut 77 receptes. Heu superat amb escreixos les nostres expectatives més optimistes!


Us esperem el proper dia 5, no hi falteu!

23 comentaris:

  1. Aquí si que en tenim per donar i vendre...una entrada genial!!!
    petonets

    ResponElimina
  2. Aqui hi ha per fer coques totes les revetlles daqui a 20 anys,jaja
    Felicitats!!! Espero el dia 5 amb ansia!!!!!.
    Petonets.

    ResponElimina
  3. Molt bonic aquest recull!! m'agraden molt els muntatges que feu amb les fotos! n'hi ha un munt eh, moltes felicitats!! :D i l'entrada és super complerta, hi ha moltes coses que no sabia. Ja espero el proper repte!!

    ResponElimina
  4. Un recull impresionant nois!!! enhorabona!!! ha estat un plaer tornar a participar-hi i formar part d'aquest mega collage!!
    Petonetsss!

    ResponElimina
  5. Molt bé equip! Un recull fantàstic!!! M'ha agradat poder participar. A pel proper...
    Petons

    ResponElimina
  6. Felicitats a tothom que ha participat!!!!!!!!!!!!!!! Visca Sant Joan!

    ResponElimina
  7. aquest mes entre que he estat fora i a la feina... bufff no m'ha vagat participar!! el mes que ve espero poder-me organitzar una mica més i tenir més temps!
    petonets

    ResponElimina
  8. Wow quina meravella! M'agradat molt formar part d'aquest repte...a veura si proposo alguna recepta de la meva besàvia. Un petons

    ResponElimina
  9. Quina passada de receptes!!! Moltes felicitats a tothom i moltes gracies per l'iniciativa!

    ResponElimina
  10. Quines receptes més bones, a cual mejor!! m'encanten!!! aqui tenim idees per anys i panys!! petons

    ResponElimina
  11. Estupenda aportación de recetas, yo al final no llegué a tiempo, echaré un vistazo y practicaré con algunas ejej .besitos y feliz finde....

    ResponElimina
  12. Quina quantitat de receptes!!! Ha estat un encert la temàtica. Ara a esperar el dia 5.. que serà ?? Toca esperar. Petons,

    ResponElimina
  13. Quin èxit! Tenim coques per tota la vida!!

    ResponElimina
  14. Ara mateix estic fent l'ona davant l'ordinador!!!
    Quin èxit!!!!!
    Aquesta vegada heu hagut de fer dos super collages!! ;DDDD
    Aquest repte m'ha agradat molt: m'he atrevit amb la massa del brioix, he après noves coses de la festa de Sant Joan i ha començat l'operació recerca i captura dels llardons! Per cert, n'he demanat a una carnisseria i m'han mirat amb cara d' extraterrestre; ho seguiré intentant!
    Petons!

    ResponElimina
  15. Qué chulas todas... y cuantassssss.
    Son geniales.
    Besos

    ResponElimina
  16. Viiiiiiiiiiiiiiiiisca Memòries!!!! Quina passada, estic amb un somriure d'orella a orella davant de tantes coques bones... i sobretot per veure que aquest cop tenim dos super collages d'aquests que a mi m'agraden tant!!
    Sou els millors!!! ;)
    Petonets I FELICITATS!
    Sandra

    ResponElimina
  17. Menuda participación!!! no se por donde empezar? el caso es que ya no tengo excusa para hacer una coca.
    Besos

    ResponElimina
  18. Ostres!!! que guapes que són totes estic molt contenta d'haver pogut participar!!!

    Petons

    ResponElimina
  19. Cuanta coca, a la que más, deliciosa y hermosas!!!

    Buen fin de semana chicos :D

    ResponElimina
  20. moltíssimes gràcies per la vostra súper participació!!!! crec que estaré uns mesos fent coques! jijijiji. Molts petonets a tothom!!!!!!!!!! (PD: a l'entrada de melmeladas també hi havien 2 collage! jijijijiji)

    ResponElimina
  21. Quina varietat!!!! estan totes bonisimes...

    ResponElimina
  22. Germanetes quin éxit!!!! enhorabona per la recopilació tan genial de coques. No sabria quina quedar-me.....

    ResponElimina
  23. oh, que maques que queden totes juntes! quin goig que fan! i quina il·lusió poder-hi trobar la meva! ;)
    petons!

    ResponElimina