diumenge, 2 de juny del 2013

Broquetes


La paraula broqueta ve del francès brochette. Es tracta de menjars enfilats en un pal de metall -tot i que ara ja no és tan usual- o de fusta. Podem trobar les broquetes de moltes maneres: amb carn, peix, marisc, fruita, aliments dolços... Tot el que ens permeti la imaginació. De fet, ens heu fet arribar broquetes ben variades que així ho demostren.

Normalment es fan a la graella, tot i que també es podem fer a la planxa, a la barbacoa o, fins i tot, es poden menjar crues; tot dependrà dels ingredients que hi posem i de si ja porten una preparació que ho permeti, com per exemple una maceració. També es poden fer al vapor, fregides, al forn, adaptades a les nostres necessitats, gustos o a l’estació en que estiguem.

El primer record que possiblement ens vindrà al cap de la nostra infantesa són els "pinchos morunos", que són de carn de porc adobada amb pebre vermell, sovint una mica picant, ja que van arribar a ser molt populars, i encara ho són; però ara, que cada vegada estan més obertes les nostres cuines, també podem trobar als kebabs, broquetes de carn adobada d’origen àrab. També podem trobar el "satay": una preparació d’origen asiàtic que és semblant a la broqueta i que fa servir trossos de bambú, per enfilar els ingredients i en podem trobar de tan originals com de cocodril o de serp.

Si anem una mica més a prop, a Grècia, trobem el "souvlaki", que són trossos de xai amb ceba i que s’acostuma a servir acompanyat del popular tzatziki i pa de pita. També tenim "las espadas" argentines de diferents carns.



 


Recull de receptes:

La Núria de tastets de Bruixa: pintxos caprese
L’Hort d’en Pollet: broquetes de pollastre i verduretes
La Isabel de La cocina de Frabisa: broquetes de pollastre i fruites
La Pili de Kooking: broquetes marroquines
El Miquel de Les receptes del Miquel: tikka masala de pollastre 
La Nani de La cuina Violeta: arròs tot pelat
La Marina de Tapa’t de Tapes: broqueta de lluç i pebrots em tempura
La Marga de Per anar fent gana: broquetes de carbassó i formatge
La Lourdes de Els fogons de l’avia Nuri: broquetes de tonyina i gambes
La Pili de Per sucar-hi pa: broquetes de rap i botifarró de ceba
La Dolors de Blog de cuina de La Dolorss: broqueta de maduixa i prèssec amb salsa d’Oporto
La Isabel de La cuina de la Isabel: broqueta de llaminera al Porto
L’Alfons de Les receptes de Sant Hilari: broqueta de meló, mozzarella i pernil amb vinagreta de menta
La Gemma de Caprofiti: broqueta de rap, llagostins i pinya
La Heva de Tarjeta de embarque: broquetes de maduixa, taronja i flor d’acàcia
La Sandra de La capseta dels meus tresors: llaminadures
La Marina de La Rosquilla de la tía Laura: broqueta caprese a la planxa amb torrada al pesto casolà
La Carmeta Rusquilleta: broqueta de pernil ibèric i codonyat 
La Dolores de Mi gran diversión: piruletes de llagostins caribenys 
La Raquel de Manzanas rojas: broquetes a la brasa
L’Ana de 5 sentidos en la cocina: broqueta de mango amb rotllet de salmó 
La Carolina de Pequeños placeres: broquetes de pollastre en salsa de iogurt
La Carme d’all i julivert: enfilat de brownie, maduixa i plàtan
La Cristina de Bufet de postres: broquetes de fruita amb salsa de menta
Cuina ficció: broquetes de tot cor
La Mar de El que no mata engreixa: broqueta de llagostins en tempura amb ametlles
La Dolça de No tot són postres a la cuina: enfilat de fruites amb coulis de maduixes
La Vivi de Hoy cocina Vivi: broquetes de pollastre amb verdures al forn
La Roser de Quina delícia: broquetes de pollastre al curri i pinya
La Mireia i la Bet de Els fruits saborosos: broqueta de llagostí amb melmelada de llimona 
La Cori i la Mercè de Cotó de sucre: broquetes de tortellini amb tomàquet i sàlvia
La Cósima de Las cosas de Cósima: broqueta de xai amb pinya
La Montse de Rhubarb and Samphire: broquetes de rap amb vainilla i sopa de mango
La Joaquina de La cocina de los inventos: arròs saltejat amb verdures i broquetes de carn
La Mònica de Coses de Llàbiro: broquetes de gerds i formatge amb sopa de maduixots
La Sandra i el Xavi de Els fogons de la Bordeta: broquetes de llagostí i mojo picón

Moltíssimes gràcies a tots per les vostres receptes, com sempre, aquesta vegada n'hem recollit 54.

Ens veiem el dia 5 amb la nova proposta. Us hi esperem!

15 comentaris:

  1. M'encanta veure el meu nom entre tanta joia i originalitat de broquetes. Déu n'hi do, fa goig la llista!!! Ja tinc ganes de coneixer la nova proposta. Petons.

    ResponElimina
  2. Felicitats pel nou èxit! 51 propostes de broquetes? No ens les acabarem!! Petons (una cosa, no veig la foto de les broquetes que us vaig enviar de lluç en tempura..)

    ResponElimina
  3. Aix, se m'ha passat la convocatòria :(
    Heu recollit una bona pila de broquetes. Quina pinta!
    Marta

    ResponElimina
  4. Quin tip de menjar broquetes aquest estiu! Gràcies a les cuineres que recolliu tot aquest bé de Déu. A veure què toca el mes vinent. Petons

    ResponElimina
  5. A veure qui posa excuses ara per fer unes broquetes!

    ResponElimina
  6. Fantàstica compilació broquetil! Una abraçada!

    ResponElimina
  7. Ja estem esperant el proper repte!
    Feliç setmana,
    Nani

    ResponElimina
  8. Aviam si la propera proposta té tant d'èxit....o més!! Les broquetes totes bonissimes ehh!! Tenim varietat per anar provant
    Petonets. MAR, de EQNME

    ResponElimina
  9. Quin recull més variat i interessant!! Com sempre!! Gràcies per fer-ho possible! A veure que tocarà ara... ;) Estem impacients!! Petonets!

    ResponElimina
  10. cada mes les fotos són més maques, oi?
    Moltes idees originals per aquest estiu, i ara ja estem esperant el proper repte!
    Petonets,
    Palmira

    ResponElimina
  11. Ya podemos hacer la barcacoa, si tenemos hasta chuches!!!

    ResponElimina
  12. Hola guapes, bon estiu per a tota la família!!! només una cosa, estava mirant el llistat i tot iveure la meva foto no veig la recepta a la llista. Moltes gràies per tot i fins aviat!!!

    ResponElimina