dimarts, 5 d’abril del 2011

Quaranta dies són

 "Deu es la suma divina, qui arriba a comptar fins a tal número arriba al cel. Vint és el número de la joventut, qui els tingués! Pensa la gent gran. Trenta és la mitjana de dies que té un mes. I, finalment, quaranta és la xifra de la que parlarem avui, ja que dóna nom a la Quaresma". Així començà en Pere, una càlida tarda de primavera, la conversa amb la Maria.
"Avui és dimecres de cendra, queden quaranta dies per Pasqua, queden un munt de jorns per reflexionar. Ja ets prou gran, ara, per escollir si durant aquests dies vols menjar el mateix que sempre o si, per contra, vols treure la carn i els ous de la teva dieta". A la Maria no li sorprengué aquesta proposta, ja que sa mare, la Joana, és vegetariana i mai menja ni ous ni carn; així que es quedà mirant a son pare, amb un gest facial que denotava una reflexió exagerada.
"Ja m'ho pensaré, però, per què hauria de fer-ho durant quaranta dies?", va preguntar la petita encuriosida. "L'explicació és molt senzilla. El número quaranta és molt simbòlic en la religió cristiana; els mateixos dies són els que va durar el Diluvi Universal, els que va passar Moisès o Elies a dalt de la muntanya, o els que va dejunar Jesús al desert"; contestà el pare mentre enfarinava el bacallà. "Cert és que em podries preguntar, ara, si nosaltres som o no religiosos, però no té cap importància. Per què? Doncs perquè, agradi o no, la nostra tradició sí ho és; i el que sí que som és molt amants de les nostres tradicions".
La Joana, que escoltava la conversa amb molta atenció, s'acostà a la seva filla i li acaricià els cabells abans de dir-li: "Mira, Maria, la tradició és la nostra història, contada de pares a fills des de l'antiguitat; com ara el teu estimat pare està fent amb tu. Vinga, agafa aquestes carxofes i enfarina-les".
La llum del sol penetrava per la finestra, creant una ombra allargada per a cada un dels tres personatges. Però un cop de vent entrà pel mateix finestral i, amb gran força, mogué les ombres, formant-ne una de sola. La d'una iaia xaruga, vestida com una pagesa i amb un bacallà a cada mà. La Maria s'espantà en veure-la allà a la cuina, però la Joana l'abraçà i li digué: "Estigues tranquil·la, és la Vella Quaresma, que s'instal·la a casa amb les seves set cames penjant, sap que aquests dies hem estat de xerinola i que ara ens convé fer bondat; menjar sopes, verdura i els diumenges... el bacallà que ha portat. Si no li tens por i et portes bé, cada setmana li podràs treure una cama, fins que arribi el dia de Pasqua i mengem, tots junts la Mona del padrí".



Aquest mes us convidem a preparar: 





Recordeu:


  • Fer la vostra versió del bacallà de quaresma -podeu seguir la recepta que vulgueu-.
  • La recepta la podeu publicar al vostre bloc quan us vagi bé i deixar l'enllaç amb la recepta als comentaris  d'aquesta entrada.
  • Teniu fins el dia 28 per enviar-nos l'enllaç de la vostra recepta -si no teniu bloc i voleu participar, cosa que ens agradaria moltíssim, ens podeu enviar la foto a memoriesdunacuinera@yahoo.es -.
  • El dia 1 publicarem el recull de les receptes rebudes amb els enllaços dels blocs participants.

Si necessiteu qualsevol tipus d'aclariment no dubteu a contactar amb nosaltres.

Esperem les vostres receptes!


65 comentaris:

  1. Estic entusiasmada amb la recepta del bacallà (i amb la història de l'Yves... ARTISTA!!)!
    El meu caparró hi comença a donar voltes ;)
    Petonets!!
    Sandra

    ResponElimina
  2. Yupiii una receta de bacalao. Creo que ha sido leer el título y ya sé que voy a hacer.
    Me ha encantado la introducción.
    Besos para todos

    ResponElimina
  3. Bacallà, queda apuntat, jeje.
    Llegint-vos m'adono que desconec moltíssimes tradicions, d'això de la Quaresma i les cames no en tenia ni idea.
    Si que sabia que, en aquesta època de l'any, per la proximitat a la setmana santa, tradicionalment, es moficava una mica la dieta, però res més, jeje.

    Petonets!!

    ResponElimina
  4. Va m´organitzo i també fem bacallà!!!!

    ResponElimina
  5. Estic entusiasmada!! Bacallà!!! Parlar de bacallà és el millor record que tinc de la meva àvia i la Quaresma. De petita no m'agradava i era fixe menjar-ne. Si ara em veies... que no paro de menjar-ne posaria el crid al cel. Bé, noies/noi que m'ha encantat de nou llegir-vos i ja tinc dos receptes al cap, ara només cal escollir-ne una... um que difícil!! Petonets!!

    ResponElimina
  6. No n'he preparat mai. Aquesta vegada tiraré de la mama que ens el prepara molt bo. Vull dir que li demanaré la recepta, eh?? no que me'l faci. Encara que pensant-ho bé..... jejeje....es broma....

    ResponElimina
  7. doncs jo ja la tinc pensada!! escolliréla de la iaia! així que potser teniu dos versions iguals! jajajajajajaaj. Gràcies per la vostra il·lusió!!! petonets

    ResponElimina
  8. Que bé!! ens encanta el bacallà! segur que trobem una recepta adient!!
    I vosaltres aneu pensant la recepta viatgera!! ;)

    ResponElimina
  9. Con lo que me gusta el bacalao eso sí...a ver si lo consigo que aquí tienen una mala manía de solo traerlo en invierno :( snif, snif.



    Un besiño grandote!!!

    ResponElimina
  10. Esta vez no se me pasa!!!!...ahora comienzo a pensar en mi bacalao de cuaresma!!!! me encanta esta receta chicas!!!! contad conmigo!!!
    Mil besitos !!!!! :)

    ResponElimina
  11. Vamos a ver que con el pavo matancero que tengo ultimamente con las fechas seguro que publico cuando no toca. uf, vamos que desde ahora mismo hasta el día 28 de Abril cuando quiera puedo publicarla, verdad?.
    El tema me encanta
    Un beso

    ResponElimina
  12. Que divinidad! Pero será que puedo hacer un postre, Sweet no me deja meter un bacalao en el menú... jajajaja. besotes

    ResponElimina
  13. Vaja quina família de cracks que sou!!!
    M'agrada la proposta, mai he fet bacallà :S, però tot es començar!! Divendres quan vagi al supermercat vendré amb un bacallà, comença "l'operació bacallà"!!!
    Ara estava pensant...bacallà, faves...algú arrufarà el nas amb els meus pròxims experiments culinaris. Però no patiu, que participaré segur...ja ho compensaré amb alguna mousse de xocolata!!! 8)

    ResponElimina
  14. M'enanta el bacallà!! una proposata genial i molt ben triada. Com m'agraden les històries per presentar la recepta del mes!!

    Molts petonets a tots tres!!!:)

    ResponElimina
  15. Fantastica idea y aqui esta mi aportacion:
    http://lesreceptesdelmiquel.blogspot.com/2011/04/bacalao-con-tomate.html
    petons
    miquel

    ResponElimina
  16. M'encantarà participar, si no em passa com el mes passat. No he preparat mai peix (seriosament). Aquesta serà la meva gran oportunitat.
    Una abraçada!

    ResponElimina
  17. Apa doncs, a la cuina Bacalla per la Mónica i la Judith i anar pensant en la mona per l'Annie....
    petons gastronòmics

    ResponElimina
  18. Noies!!!! no m'agrada gaire-gens el bacallà!!!! jajajajjaja..... però buscaré una recepta per fer adaptable al meu gust.... que no m'ho perdo!!!
    Molts petonetss

    ResponElimina
  19. Bé doncs, participaré per varies raons... en podría dir moltes, però em quedaré amb tres; La primera per la que diu el meu pare; Que el bacallà no és un peix. La segona per el meu blog; -Menja de Bacallà- i la tercera per el que deia Josep Pla; El bacallà és un peix, que un cop mort resucita.
    Quedeu-vos amb la que més us agradi, si us quedeu amb la segona -el blog- i us be de gust fer-hi una ullada, sereu ben rebuts.
    Vaig a buscar el bacallà¡¡

    ResponElimina
  20. Que bé! m'agrada la proposta, i sobretot, la manera que teniu d'explicar-la!! m'ha encatant el text!!! :-)

    ResponElimina
  21. Aquí esta mi contribución...algo sencillo pero a mi gusto muy rico.

    Besiños.

    http://russtica.blogspot.com/2011/04/bacalao-de-cuaresma.html

    ResponElimina
  22. Me ha gustado mucho este espacio. Gracias Mayte por mostrarme el camino.

    Os voy ha dejar dos recetas de Bacalao. Y decidis cual os gusta más.
    Cuaresma, Cuaresma; pues no. Llamemoslas de "entretiempo"

    Bacalao Fuenterrabía
    http://saborencristal.blogspot.com/2010/12/bacalao-fuenterrabia.html

    Bacalao Dorado
    http://saborencristal.blogspot.com/2011/03/bacalao-dorado.html

    Gracias por este espacio

    ResponElimina
  23. Hola!
    Com podeu veure he fet els deures ben aviat!!
    Aquí us deixo la meva proposta, que he adaptat als gusts de casa; hi havia risc que no agradàs...ja sé sap que això de animals que ens miren i ens espines...
    http://www.bontiberi.com/2011/04/bacalla-amb-avellanes.html

    ResponElimina
  24. Judith, gracias por avisarme.
    No conocía esta iniciativa pero desde hoy me quedo aquí para siempre, jajaja.
    Te mando mi enlace.
    Besos, guapa
    http://experimentoenlacocina.blogspot.com/2011/04/bacalao-con-costra-de-falso-alioli-me.html

    ResponElimina
  25. Que mala soy con el bacalao... como cuando me apetece cruzo a Portugala comerlo no tengo ni una receta potable... pensaré algo!

    ResponElimina
  26. Hola guapes!! i guapo!
    Aquí teniu la nostra, esperem que us agradi!
    http://eltallerdecuina.blogspot.com/2011/04/bacalla-amb-muselina-dalbercoc.html

    petonets

    ResponElimina
  27. Ep que em despisto!!! aquí la teniu!!!Gracies.
    http://cocinaconsilvia.blogspot.com/2011/04/bacalao-con-muselina-dulce-de-ajo-sobre.html

    ResponElimina
  28. aquí està la meva aportació!!!!! Visca el bacallà!!!!! http://elmondejuju.blogspot.com/2011/04/bacalla-de-quaresma.html

    ResponElimina
  29. Hola noies!

    Aquí teniu la meva aportació:

    http://lacuinadeleri.blogspot.com/2011/04/bacalla-la-crema-de-porros-aromatitzada.html

    Molts petonets!!!!!!!

    ResponElimina
  30. Yo os traigo un potaje de vigilia de los que comíamos en los madriles: al principio de la cuaresma, con la fresca, entra solo...

    http://hornosu.blogspot.com/2011/04/potaje-de-vigilia-para-unas-prisas.html

    Un besote.

    ResponElimina
  31. Feliz Semana Santa a tod@s, esta es mi aportacióna Bacalao de cuaresma
    http://cogollosdeagua.blogspot.com/2011/04/bacalao-al-horno-con-verduras.html
    Un beso

    ResponElimina
  32. Ens ha encantat la proposta!!!

    La nostre recepta:

    http://chocolateaceiteysal.blogspot.com/2011/04/bacalao-con-ajos-sobre-fondo-de.html

    Petons!

    ResponElimina
  33. Judith me ha encantado la propuesta de este mes y me apetecía muchísimo colaborar.
    Mi propuesta es:
    http://www.elbazardelossabores.blogspot.com/2011704/bacalao-confitado-a-baja-temperatura-con-garbanzos-de-cuaresma.html
    Besazos

    ResponElimina
  34. Hola!
    Aquesta vegada sí que he arribat. Aquí us deixo el link de la meva proposta:

    http://adailycuisine.blogspot.com/2011/04/bacalla-la-mel-al-perfum-de-taronja.html

    Una abraçada!

    ResponElimina
  35. Un plat ideal aquest dies.

    Molta sort a tots els participants, i felicitats per la iniciativa.

    Si us interessa veure altres plats de quaresma:
    http://www.receptes.cat/tag/Quaresma

    ResponElimina
  36. Hola noies, acabo de publicar una recepta amb bacallà.
    Petonets

    ResponElimina
  37. Hola, acabe de publicar la meua aportació al bacallà de Quaresma. Espere que vos agrade.

    http://elsplaersdemavida.blogspot.com/2011/04/abadejo-amb-samfaina.html

    ResponElimina
  38. Hola noies,
    Aquí us deixo el meu enllaç al bacallà de quaresma que he fet, boníssim, encara no ser què és més bo si el bacallà o la salsa amb les panses;-) Petons!
    http://fogonsdelacuinaataula.blogspot.com/2011/04/bacalla-amb-panses-i-ous-durs.html

    ResponElimina
  39. Ooooostres, em vaig quedar sense internet a principis d'abril i m'entero ara de la proposta i ja no em queda bacalla!!! :-(

    a veure la propera...

    ResponElimina
  40. Aqui teniu la meva darrera recepta amb bacalla...http://www.blogexquisit.com/2011/04/crema-de-garbanzos-con-bacalao.html

    Ua abraçada,

    ResponElimina
  41. Nois!! Aquí teniu la meva proposta (em sembla que ja sabieu que l'havia publicat... :P).

    Seguiu amb aquests relats i propostes tan xules!!

    Molts petonets als tres!


    http://lefabuleuxdestinduchocolat.blogspot.com/2011/04/lasanha-com-bacalhau.html

    ResponElimina
  42. Bé aquí teníu la meva també, espero i desitjo que us agradi. Una recepta molt i molt genuía i autèntica de quaresma.
    Una abraçada¡¡ :-D ;-D
    http://menjadebacalla.blogspot.com/2011/04/bacalla-amb-mel.html

    ResponElimina
  43. Hola Familia guapa

    aqui la meva petita aportació del mes

    http://enrocalacuina.blogspot.com/2011/04/bunyols-de-bacalla.html, encara estan calentets

    mil petonets Susanna

    ResponElimina
  44. Guapes i guapo!
    Aqui teniu la meva proposta:

    http://lovefoodblog.blogspot.com/2011/04/paccheri-con-brandada-de-bacalao-y.html

    Petons!

    ResponElimina
  45. Aquí os deixo la meva aportació! Encantada de participar per primera vegada amb una recepta tan bona! :)

    http://www.gastroadikta.com/2011/04/bacalao-de-cuaresma.html

    ResponElimina
  46. Bé family aquí us deixo la meva:
    http://comosiempremadreando.blogspot.com/2011/04/bacalao-con-pasas-y-pinones.html

    Petonets

    Esther
    http://comosiempremadreando.blogspot.com

    ResponElimina
  47. Aquí la meva recepta de bacallà de Quaresma:
    http://allijulivert.blogspot.com/2011/04/bacalla-de-quaresma.html
    El bacallà m'agrada cuinat totes maneres.
    Espero que us agradi.
    Fins aviat

    ResponElimina
  48. Aquesta es la nostra aportació de bacallà de Quaresma:

    http://elcafedenit.blogspot.com/2011/04/cassola-del-divendres-sant.html

    Una abraçada

    ResponElimina
  49. Us envio la meva recepta de bacallà, però el meu té una mica de xoriço perquè trenco la norma.
    La podeu veure a www.receptes.cat i sóc la xef Nani Nolla.
    Una abraçada i fins aviat.

    ResponElimina
  50. Bona nit , aqui us deixo la meva proposta amb bacallà espero que us agradi!
    http://lasrecetasdejose.blogspot.com/2011/04/potaje-de-garbanzos-con-espinacas-y.html

    ResponElimina
  51. I aquí teniu la nostra, esperem que la gaudiu tan com nosaltres!
    Bona nit guapos!
    :)
    Sandra

    http://elsfogonsdelabordeta.wordpress.com/2011/04/26/bacalla-confitat-sobre-crema-de-nyameres/

    ResponElimina
  52. Buenos días a todos. Esta es mi propuesta de bacalao. Espero ya la siguiente muertita de curiosidad :)
    http://mimesaparatres.blogspot.com/2011/04/bacalao-con-crumble-de-cebolla.html

    Besos

    ResponElimina
  53. Bona nit, aquí deixo la meva proposta!
    http://cosesdellabiro.blogspot.com/2011/04/bacalla-de-quaresma.html

    ResponElimina
  54. Hola noies !!!. Com m'agraden els vostres blocs !!!. Són una canya...

    Aqui os deixo el meu platet.

    http://tiaredevainilla.blogspot.com/2011/04/bacalla-de-cuaresma-bacalao-de-cuaresma.html

    ResponElimina
  55. Noies!!! ho he fet!!! Aquí teniu la meva aportació!!
    http://mylovelyfood.blogspot.com/2011/04/tortilla-de-bacalao-y-ganador-del.html
    Molts petonetss

    ResponElimina
  56. http://www.clubdecuines.cat/recepta/bacalla-de-quaresma-memories-d-39-una-cuinera/7080
    Aquí la meva proposta, just a temps! :) petons

    ResponElimina
  57. Ei, quasi no arribo!!! Aquí va la meva recepta de bacallà: http://viscalacuina.blogspot.com/2011/04/bacalla-amb-ceba.html

    ResponElimina
  58. Bé, aquí va la meva primera proposta; espero que us agradi!
    http://elmondejuju.blogspot.com/2011/04/bacalla-la-llauna.html

    ResponElimina
  59. Va, que dec ser la última!Us deixo la meva recepta!
    http://elmeublogdecuina.blogspot.com/2011/04/cigrons-amb-bacalla.html
    Petons

    ResponElimina
  60. Ho sento m'he despistat aquest cop. Fa pocs dies que ja vaig fer una entrada de lasanya de bacallà i no vaig pensar en la convocatòria i ara no tinc temps de preparar res.

    ResponElimina
  61. Bé doncs us envio la lasanya de bacallà aquest mes.
    http://pambolixocolata.blogspot.com/2011/04/lasanya-de-bacalla.html
    Una abraçada

    ResponElimina