diumenge, 1 d’abril del 2012

Bunyols

Aquesta vegada ens tornem a trobar amb diferents hipòtesis sobre l’origen de la paraula bunyol. N’hi ha que creuen que prové de la paraula “puñuelo”, que era una mena de bola amb la que els romans amassaven amb els punys. N’hi ha d’altres que pensen que l’origen pot venir del francès “beignet”. Però la majoria dels dolços tenen origen àrab; per això, probablement, els bunyols també en tinguin.

El que sí sabem és que els primers a consumir bunyols van ser els musulmans, persones amb mitjans humils  que vivien al sud i que tenien treballs de baixa categoria, o bé ambulants. Un dels productes que venien eren, precisament, els bunyols. Els bunyols d’aigua mel, per exemple, eren uns dolços que es fregien en oli i, després, es banyaven en mel bullint. Aquests van ser un dels postres preferits dels àrabs assentats a Granada. Els bunyolers van continuar tenint gran tradició, prova d’això és que encara ara es conserven algunes receptes del cuiner reial de Felip III -durant el S. XVII- que en feia.

A part de la tradició de menjar bacallà per Quaresma, també hi trobem la de consumir bunyols dolços, l’origen dels quals sembla que l’hem d’anar a buscar als monestirs de l’Empordà. Probablement, el seu objectiu era endolcir les penúries i abstinència que patien les persones durant el temps de quaresma, ja que durant set setmanes no es podia menjar res que provingués d’animals de sang calenta. El primer dia que s’elaboren és el Dimecres de cendra i l’últim és el Divendres Sant. Això sí, són uns dolços molt austers, ja que durant la Quaresma és temps d’evitar excessos.





Recull de receptes:

La Gemma de La cuina de casa: bunyols dolços de cigrons
La Sandra i en Xavi d'Els fogons de la Bordeta: bunyols de l'Empordà
La Sònia de l'Exquisit: bunyols de coliflor especiats
La Mireia de La Mireia Olivè blog: bunyols
La Silvia de Chez Silvia: bunyols de vent
La Rosquilla de tia Laura: bunyols de vent
La caterina de Dèries culinaries: doble versió de bunyols
La Rosa Mª d'El plat del dia: bunyols de l'Empordà XXL
La Marina de Tapat de tapes: brunyols de quaresma
La Cristina de Bufet de postres: bunyols de taronja
La Rebeca de El dragón de la fresa: bunyols de plàtan i nous
La Núria de Dolcíssim: bunyols de quaresma
La Mercè Salvat de Quasi tot a punt: bunyols de vent i bunyols de carabassa
En Manel d'Irreductibles: brunyols de l'Empordà
La Dolors de Mi gran diversión: fondue de crema de taronja amb bunyols
La Júlia de Cute cat cake: bunyols farcits de crema
La Marta de Cuinadiari: bunyols de carabassa
La Mayte de Rústila: bunyols de mango amb xarop estel
La Gemma de Pel plaer de cuinar: bunyols de bacallà 
La Judith de La cuina de l'estany: bunyols de bacallà
La Isabel de La cocina de Frabisa: rosquilles de llet condensada i anís
La Carmen de Dulces bocados: bunyols amb flors de romaní
La Bet de Tastarutes: bunyols de vent farcits de trufa
La Heva de Tarjeta de embarque: sopa de maduixes amb tempura i mel
La Rosaleda de Al calor de un horno: bunyols de bacallà sobre pebrots
La Maragda de La quinta de Luculus: bunyols de cigrons dolços de la Mireia Carbó
L'Eva de El cullerot festuc: bunyols amb crema 
La Joaquina de La cocina de los inventos: bunyols de pinya 
La Sónia de Encontrar la felicidad en los pequeños detalles: bunyols de vent del Berguedà
La Cori i la Mercè de Cotó de sucre: bunyols de bacallà
L'Eva de Els meus plats: bunyols farcits d'aire
La Laura de Les cireres de la Mery: bunyols portuguesos de poma
La Roser de Trifàsic de Baileys: bunyols de salmó
La Maria de El bazar de los sabores: bunyols de vent
L'Íngrid de My lovely food: bunyols de xocolata
La Judith de El món de Juju: bunyols de quaresma
La Laura de Coure coulants: bunyols de vent amb perfum de matafaluga
La Nani de La cuina Violeta: bolinhos de chuva
La Chelo de Cogollos de agua: gambes amb gabardina
L'Alba i el Jordi de El taller de cuina: bunyols de bacallà i bunyols de sobrassada, pera i ceba
La Neus de Cocinando con Neus: bunyols de quaresma
La Nuri de Nuri cientocuarentayocho: brunyols de l'Empordà
La Quima de Les meves receptes: bunyols de quaresma
L&C de Chocolate, aceite y sal: bunyols de sobrassada amb mel i nous
L'Abril d'April's Kitch: bunyols de formatge, pao de queijo
La Isabel d'Aliter Dulcia: bunyols clàssics de bacallà
L'Olgy de Tiaré de vainilla: bunyols de vent de l'àvia
L'Anna i la Cristina de Fórmules culinàries: bunyols de mató
La Victoria de Hoy cocina vivi: bunyols de gorgonzola amb pecanes
La Pilar de Mi mesa para tres: bunyols de mozarella 
L'Annie i la Catieu de Pastissets: bunyols de quaresma, bunyols de vent 
La Teresa de Com a casa res: bunyols de bacallà
La Paula de Bon Tiberi: bunyols de rap
La Isabel de La cuina de la Isabel: bunyols de quaresma
La Donibaneko de Buscando umami: pakoras (bunyols vegetals) amb chutney de mango
La Mª Gloria de Gourmendaries: bunyols de quaresma

I el Jordi, que, de moment, no té bloc, bunyols de vent

Moltíssimes gràcies a tots per les vostres receptes, aquest cop han estat 70 receptes participants, hem rebut una gran varietat de bunyols, tant dolços com salats.

Ens veiem el proper dia 5 amb la nova proposta.

19 comentaris:

  1. woowww fa molt de temps que no pariticipo :(
    Quants bunyols i jo sense... espero poder apuntar-me per a la propera :D, Un petó molt fort.

    ResponElimina
  2. Magnífic recull bunyolaire i magnífic mosaic com sempre. Ja estic impacient per saber què ens espera el proper mes. Petonets!!!

    ResponElimina
  3. ostres judith aquest mes m'ha passat per alt, o sento, pero vaig una mica tort amb aixo de l'alergia, fins la propera molts petons.

    ResponElimina
  4. Gràcies per la feina feta! M'ha agradat molt tornar a participar amb vosaltres. Sempre ens animeu a fer coses bones, boníssimes!!! Petons

    ResponElimina
  5. Que gran trabajo preparais cada mes :) es tan bonito que habrá que ir probando jajaja Estoy deseando ver la proxima propuesta.
    Besotes

    ResponElimina
  6. Quina bojeria de bunyols!!!!
    Moltes felicitats per els éxits de convocatòria i fins el dia 5.....
    petonets.

    ResponElimina
  7. Me encantaron las recetas. Aunque no pude participar este mes, seguro que encontraré un ejemplo de por dónde comenzar con los buñuelos.

    ResponElimina
  8. Quin recull, amb el que m'agraden al final seré jo la que semblaré un bunyol!!
    petonets

    ResponElimina
  9. Molt bé nenes! Ja esperem el proper repte. Que sigui facilet eh!
    Bona setmana,
    Nani

    ResponElimina
  10. Ejem! 71 receptes que jo també vaig participar!
    Jajajajaa! Amb tota aquesta feinada no d'estrenyar que falti algu a la llista.
    Hi ha tal varietat de propostes, que venen ganes de tastar-los tots!
    Una abraçada ben forta!
    Espero amb ganes la nova proposta!

    ResponElimina
  11. Nyam, nyam!! Quin munt de bunyols, ens engreixarem uns quilets! jeje
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  12. Ayyy qué maravilla de recetas. Qué pena me da habérmelo perdido. La próxima estoy aquí como un clavo.
    Besos, chicas

    ResponElimina
  13. amb el que m'agraden els bunyols, crec que tinc receptes per anys! jajajajajjaja. gràcies a tots!

    ResponElimina
  14. No hi ha res per perdonar!
    Un gust poder participar!
    Si participo es pq he tingut temps per dedicar-vos-el al vostre projecte.
    I sempre es sorprenent veure tanta varietat i tanta participació!
    Un petonet també per osaltres

    ResponElimina
  15. M'encanten el "brunyols" (com es diuen aquí a Cadaqués) alguna recepta d'aquestes faré segur!! merci boniques!!

    ResponElimina
  16. M'estic engreixant i posant c...., com diria la meva mare, just de mirar els bunyols.
    Enhorabona guapos per aquest recopilatori!! Què haurem de preparar el proper mes?? Ummmmmmmmmm...

    ResponElimina
  17. Mare meva quin recull de bunyols!!! I aquin més bo!!! Felicitats guapes!!!
    Petonets

    ResponElimina