dimarts, 1 de maig del 2012

Carquinyolis

Els carquinyolis són unes pastes seques i dolces. Són unes de les més tradicionals de les nostres terres, que s’elaboren bàsicament amb ametlla torrada, sencera i sense pelar, ous, sucre, farina i “l’ingredient” secret que té cada pastisser. A la massa que en resulta se li dóna una forma allargada, es forneja i es talla en trossos petits.

Són unes pastes molt energètiques i, per tant, convé consumir-los en quantitats moderades; però això es converteix en un avantatge si necessitem una font d’energia ràpida, com per exemple una caminada llarga, una excursió...

Les primeres receptes són de fa un segle i mig i són especialment famosos els de les localitats de Caldes de Montbuí i de l’Espluga de Francolí.

Però si canviem de país, ens podem trobar amb els cantuccini italians, que pràcticament són iguals els carquinyolis.

Els carquinyolis que coneixem actualment són una mica diferents dels primers, ja que antigament es feien amb les sobres del que hi havia a les cuines: pa, farina, i ingredients dolços que es poguessin tenir en aquell moment, així que novament ens trobem amb una recepta d’aprofitament.

Es poden menjar sols o bé acompanyats de llet, cafè, xocolata, vi dolç, ratafia, garnatxa i, com alguns de vosaltres ja haureu vist, també els podem trobar acompanyant la tradicional crema catalana.

S’han de conservar en un lloc fresc i sec dins d’un recipient hermètic; o bé recuperant les tradicionals caixes de llauna.






Recull de receptes:

La Mercè de Destapant cassoles: carquinyolis
La Carolina de Pequeños placeres: carquinyolis de dàtils amb formatge de cabra i mel
La Dolores de Mi gran diversión: carquinyolis d'ametlles, avellanes i gotes de xocolata
La Joaquina de La cocina de los inventos: carquinyolis amb dàtils i xocolata
La Tere de Terecetario: carquinyolis amb nous de macadamia
La Isabel de La cuina de la Isabel: carquinyolis
La Mayte de Rústica: carquinyolis picants
La Roser de Trifàsic de Baileys: duet de carquinyolis
La Silvia de Chez Silvia: carquinyolis de parmesà i pebre
La Cocó de Algo más que cocina: carquinyolis pas a pas
L'Olgy de Tiaré de vainilla: carquinyolis
La Clara de Mis migas con locura: cantuccini o carquinyolis de parmesà i festucs
L&C de Chocolate, aceite y sal: biscotti de plàtan i xocolata
La Sandra i el Xavi de Els fogons de la Bordeta: carquinyolis de pipes
La Marisabel de Bon profit: cantuccini de festucs
La Rosquilla de la tía Laura: carquinyolis de xocolata i cafè
La Sílvia de Cuinar és senzill: carquinyolis
Manzanas rojas: carquinyolis o cantuccini
La Nyanyels de A daily sweet: carquinyolis de festucs
L'Alba i el Jordi de El taller de cuina: carquinyolis de tomata seca i parmesàcarquinyolis
La Sònia de Encontrar la felicidad en los pequeños detalles: carquinyolis d'avellanes i maduixes a l'aroma de moscatell
La Paula de Bon tiberi: carquinyolis de xocolata i festucs
L'Eri de La cuina de l'Eri: carquinyolis
La Quima de Les meves receptes: carquinyolis d'ametlla
La Caterina de Taulaposada: carquinyolis de nous i ametlles
La Victoria de Hoy cocina Vivi: rosegons d'ametlles i nabius
La Georgina de Cuina del Marroc: fekkas els carquinyolis marroquins
L'Alfons de Les receptes de Sant Hilari: carquinyolis de nabius i festucs amb crema de taronja
L'Anirac de Pa amb oli i sucre: carquinyolis de fajolcarquinyolis de roquefort i nous
La Marta de Pebre i xocolata: carquinyolis de xocolata amb aroma de taronja
La Teresa de Com a casa res: carquinyolis
La Roser de Rosa rosae: carquinyolis
La Cristina de Crijoarmael: carquinyolis
La Laura de Les cireres de la Mery: carquinyolis de nous i xocolata
La Nani de La cuina Violeta: carquinyolis com els de sempre
La Dolça de No tot són postres a la cuina: carquinyolis de taronja confitada i xocolata i carquinyolis clàssics
La Pilar de Mi mesa para tres: carquinyolis de pinyons
L'Yves de Amb idees a la llengua: carquinyolis de poma, nous i canyella
La Rosa Maria de El plat del dia: carquinyolis
La Mònica de Coses de Llàbiro: carquinyolis de parmesà amb tòfona
La Margarida de El món de la cuina: carquinyolis
L'Eva de Els meus plats: carquinyolis
La Laura de Coure Coulants: carquinyolis amb prunes seques
La Marta de Cuina diari: carquinyolis d'ametlla i avellana
La Cristina i l'Ana de Fòrmules culinàries: carquinyolis de festucs
La Heva de Tarjeta de embarque: carquinyolis d'avena, xocolata i avellanes
La Nee de Le petit chat rose: carquinyolis de xocolata i avellanes
La Carme d'all i julivert: carquinyolis
La Rebeca de El dragón de la fresa: carquinyolis de xocolata blanca, taronja i farigola
La Cori i la Mercè de Cotó de sucre: carquinyolis de festucs
La Gemma de Caprofiti: carquinyolis
El Francesc de La cuina de tots natros: carquinyolis de ceba i bacon
L'Alba de Le fabuleux destin du chocolat: carquinyolis de xocolata
La Lída de Cuina útil: carquinyolis de festucs


Moltíssimes gràcies a tots per les vostres receptes, hem rebut 71 receptes de carquinyolis i n'hem tingut de dolços i de salats.


Ens veiem el proper dia 5 amb la nova proposta.

20 comentaris:

  1. Hola! Soy Carolina de Pequeños Placeres. No me funciona el enlace de mis carquinoles! Lo podéis arreglar? Gracias y felicidades por compartir tantas nuevas recetas. Besos

    ResponElimina
  2. cuants carquinyolis! tots bonissims segurament. Encara que tenen moltes claories jo no m'en puc menjar nomes un parell... son molt adictius!!!

    ResponElimina
  3. Aquest mes no m'he inspirat i no he pogut participar... però quines delícies més bones que heu fet!! Mare meva, així, carquinyolis per tot l'any!! He he.

    ResponElimina
  4. Y ahora ¿por donde sigo yo? 70 propuestas y todas deliciosas ¡seguro!!!

    ResponElimina
  5. 70 carquinyolis?????? uau, no hauria imaginat mai que això fos possible... un recull espectacular! Felicitats!

    ResponElimina
  6. ostrs!!! 70 és molt eh????? Apa que en tenim per escollir. Felicitats! Petons

    ResponElimina
  7. Un mes més us heu superat! Felicitats!!!

    ResponElimina
  8. Quin goig!!! pot ser que no surti el meu enllaç?? cuina útil- carquinyolis de festucs? no el ser veure, tot i que si que hi ha la foto!! No passa res, però sempre em fixo si algú ha fet el mateix que jo, i esclà jo no m'he trobat!! jejeje
    petunikus

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ara ho arreglem!
      Es que al no deixar l'enllaç ens hem despistat.
      Petons.

      Elimina
    2. Al final no vaig posar l'enllaç??? esteu disculpades perquè la culpa ha estat meva!!
      petunikus**

      Elimina
  9. Uhau, quin recull mès maco!!! Felciitats! aquest cop no he participat, no soc de carquinyolis, tot i que veien les varients he estat "boba". Petons

    ResponElimina
  10. Madre mia que variedad tenemos para hacer!!! Besitos

    ResponElimina
  11. Sou fantàstics! Quina arreplegada de carquinyolis, en tenim per a donar i vendre...
    Nani

    ResponElimina
  12. crec que a partir d'ara ja no faltaran carquinyolis a casa! gràcies a tots per participar. petonets

    ResponElimina
  13. Un recull impressionant... Necessito mirar-me'l amb calma que tenen tots molt bona pinta :)
    Marta

    ResponElimina
  14. M'apunto totes les idees, els carquinyolis els tinc a la carpeta de pendents desde tant de temps i no vaig poder participar al repte aquest mes però ara amb tantes receptes ja no tinc excuses!
    I ja prepararé alguna cosa pel repte de maig!!!
    Petonets,
    Palmira

    ResponElimina
  15. Doncs si, em fa il·lusió que enllaceu la recepta, doncs els vaig fer però no vaig tenir temps de fer l'entrada per publicar. Ara ja han sortit a la llum, a més, m'agradaven molt com van quedar les fotos i sabia que tard o d'hora la publicaria.
    Petons i moltes i moltes gràcies, guapes!
    http://fogonsdelacuinaataula.blogspot.com.es/2012/07/carquinyolis-davellanes-paris-2012-2.html

    ResponElimina