El mató és un formatge fresc i suau, originari de la Catalunya central, que s’elaborava amb llet de vaca, cabra o ovella; tot i que en l’actualitat el més comú és el primer.
L’origen d’aquest formatge el trobem a l'època en què la gent va començar a fer-ne aprofitant la llet que els sobrava. Si el fem casolà, farem bullir la llet i el coagularem amb un element vegetal, suc de llimona o vinagre o quall.
La manera tradicional de servir-lo és amb mel o sucre, tot i que amb les vostres propostes hem vist que amb els mateixos ingredients podem trobar diferents presentacions.
Va ser una preparació molt popular a l’Edat Mitjana, la mel servia per dissimular l’estat de conservació d’alguns aliments i era un bon edulcorant; ja que, degut a l’alt preu que tenia, estava reservat a uns pocs privilegiats. El podem trobar al llibre de Sent Soví, que és del segle XIV, i ens parla de diferents preparacions: amb mel, amb sucre picat en un morter i amb aiguanaf -flor de taronger- o aigua de roses o bé amb confitures.
El mató també és conegut com brossat, recuit. També veiem que al Maestrat fan brull, i a Itàlia ricotta-. Segons el lloc, el podem trobar tant en receptes dolces com en de salades.
Recull de les receptes:
La Judith de El món de Juju: timbalet de mató i xocolata, batut de mel i mató i maquis d’arròs amb albergínia i mel i mató
La Carolina de Pequeños placeres: mel i mató
Cocó de Algo más que cocina: semifredo de mató amb galeta de mel
L’Eri de La cuina de l’Eri: crema de mató amb granissat d’alfàbrega i cullera de mel i mató amb encenalls de foie i ceba cruixent
La Núria de Pa amb oli i xocolata: mel i mató envoltat de maduixots i mató cassolà
La Silvia de Chez Silvia: mató amb compota tèbia de mores
La Mayte de Rústica: tartaletes de mel a la llimona i mató
La Marina de Tapa’t de tapes: mel, mató, meló, les tres M i coca de mel i mató amb pol·len
La Virginia de Sweet and sour: mató i mel amb aire euskaldun
La Marina de La Rosquilla de la tia Laura: pannacotta de mel i mató
La Roser de Trifàsic de Baileys: coca de mel i mató per Sant Joan
L’Olgy de Tiaré de vainilla: mel i mató
La Joaquina de La cocina de los inventos: pastisset de mel i mató
La Laura de Cuinera a estones: magdalenes amb mel i mató i pinyons
La Isabel de La cuina de la Isabel: mel i mató amb crocant i gerds
La Sandra i el Xavi de Els fogons de la Bordeta: gelat de mel i mató
La Nani de La cuina Violeta: núvol de mató, estrelles de mel i pluja de maracujà
La Pili de Kooking: albercocs caramel·litzats amb gelat de mel, mató i speculos
La Palmira de Come conmigo: gelat de mató i caramel de mel
La Roser de Cuina d’una aprenent: rotlles d’ albergínia amb mel i mató
La Carme d’all i julivert: flam de mató amb mel caramel·litzada
La Dolores de Mi gran diversión: peres de Sant Joan al vi amb mel i mató
La Tere de Terecetario: flam de mel i mató
L’Helena d’Acabat de fer: puding de mel i mató
La Eva de Els meus plats: gelat de mató amb mel
La Rebeca de El dragón de la fresa: cupcakes de mel i mató
La Bet de Tasta rutes: rubik de mel i mató i crema de mel i mató amb gerds i lemon curd
La Cristina de Bufet de postres: clotxa amb mel i mató
La Caterina de Taula posada: tarta de brossat amb gelatina de mel i caramels de nous
La Sonia de Encontrar la Felicidad en los pequeños detalles: flam de mel i mató
L&C de Chocolate, aceite y sal: farcellets de carn amb mel i mató.
La Cósima de Las cosas de Cósima: boletes salades de mató amb maionesa de maracujà i mel
La Rosilet de Y un poquito de sal: mel i mató: amanida amb canonges i pipes de carbassa
La Lídia de Cuina útil: bombons de mel i mató
La Cori i la Mercè de Cotó de sucre: flam de mel i mató
La Paula de Bon tiberi: semiesferes de xocolata amb brossat, mel i nous
La Frédérique de La Vie a Can Catrina: mel i mató
La Belen de A la cuina amb un parell d’ous: taronja ensucrada amb mel i mató
La Victoria de Hoy cocina Vivi: mousse de mel i mató sobre macedònia de maduixes i cireres
La Mònica de Coses de Llàbiro: pizza dolça de mel i mató amb poma i bunyols de mató amb mel i músic
La Cristina i l’Ana de fórmules culinàries: flam de mató amb coulis de fruites del bosc i bunyols de mató
La Nyanyels de A daily sweet: amanida de mel i mató
El Francesc Estorach de La cuina de tots natros: kofona de festucs, mató i mel
La Laura de Coure coulants: bombons de mel i mató
La Mª José de Las recetas de MJ: mouse de mató amb miniexplosió de mel
La Marta de Cuina a diari: pastís de mató amb mel o amb coulis de fruits vermells
El Jordi de Faves comptades: cristal·lí de mel i mató
Moltíssimes gràcies a tots per les vostres receptes, com sempre, heu aconseguit fer un recull magnífic amb propostes dolces i salades, un total de 58 receptes.
Ens veiem el dia 5 amb la nova proposta. Us hi esperem!
Un recull deliciós, la proposta de mel i mató s'ho mereixia!!! ja espero la següent ;) petoneeets!!
ResponEliminaOle, ole, ole!! Amb totes aquestes super receptes m'acabarà encantant la mel i mató! :P
ResponEliminaPetonets!
Sandra
Quantes rceptes que m'agradaria fer!
ResponEliminaMarta
Quin goig de recull!! enhorabona**
ResponEliminaExquisit recull ben variat! Felicitats a tots els participants!
ResponEliminaQue de recetas ricas ¡habrá que probarlas todas!!! jijiji
ResponEliminaEl més difícil ara es anar escullint les receptes que farem primer :o)
ResponEliminaUn recull deliciòs, calentant motors pel proper repte :o)
Petonets,
Palmira
Que rico surtido que tenemos!! me encantan estas propuestas.. Besitos
ResponEliminaQuin recull més impressionant!!!!!! Petons
ResponEliminaEnhorabona guapes!!! Quin recull!!! Aquest cop no hi hem sigut a temps....
ResponEliminaPetonets
moltíssimes gràcies a tots per superar-vos un cop més!!! petonets
ResponEliminammm q boniques totes!
ResponElimina