Per saber l'origen de les galetes ens hem de remuntar a l'època del xef romà Apicius, on una fina capa de farina de blat es bullia i s'estenia sobre una plata. Quan s'havia assecat i endurit es tallava i es fregia fins que quedava cruixent, llavors se servia amb mel i pebre.
Quan van aprendre a moldre i a cuinar el blat, després de barrejar-lo amb aigua i amassar-lo, van començar a sorgir els primers pans, que no portaven llevat, i que ens podrien recordar a les crackers actuals. Al mateix temps que molien l'espiga feien l'amassat, anant mullant la pasta. Amb la massa que en sortia feien una mena de blinis ("tortitas") que estenien sobre pedres planes cobertes amb cendra calenta per coure-les.
Durant els segles XVI i XVII les galetes es van convertir en un menjar que ocupava un lloc preferent a les bodegues dels vaixells, ja que es mantenien bé durant un llarg període -donada la poca quantitat d'aigua que porten-. Es posaven en recipients que mantenien el buit i així duraven mesos. Les galetes dures, com les crackers actuals, van formar part de la dieta dels mariners anglesos i americans durant molts segles; així com també es van fer servir com a substitut del pa en expedicions, en llargues travessies i en temps de guerra, ja que era més fàcil de transportar que el pa -té menys volum i una millor conservació-.
Als segles XVII i XVIII, a Europa, la feina de pastisser estava força controlada per gremis. Per arribar a ser-ne un havies de fer anys de complet aprenentatge i anar escalant rangs, des d'aprenent fins a mestre pastisser. Però no només això era important, sinó que la quantitat i qualitat de les galetes també es tenia en compte.
Amb la Revolució Industrial, el preu del sucre i la farina va caure. Els agents químics, com el llevat, es van tornar més assequibles i les receptes de galetes es van començar a escampar; així és com vam arribar a l'industria galetera.
Tot i que amb el pas dels anys han anat sorgint varietats, els ingredients bàsics de les galetes serien la farina, un greix (mantega o oli) i sucre.
Pel que fa a l'origen de la paraula galeta pot venir de la “galette” francesa –crep que els francesos menjaven al segle XIII i que encara ara es cuina– o bé del llatí “galleta”, que era una tina petita que servia per emmagatzemar vins i licors.
Quan van aprendre a moldre i a cuinar el blat, després de barrejar-lo amb aigua i amassar-lo, van començar a sorgir els primers pans, que no portaven llevat, i que ens podrien recordar a les crackers actuals. Al mateix temps que molien l'espiga feien l'amassat, anant mullant la pasta. Amb la massa que en sortia feien una mena de blinis ("tortitas") que estenien sobre pedres planes cobertes amb cendra calenta per coure-les.
Durant els segles XVI i XVII les galetes es van convertir en un menjar que ocupava un lloc preferent a les bodegues dels vaixells, ja que es mantenien bé durant un llarg període -donada la poca quantitat d'aigua que porten-. Es posaven en recipients que mantenien el buit i així duraven mesos. Les galetes dures, com les crackers actuals, van formar part de la dieta dels mariners anglesos i americans durant molts segles; així com també es van fer servir com a substitut del pa en expedicions, en llargues travessies i en temps de guerra, ja que era més fàcil de transportar que el pa -té menys volum i una millor conservació-.
Als segles XVII i XVIII, a Europa, la feina de pastisser estava força controlada per gremis. Per arribar a ser-ne un havies de fer anys de complet aprenentatge i anar escalant rangs, des d'aprenent fins a mestre pastisser. Però no només això era important, sinó que la quantitat i qualitat de les galetes també es tenia en compte.
Amb la Revolució Industrial, el preu del sucre i la farina va caure. Els agents químics, com el llevat, es van tornar més assequibles i les receptes de galetes es van començar a escampar; així és com vam arribar a l'industria galetera.
Tot i que amb el pas dels anys han anat sorgint varietats, els ingredients bàsics de les galetes serien la farina, un greix (mantega o oli) i sucre.
Pel que fa a l'origen de la paraula galeta pot venir de la “galette” francesa –crep que els francesos menjaven al segle XIII i que encara ara es cuina– o bé del llatí “galleta”, que era una tina petita que servia per emmagatzemar vins i licors.
Recull de receptes:
L'Olgy de Tiaré de Vainilla: galetes daneses i galetes per Halloween
La Núria de Graella de sucre: pastelchupsLaura i Sandra de Sal i oli: cookies de xocolataLa Gemma de Pel plaer de cuinar: galetes decorades de tardor
L'Alfons de Les receptes de Santilari: galetes al parmesà amb pestomàquet
Els fogons de l'àvia Nuri: escumes de sitges i melindros
La Chelo de Cogollos de agua: galetes de te rústiques
La Bibiana de Horno y adorno: galetes linzer amb melmelada de cireres
La Dolores de Mi gran Diversión: galetes Rose de Reims
El Josep de Menja de bacallà: galetes de canyella
La Marina de Tapa't de tapes: galetes escacs de xocolata i vainilla i galetes de carbassa
La Carolina de Pequeños placeres: cookies de xocolata blanca i nous
La Carmeta Rusquilleta: galetes de poma, toffe i ametlles
L'Albert de La cuina de sempre: assortiment de pasta seca
La Carine de Llavors I pastetes: galetes de flocs d'avena
La Rebeca de El dragón de la fresa: galetes de pastís de formatge i oreo
L'equip de Recetas de emergencias: galetes de vidre i galetes mediterrànees
La Rosilet de sugg-r: quadradets d'avena i Nutella
La Marga de La cocina de las casinas: galetes de la Palmiria
El Miquel de Les receptes del Miquel: ametllats
La Cósima de las cosas de Cósima: galetes de cheedar amb orengaLa Roser de Trifàsic de Baileys: pets o pits de monja
La Carmen de Dulces bocados: galetes de xocolata, speculoos i pretzel
Pecosa de Sabor a canela y coco: galetes de xocolata i nous
La Sonia de l'Exquisit: galetes de taronja
Les noies de Tast de cuina: galetes empremta digital
La Susanna de Xocolat and co: galetes per la seva baby shower
La Dolça de No tot són postres a la cuina: galetes de formatge curat de chevre
L&C de Chocolate, aceite y sal: cookies d'avellana i llimonaLa Marina de La Rosquilla de Tía Laura: galetes de coco de la Donna Hay
L'Elisabet de l'Amor omple neveres: galetes de cheesecake
La Isabel de La Cocina de Frabisa: alfajores de dulce de leche
L'Elena de cupcakes, tartas y más: galetes de mantega de cacahuet
La Virginia de Sweet and sour: pastes rústiques de mantega i fruits secs
La Viana de Rapa Tachos: galetes clàssiques de mantega
La Silvia de Chez Silvia: galetes petit chez
La Bet de Tastarutes: galetes de fruits secs en 10 minuts
La Caterina de Taulaposada: galetes de tondre
La Neus de Cocinando con Neus: galetes amb gerds i nous i cookies amb gotes de xocolata
La Neus d'Estovalles a quadres: galetes de colors de xocolata i llimonaLa Joaquina de La cocina de los inventos: galetes brownie
La Gemma de Fogons de la cuina a la taula: galetes per una estrella
L'Ana de 5 sentidos en la cocina: galetes de mel
La Mayte de Rústica: galetes de cacao i formatge al caramel
La MJ de Las recetas de MJ: galetes de pralinés roses
La Heva de Tarjeta de embarque: galetes d'avena amb aroma de tiramisúLa Silvia de Y sigo en la cocina: cookies integrals en blanc i negre
La Mònica de Coses de Llàbiro: galetes salades
La Tere de Terecetario: galetes no cookies
L'Abril d'April's Kitchen: galetes
Fórmules culinàries: cookies amb xips de xocolata
La Sandra i el Xavi de Els Fogons de La Bordeta: galetes de llimona farcides de lemon curd
La Isabel d'Aliter Dulcia: je fais mes biscuits
La Laura de Cuinejar: llengues de gat
La Pili de Kooking: galetes de coco amb xocolata
La Nani de La cuina Violeta: galetes de gingebre i pebre rosa
La Pilar de Mi mesa para tres: galetes de parmesà amb farigola
L'Ester de La meva primera cuina: galetes de xips de xocolata
Per sucar-hi pa: estrelletes de nous i canyella
La Laura de Coure coulants: galetes de xocolata blanca i nous
La Marina de Blau Kitchen: galetes craquelades de la Marta
Acabat de fer: galetes d'olives negres i gambesLa Gemma de Caprofiti: galetes de mantega amb pistola
La Palmira de Come conmigo: galetes cor de farina de castanya
Cacharreando en mi cocina: galetes de xocolata i cafè
La Nee de Le petit chat rose: danish butter cookies
La Cori I la Mercè de Cotó de sucre: corassons d'ametlla
L'Àngels de Cuina I gaudeix: cookies de xocolata i ametlla
L'Eva de Els meus plats: galetes de gingebre
L'Eva de El cullerot festuc: galetes de formatge
La Victoria de Hoy cocina Vivi: galetetes d'ametlla i canyellaLa Paula de Bon Tiberi: galetes en espiral
La Nyanyels de A daily sweet: galetes vidriera
La Caterina de Dèries culinàries: galetes de confitura
La Marta de Cuinadiari: galetes de mantega estil daneses
La Lídia de La cuina útil: galetes de canyella
La Cinta de Trossets de cuina: macarons de maduixa i vainilla
La Marta de Pebre i xocolata: galetes glacejades
L'Alba I el Jordi de El taller de cuina: galetes oreo
La Gemma de La cuina de casa: galetes cruixents de sèsamLa Carme d'All i julivert: galetes de gingebre
El Jordi de tot es bo el que l’olla cou: galetes amb codonyat
La Montse de Rhubarb and Samphire: date cookies
La Judith de El món de Juju: galetes de nous, albercocs i espècies
La Nuri de Nuri cientocuarentaiocho: galetetes de Nadal
La Maragda de La quinta de Luculus: galetes de kumquat i cardamom
La Nuri de Nuri cientocuarentaiocho: galetetes de Nadal
La Maragda de La quinta de Luculus: galetes de kumquat i cardamom
I la Marta i l'Anna que ens han fet arribar la seva recepta per mail: galetes brownies
Moltíssimes gràcies a tots per les vostres receptes, aquest cop han estat 90!. Esperem que ara que fa fred i ve de gust encendre el forn, us animeu a provar unes quantes receptes.
Ens veiem el dia 5 amb la nova proposta. Us hi esperem!
Felicitats per la alta participació en el repte!
ResponEliminaI felicitats als participants per les seves fantastiques receptes de galetes.
Petonets :)
Cuantas galletas!!!! con lo que me gustan, ahora no se que hacer si probar una a una o ser buena y dejarlo estar... noooooooooo, tengo que probarlas jajaja
ResponEliminaQuin goig!!! Sembla Nadal amb tanta galeta!!!
ResponEliminaBona setmana, boniques!!!
Quina salibera al veure les fotos!!
ResponEliminaAquest recull és fantàstic...i més ara que estem súper aficionats a fer galetes amb la canalla! Veig que la que us vaig arribar l'heu pogut incloure a temps...mil gràcies!!!
ResponEliminaJordi
Quin recull!! quin goig!
ResponEliminapetonets
Que maravilla, menudo recopilatorio mas bueno. Felicidades. Besitos
ResponEliminaA quina més bona! Tot un fantastic recull per triart i remanar.
ResponEliminaDéu ni do amb la recopil·lació que heu aconseguit!
ResponEliminafelicitats a tots!
Que maravilhoso desfile, aqui as ideias não se esgotam,
ResponEliminao dificil é escolher apenas uma receita.
Muitos beijinhos querida.
Que bones! M'agradaria tastar-les totes!
ResponEliminaMarta
Ooooole vosaltres! No, si al final m'agradarà fer galetes... :P
ResponEliminaPetonets guapis
Sandra
MAre meva, quina participació!!! Estic encantada, entre tantes galetes trobaré les meves idees pels regals nadalencs d'aquest any!!
ResponEliminaPetonets,
palmira
Quin gran invent la galeta!! i aqui heu fet un recull magnífic! Molt xules les vostres propostes!! Ja tinc moltes ganes de la propera ... què serà ...? Un petó! Marta
ResponEliminaQuin recull més variat i deliciós!! Gràcies per fer-ho possible!! Segur que el gaudirem molt!! Vaig a navegar per aquest mar de galetes!! :) Petonets!
ResponEliminaEi! No hi són les meves... :( vaig ser de les primeres en enviar el link...
ResponEliminahttp://memoriesdunacuinera.blogspot.com/2012/10/plou-poc-pero-pel-poc-que-plou-plou-prou.html?showComment=1349542419206#c7678456209769351278
ostres Nuri! perdona, ara mateix ho arreglem.
EliminaGràcies! Les madalenes d'aquest mes són al forn... :)
EliminaAquí el monstruo no daría a basto jeje
ResponEliminabesos
Quina superllista de receptes! Aquest nadal tindrem un bon assortiment de galetes. Ahir m'ho vaig passar molt bé! Petons! Montse
ResponEliminaThe way you walk us through the process of creating these delightful treats is both engaging and inspiring!
ResponEliminahttps://promocodehq.com/blog
Thank you for sharing your culinary talents and experiences with the world through your blog. Your dedication to the craft is truly inspiring, and I can't wait to see what delightful creations you'll be sharing next!
ResponEliminahttps://www.frugalishness.com/promotions/all-stores
The lowes promo code generator adds a layer of excitement to home improvement endeavors. It's a satisfying feeling to know that technology is helping us make the most of our purchases.
ResponEliminaI am grateful I came across your blog. I really value your intelligent writing. cc clarke coupons
ResponEliminaYour love of storytelling is evident in your blog. Your stories are interesting and make people think. the parking spot promo code
ResponElimina