Avui en dia celebrem l'aniversari de les persones vives, però a l'antiguitat se celebrava els aniversaris de la mort d’una persona, ja que eren més significatius. Mai no se celebrava els aniversaris dels nens ni de les dones i el costum de posar espelmes, que ve de l’antiga Grècia, també es va perdre durant el pas dels segles.
Les primeres celebracions que es coneixen van ser les dels faraons; sobre aquestes cal dir que només eren registrats els naixements dels nens de sexe masculí que pertanyien a la reialesa. Aquestes celebracions significaven grans festes a palau, on hi participava part del servei, esclaus i homes i dones lliures.
A l'època de l'antiga Grècia es va adoptar el costum egipci de celebrar els aniversaris i, a més, es va incorporar el pastís. Aquest estava fet a base de farina, mel i nous. L'anomenat dolç, que era rodó, s'oferia a Artemisa, la deessa de la lluna -d’aquí ve la forma del pastís-, i es presentava amb una espelma al centre per invocar els bons esperits -tot i que alguns estudiosos creuen que era per representar la llum de la lluna-.
Els emperadors romans també donaven grans festes, però en arribar el cristianisme es va acabar la tradició; perquè aquesta es considerava pagana. La mort es considerava una alliberació i se celebrava. I pel que fa als pastissos, a l’antiga Roma s'oferien en tres tipus d’aniversaris: celebracions privades entre amics i familiars, aniversaris de ciutats i temples i, finalment, aniversaris d'emperadors o membres de la família imperial. Endemés, quan hom arribava als 50 anys, se celebrava amb pastissos fets amb farina de blat, formatge ratllat, mel i oli d’oliva.
Posteriorment, a la Baixa Edat Mitjana, els camperols alemanys van recuperar la tradició del pastís a través de la Kinderfeste, que era un esdeveniment especial per a un nen o una nena. El dia començava amb un pastís amb espelmes enceses, que s'anaven canviant durant el dia, fins que després d'un àpat familiar es menjava el pastís. Hi havia tantes espelmes com anys se celebraven, més una d'extra, que representava la llum de la vida. Arribat el segle XVII, els pastissos van patir un gran canvi gràcies a forns, motlles i sucre. Els cuiners els hi donaven forma i incorporaven el glacejat. Actualment se segueix amb la tradició que diu que les espelmes s'han d'apagar d'una sola bufada. Si això es fa mentre es pensa un desig, aquest pot acomplir-se; però sempre s'ha de mantenir en secret.
I d'avui en dia, què en podem dir? Només cal donar una volta pels vostres blocs i veure com en poden ser de treballats i vistosos els pastissos.
Recull de receptes:
La Carolina de Pequeños placeres: pastís de bateig
La Mònica de Coses de Llàbiro: un pastís en forma de tren
La Laube de Sano y de rechupete: pastís de crema i taronja cobert de merenga cremada
La Gemma de La cuina de casa: pastís de mousse de torró i iogurt grec
La Esther de La cocina mágica: el pastís de xocolat que sempre va voler
La Laura de Un laboratorio en mi cocina: un pastís de fondant de la Hello Kitty
La Cristina de Crijoarmael: pastís de xocolata
La Laura de Coure coulants: pastís mousse de fruits vermells
La Miss Sort de les postres de la sort: pastis de pingüins i fraisers
La Clara de Quins fogons: pastís mousse de mango i pastís de bolquers
La Carme d'All i julivert: pastís de xocolata amb nata
La Bet de Tastarutes: pastís de llimona
Acabat de fer: pastís de crema i melmelada de gerds
La Palmira de Come conmigo el blog de palmira: cake ispahan de roses i gerds
La Núria de Pa amb oli i xocolata: pastís senzill de sant Valentí
La Silvia de Chez Silvia: pastís d'aniversari
La Montse de A bell bulto: pastís de xocolata
La Carmen de Las recetas de tía Alia: pastís de margarides
El Manel de la Gàl·lia Catalana: pastís de xocolata amb perfum de taronja i coca amb ou per sobre
La Cocó de Algo más que cocina: pastís de xocolata
La Judith de El món de Juju: pastís de xocolata
L'Emma de Emma's Bakery: castell d'aniversari
La MªGlòria de Gourmenderies: pastís de Ferrero
La Laura de Cocina homemade: red velvet layer cake
La Seelenschmerz de Gesmack: layer cake de xocolata
La Su de El horno de Su: megatigretón
La Laura de Cuinejar: pastís de no aniversari de mascarpone
Las libretas de Calohe: pastís d'aniversari setentero
La Nani de La Cuina Violeta: pastís de xocolata
La Dolores de Mi gran diversión: pastís de xocolata amb conguitos
Dos entre bambalinas: New York cheese cake
La Rosquilla de tía Laura: Sara
La Pilar de Mi mesa para tres: tartitas de queso con salsa de toffe
La Sandra i el Xavi de Els fogons de la Bordeta: pastís doble xocolata
La Sónia de Encontrar la felicidad en los pequeños detalles: mort per xocolata
La Gemma de Caprofiti: pastís de trufa
L'Anna de La taula d'en Bernat: pastís de xocolata Montignac
La Marta de Cuina diari: pastís de xocolata i pastís fondant papallona
La Victoria de Hoy cocina Vivi: un bolso que es menja
La Miss Migas de Migas con locura: pastís borratxo
La Maria de Recetines asgaya: pastís de roses
L'Eva de Els meus plats: Sara
L'Alba de Le fabuleux destin du chocolat: pastís d'aniversari
El Miquel de Les receptes del Miquel: pastís de pastanaga, nous i formatge
La Núria de Graellades de sucre: pastís d'aniversari
La Joaquina de La cocina de los inventos: pastís de colors farcit de melmelada
La Carmen de Dulces bocados: pastís de xocolata i mousse de maduixes
L'Hort de l'onclu: pastís de pastanaga amb crema de formatge i nous
La Maria Begoña de Al calor de un horno: pastís de crepes amb Nutella
La Marina de Tapa't de tapes: pastís de Colacao amb avellanes
La Nuri de Nuri148: pastís de roses
L&C de Chocolate, aceite y sal: orange pie
La Gemma de la Gemmota a la cuina: pastís fondant farcit de crema
L'Anna de La felicitat es menja: pastís de pastanaga amb mascarpone
El Francesc de La cuina de tots natros: bescuit ratllat o baumkusen
La Teresa de Com a casa res: pastís de llimona
La Paula de Bon Tiberi: pastís de cervesa Guinness
La Zaida de Can Colette: pastís de xocolata negre i gerds
La MªJosé de Las Recetas de MJ: pastís inclinat de nata i maduixes
La Ingrid de My lovely food: pastís layer cake de vainilla
La Dolors de Blog de cuina de la Dolorss: pastís de xocolata i mandarina sense ou
La Roser de Trifàsic de Baileys: pastissets de mousse de maduixa
La Mayte de Rústica: tiramisú
La Cristina de Bufet de postres: pastís de trufa
La Marina de Blaukitchen: pastís d'aniversari
La Rosa Maria de El plat del dia: pastís de xocolata
L'Elisabet de l'amor omple neveres: pastis ratllat baumkuchen
La Tere de Terecetario: pastís de roses blanques
L'Annie i la Catieu: festa Hello Kitty
La Núria de Dolcíssims: trenet i mousse de maduixes
La Isabel de La Cocina de Frabisa: pastís de xocolata i dulce de leche
L'Yves de Amb idees a la llengua: pastís de maduixa amb crema de vainilla
L'Abril d'April's Kitchen: carrot cake
La Frédérique de La vie a Can Catrina: gateau d'anniversaire
L'Iris de Cocere: pastís d'aniversari número 31
L'Anaïs de Bake or die: pastís d'aniversari
L'Ana de Experimento en la cocina: pastís angry birds
La Silvia de De l'hort a l'olla: pastís en forma de quatre i pastís en forma de tren
L'Elena de Delicious kitchen stories: cake d'ametlla amb merenga i mores
La Cori i la Mercè de Cotó de sucre: pastís d'aniversari de nata gema i maduixes
L'Anna de El meu blog de cuina: pastís mousse de maduixa
La Laura de I avui què cuino?: pastís de colors amb crema de formatge
La Marta de pebre i xocolata: pastís de llimona
L'Alba i el Jordi de El taller de cuina: pastís de formatge japonés amb maduixes
L'Eri de La cuina de l'Eri: pastís facebook
La Laura de Galetinas Nas: pastís d'aniversari
L'Olgy de Tiaré de Vainilla: pastís d'aniversari i pastís de pastanaga
La Roser de Cuina d'una aprenent: pastís de tres xocolates
L'Olgy de Tiaré de Vainilla: pastís d'aniversari i pastís de pastanaga
La Roser de Cuina d'una aprenent: pastís de tres xocolates
També hem rebut receptes de cuineres sense bloc:
La Cristina Vila: pastís de galeta i xocolata
L'Anna i la Marta: pastís de xocolata blanca i negre
La Tania: pastís d'ametlla i xocolata
La Raquel: pastís castell i pallasso
Moltíssimes gràcies a tots per les vostres receptes, aquest cop han estat 102 receptes participants, una manera ben dolça de celebrar aquest primer aniversari!. Moltíssimes gràcies per fer-ho possible.
Per acabar, ens agradaria comentar-vos que ahir dia 29 el programa Deixa'm tastar de Ràdio Santa Perpetua va parlar d'aquest bloc i ho voliem compartir amb tots vosaltres!, estem molt contents de la gran aceptació d'aquesta iniciativa i de veure, cada cop més, coneguts i cares noves.
Ens veiem el proper dia 5 amb la nova proposta.
Moltissimes felicitats per tanta dolça recepta! (jo no tenia cap cumple...)
ResponEliminaOooh! Que bonic! N'hi ha de preciosos... Felicitats a tothom!!
ResponEliminaYa tengo entretenimiento para el fin de semana!! Qué pena que este mes no me diera tiempo a participar, pero veo que las propuestas son muy especiales!
ResponEliminaUau!!! 99!!! Felicitats per la bonica i engrescadora proposta!! Això és fantàstic. I això de Ràdio Santa Perpètua, que està molt bé perquè us ho mereixeu, després de la feinada... això vol dir que si algú ha anat una mica tard... arribarem a les 100 receptes? Així, aniversaris cada dia! Petonet i gràcies per la convocatòria tan exitosa.
ResponEliminaQue pena, ultimamente no llego.
ResponEliminaMe encantan todos los que he visto, que ricos pasteles de cumple. Desde luego que buena acogida ha tenido la propuesta.
Un beso muy fuerte y hasta la próxima
Enhorabona noies!!! el poder de convocatoria cada dia es més gran.
ResponEliminaFelicitats i a buffar espelmes que tenim un pastís per cada dia de l'any.
Petons boniques
Cuantas propuestas maravillosas!!!! Felicidades por el reconocimiento en la radio ¡pero cuanto valen mis chicos!!!!
ResponEliminasou unes crackens!! avia m si puc participar a la propera!!!
ResponEliminayeahhh quin súper recuuull! :D :D jaja fa molt goig de veure... i molta salivera!! continueu així guapes!! :D
ResponEliminaUn petonàs!!
Quina patxoca que fa!
ResponEliminaDéu n'hi do! Increïbles les propostes! Això sí que és celebrar un aniversari amb els ets i uts!!!!!
ResponEliminaFelicitats!
Wow, este enlace esta en mis favoritos... de aqui a que acabe de hacer las 99!!! menudos kilos nos esperan! Mil gracias por esta iniciativa! besotes
ResponEliminaLa primera part de la història ens la van explicar al museu de la confiteria de Tolosa, però la resta no la sabia. Molt interessant!!!
ResponEliminaI quin goig de propostes!!!
petonets
¡Qué trabajo más bonito, qué maravilla, MUCHAS FELICIDADES!. Bss.
ResponEliminavisca visca visca!!!!!!!!!!!!!!! la meva llista de receptes pendents no acabarà mai! gràcies a tots per aquesta súper participació!!!
ResponEliminaEnhorabona per la de pastissos que heu rebut! Us espero pel dia 5, a veure quina en teniu preparada. Tot un gust participar amb vosaltres ;)
ResponEliminaQué recopilación tan buena chicos. Hay verdaderas maravillas. Enhorabuena!!!!
ResponEliminaBesos
S'ha de provar més d'un!!!!! un post molt xulo.
ResponEliminaCrec que ha quedat un recull especialment maco! Suposo que el fet de que siguin pastissos d'aniversari els fa més espectaculars! M'ha fet il·lusió veure un dels nostres pastissos en un altre blog! Moltes gràcies :)Continuaré amb la visita a tots els links que en son uns quants!!
ResponEliminaOstres, quin munt de coses sobre els pastissos que no coneixia! mooolt interessant, com sempre! :)
ResponEliminaI quin munt de pastissos, és una passada!
ENHORABONA!
Petonets carinyets
Sandra
una recopilación estupenda chicas. Pena que he llegado tde. Bsss
ResponEliminaNoies no em recordava..... si no m'ho diu la Mònica..... apa aqui teniu la recepta número 100.
ResponEliminaPatons!!!!
http://tiaredevainilla.blogspot.com/2010/11/pastel-aniversario.html
Espereu.... tinc un altre, jejeje la 101 !!!
ResponEliminahttp://tiaredevainilla.blogspot.com/2010/11/pastel-de-zanahoria.html
Nenes, sou fantàstiques!
ResponEliminaNani
Mare meua quin recull de receptes!, n'he vist algunes que estic desitjant tastar. Per a mi ha estat tot un descobriment aquest bloc, i espere ja amb ganes la propera proposta. Enhorabona per el treball que feu.
ResponEliminaPetons
Ohhhhhhhhhhhhhhhh!!! ni a les millors pastisseries!!!!Moltes Felicitats guapes!! quin èxit. Dolços petons
ResponEliminaOlé la família Llàbiro-Bolet!!!!101 pastissos!!!!!!!!!!
ResponEliminaMolt interessant la introducció.
Em queda el dubte dels tres desitjos que demana la Judith quan bufa les espelmes. Quants en puc demanar un o tres?? ;DD
Petons guapos!
A veure que ens proposareu el pròxim mes; estic intrigada. ;P
Enhorabona per aquesta participació i per aquest any de compartir experiències!!!
ResponEliminamolts petons
Felicitats per la participació! 101 pastissos !!!
ResponEliminaUn petonet
Us deixo una recepta de pastís que he fet d'última hora! jejj
ResponEliminahttp://cuinadunaaprenent.blogspot.com/2012/03/pastis-de-tres-xocolates.html
Petonets
Quin recull de pastissos!!! a quin més bonic i deliciós!!!
ResponEliminaPetonets
Quin èxit de celebració d'aniversari eh??? us ho mereixeu!!!!molts petonets!!!
ResponElimina