Com bé tothom sap, la crep té el seu origen a França. Allà aparegué el seu nom crêpe per descendència del llatí crispus (crespat). La recepta que sorgí d'aquest país és la que se segueix a la major part d'Europa, feta bàsicament de farina de blat i formant un disc pla, que després es doblega de diferent forma segons la regió. A dins s'hi posen ingredients de tota mena, tan siguin dolços com salats.
Si bé, com hem dit, la base és feta de farina, també se li posen ous, llet, mantega i sucre. Segons el tipus de farina usat s'acaba fent una crep dolça o salada, amb la de blat en el primer cas i de fajol en el segon. Com la seva elaboració és particular en la forma, existeixen utensilis de cuina específics, com les creperes.
Ens hem referit a l'origen de les creps situant-lo a França, però si volem ser més concrets el localitzarem a la regió de Bretanya (oest de França). Allà s'anomenen krampouezh i, a més de formar part dels àpats diaris, s'acostumen a menjar especialment durant la Festa de la Candelaria (ben acompanyades de sidra). De variants en trobem moltes: els blinis a l'Europa Oriental, palačinka a l'Europa Central (República Txeca, Sèrbia, Croàcia), palatschinken a Àustria, palachinca a Bulgària o palacsinta a Hongria. Com és fàcil d'observar, tots aquests noms vénen derivats d'una mateixa arrel, que en aquest cas és el mot llatí placenta. Hi és que, si tirem enrere en el temps i anem més enllà del seu origen francès, veurem que a l'època de l'Imperi Romà hi havia un plat jeu semblant. D'aquí en sortiren variants com l'alemany pfannkuchen i l'holandès pannenkoeken (paella i coca). O el panqueque, que és un tipus particular de crep més gruixut.
A casa nostra és habitual que se serveixin amb nata muntada, melmelada, sucre, xocolata o, en el cas de les salades, amb embotit (pernil dolç i/o formatge). Sobre la seva denominació, el diccionari accepta tant l'ús femení com el masculí, tot i que promou el primer. A Galícia, en canvi, es denominen filloas o freixós i a Astúries fayuelos o frixuelos; menjars molt tradicionals en època de Carnestoltes.
Si bé, com hem dit, la base és feta de farina, també se li posen ous, llet, mantega i sucre. Segons el tipus de farina usat s'acaba fent una crep dolça o salada, amb la de blat en el primer cas i de fajol en el segon. Com la seva elaboració és particular en la forma, existeixen utensilis de cuina específics, com les creperes.
Ens hem referit a l'origen de les creps situant-lo a França, però si volem ser més concrets el localitzarem a la regió de Bretanya (oest de França). Allà s'anomenen krampouezh i, a més de formar part dels àpats diaris, s'acostumen a menjar especialment durant la Festa de la Candelaria (ben acompanyades de sidra). De variants en trobem moltes: els blinis a l'Europa Oriental, palačinka a l'Europa Central (República Txeca, Sèrbia, Croàcia), palatschinken a Àustria, palachinca a Bulgària o palacsinta a Hongria. Com és fàcil d'observar, tots aquests noms vénen derivats d'una mateixa arrel, que en aquest cas és el mot llatí placenta. Hi és que, si tirem enrere en el temps i anem més enllà del seu origen francès, veurem que a l'època de l'Imperi Romà hi havia un plat jeu semblant. D'aquí en sortiren variants com l'alemany pfannkuchen i l'holandès pannenkoeken (paella i coca). O el panqueque, que és un tipus particular de crep més gruixut.
A casa nostra és habitual que se serveixin amb nata muntada, melmelada, sucre, xocolata o, en el cas de les salades, amb embotit (pernil dolç i/o formatge). Sobre la seva denominació, el diccionari accepta tant l'ús femení com el masculí, tot i que promou el primer. A Galícia, en canvi, es denominen filloas o freixós i a Astúries fayuelos o frixuelos; menjars molt tradicionals en època de Carnestoltes.
La Dolors de Blog de cuina de la Dolorss: creps de poma amb mistela i canyella
La Conxita de Al pot petit: creps de xocolata i ametlla
La Dolores de Mi gran Diversión: creps de punta de coixí amb forma de cor
La Sion de Fem un mos: creps de marisc, de bacó i xampinyó i de xocolata
La Mònica de Galetes i més coses dolces: creps illenques
La Laia de Delícies de llimona: pastís de creps
La Palmira de Come conmigo: creps soufflé de taronja, creps de le Chandeleur, creps de farina de castanya, creps de xocolata, creps amb caramel de taronja, galette bretonne, creps de farina de cigrons farcits de grelos, creps de farina d’arròs amb sofregit
La Isabel de la cocina de Frabisa: filloas
La Sandra de La capseta dels meus tresors: creps amb poma caramel·litzada i crema
La Judith de El món de Juju: creps de Nutella, plàtan i maduixes
La Pilar de Per sucar-hi pa: milfulles de galette bretonne
La Chus de Mançanes i no pomes: milfulls de creps amb crema de mascarpone, compota de mançana i maduixots
La Mireia i la Bet de Els fruits saborosos: creps amb melmelada
La Pilar de Sirope de fresa: creps clàssiques
La Marina de Tapa’t de tapes: creps de xocolata farcides de formatge
L’Alfons de Les receptes de Sant Hilari: creps de llet de coco enrotllades amb plàtan i crema de xocolata amb avellanes
La Nani de La cuina Violeta: creps amb mel i melmelada de llima
La Roser de Trifàsic de Baileys: pastis de creps per Sant Jordi
La Vivi de Hoy cocina Vivi: creps d’espelta a l’anet amb salmó i múrgoles
La Marta de Pebre i xocolata: pancakes anglesos
La Bet de Tastarutes: farcellet de poma caramel·litzada i gelat de vainilla
La Marta de Cuina Diari: canelons de creps
La Roser de Quina delícia: creps amb massa de piquillo farcides de xampinyons i gambes
La Pili de Kooking: creps de salmó fumat i formatge de cabra
La Cristina de Us en llepareu els dits: creps d’espàrrecs verds, salmó fumat i formatge cremós, sobrassada, formatge i ous ferrat i crep de Nutella, maduixes i festucs
La Paula de Bon Tiberi: creps de dos colors
La Cori i la Mercè de Cotó de sucre: crep amb brandada de bacallà i melmelada de pebrot vermell
L’Eva de Els meus plats:
creps de remenat
La Sussi d’Ara cuina: creps suzette farcits d’orange curd
La Sandra i el Xavi de Els fogons de la Bordeta: creps de maduixes amb salsa de mandarina
La Mª Glòria de Gourmenderies: creps cafè-bombó amb gingebre confitat
L’Abril d’April’s Kitchen: creps de compota de ruibarbre amb taronja sanguina
La Núria de Tastets de bruixa: galette bretonne salada però dolça
L’Alba i el Jordi de El Taller de cuina: tiganites
El Jordi de Tot es bo el que l’olla cou: pastis de creps de xocolata
Tast de cuina: creps de pernil de gall d’indi i formatge
La Mª Glòria de No tot són postres a la cuina: creps d’espàrrecs de marge i formatge
La Núria de Pa amb oli i xocolata: creps de melmelada d’albercocs
La Mònica de Coses de Llàbiro: creps orientals i canelons de maduixes en balsàmic
La Montse de Rhubarb and samphire: creps d’espelta amb mató i melmelada de fruits vermells
La Carme d’All i julivert: crep de cacau amb pera i xocolata blanca
La Gemma de Caprofiti: creps farcits de melmelada
La Xisca de de cocinar y más: rollito verde que te quiero verde
La Silvia de Silvia's lab: crep light i fàcil
La Gemma de Caprofiti: creps farcits de melmelada
La Xisca de de cocinar y más: rollito verde que te quiero verde
La Silvia de Silvia's lab: crep light i fàcil
La Marta i l’Anna, que no tenen bloc però han volgut participar, ens porten unes creps lleugeres
Moltíssimes gràcies a tots per les vostres receptes, com sempre, aquesta vegada hem recollit 58 receptes
Ens veiem el dia 5 amb la nova proposta. Us hi esperem!
Quina gran varietat!!! M'encanta! petons
ResponEliminaGràcies a vosaltres per la proposta i per fer aquest recull tan bonic!!! Una abraçada!
ResponEliminaQuin recull!!!!! És esplèndid!
ResponEliminaQuin munt que n'han sortit!! Ja tinc ganes de saber la nova proposta, a veure si aquest cop no m'encanto i faig alguna cosa més que deixar-vos una recepta ja feta! aiaiai... :)
ResponEliminaPetonets!!
Un recull, espléndid y boissim
ResponEliminaQue rico repertorio tenemos!! me encanta
ResponEliminaBss
Moltes gràcies pel recull!! Són una passada, totes aquestes creppes... boníssima feina!! Petons
ResponEliminaOhh quin munt de creps!!! Jo aquest mes no he pogut he anat fatal de temps, en vaig fer un dia per sopar guardant-ne uns quants per fer la foto el dia següent i al llevar-me algú ja els havia esmorzat xD.
ResponEliminaPetonets!!
Nenas!!!! Que em vaig oblidar de fer l'enllaç !!!!
ResponEliminaPer si encara serveix aquí us el deixo....
http://caprofiti.blogspot.com.es/2013/04/creps-farcits-de-melmelada-de.html
Es que no es pot viure amb aquest estrés ...jajaja
Petonets.
ja estàl'enllaç! Moltíssimes gràcies Gemma
EliminaGenialitats!!
ResponEliminagràcies pel recull, és genial!
ResponEliminaQuina bona pinta que fan!
ResponEliminaMarta
Quin goig i quina bona i dolça feina que tindré per visitar-les totes!!!!
ResponEliminaEste se me ha escapado :( pero ya no sabía de donde sacar el tiempo, el próximo no me lo pierdo ni loca :)
ResponEliminaOooooh quin recull més variat!! A veure si m'animo finalment a fer creps!! Petonets!
ResponEliminaHa quedat xulíssim!! I quin repertori més bo... ara ja tenim un bon assortit de creps per escollir!!! hehehe
ResponEliminaUna abraçada ;)
Surt la foto dels meus creps però no surt al llistat!
ResponEliminaOhhhh :(
Xisca
http://cocinarymas.blogspot.com.es/2011/03/rollito-verde-que-te-quiero-verde.html
Arreglat Xisca! Disculpa les molèsties.
EliminaUn molt bon recull!
ResponEliminaEnhorabona,
Nani
Ah! Era aquí!!! :)
ResponEliminaVaig estar buscant molta estona on havia vist això del recull de receptes de creps!!! xDDDD
Ja sé que vaig tard, però... aquí teniu la meva proposta. Espero que us agradi! :)
http://silviaslab.blogspot.com.es/2013/04/crepe-light-i-facil.html