Segons l'Institut d'estudis catalans la definició de garapinyar és: Recobrir d’almívar pres formant grumolls.
L’origen no està molt clar, alguns diuen que és herència dels àrabs de banyar els fruits secs en mel i d’altres més propers s’atribueixen a ells el mèrit com els bascos o els castellans.
És un dolç que no trobem només aquí, en alguns països de Sud-Amèrica també està estesa aquesta tradició
Com ja ens heu ensenyat amb les vostres receptes són un dolç típic de fires i admet qualsevol tipus de fruit sec. Tot i que les més comuns són les ametlles cada vegada podem trobar un ventall més ample: sèsam, pipes, nous, etc.
Al ser fruits secs tenen un alt contingut en greix i són una important font de proteïna. També tenen una gran quantitat d’hidrats de carboni i per això tenen un elevat valor calòric i per tant convé prendre’ls amb moderació.
El fet de que portin sucre fa que tinguin una llarga vida útil, es poden arribar a conservar un any sempre i quan les guardem en un lloc fresc i sec i en un pot ben tancat.
Recull de receptes:
La Sandra i el Xavi de Els fogons de la Bordeta: garapinyades d’avellanes i pecanes
La Núria de Cuinem amb Núria: ametlles garapinyades
La Bet de Tastarutes: petit homenatge a les ametlles garapinyades
La Mercè i la Cori de Cotó de sucre: cuscús amb verduretes almivarades i nous garapinyades
La Dolores de Mi gran diversión: ametlles caramel·litzades amb balsàmic de Mòdena i romaní
La Nani de La cuina Violeta: Pe de moleque con avelas
La Sònia de Entre harinas: ametlles garapinyades
La Marina de La rosquilla de la tía Laura: crema de xocolata i praliné de nous
La Chus de Mançanes i no pomes: ametlles garapinyades
La Gemma de La cuina de casa: castanyes caremel·litzades a l'estil xinés
L'Alba i el Jordi de El taller de cuina: avellanes garapinyades
La Palmira de Come conmigo: garapinyades d'ametlles i avellanes enfornades amb flor de sal
La Marta de Cuina-diari: ametlles garapinyades
La Mònica de Coses de Llàbiro: mató amb ametlles i pipes garapinyades i reducció de ratafia
La Roser de Quina delícia: nous garapinyades
La Carme d'All i julivert: ametlles garapinyades
La Judith de El món de Juju: ametlles garapinyades
La Mar de El que no mata engriera: avellanes garapinyades amb mel, sal i farigola
La Nee de Le petit chat rose: smoothie d'ametlles garapinyades
La Mònica de Ensucrat: ametlles torrades garapinyades al cacau
La Nuni de Cuinetes: garapinyades
La Isabel de La cuina de la Isabel: avellanes empanades
La Heva de Tarjeta de embarque: nius de tardor amb cruixent d'ametlles
La Natàlia de Dolces nines: festucs garapinyats
El Jordi de Faves comptades: piruletes de fruits secs
La Eva de Els meus plats: ametlles garapinyades
La Susanna de El Roc a la cuina: ametlles marcona garapinyades
La Catieu i l'Anni de Pastissets: quicos garapinyats
La Elena de Las cosas de Cósima: garapinyada picant de nous de macadàmia
La Marina de Tapa't de tapes: memòries garapinyades - cigrons garapinyats
Moltíssimes gràcies a tots per les vostres receptes, com sempre, aquesta vegada n'hem recollit 30.
Ens veiem el dia 5 amb la nova proposta. Us hi esperem!
Estic encantada amb les receptes d'aquest mes, algunes són molt originals i un parell s'assemblen molt a les de la tía rosita així que tenim feina!
ResponEliminaJa estic esperant el proper repte!
Petonets i bon diumenge!
Palmira
Gràcies a vosaltres per la iniciativa! Aquesta vegada era un repte molt original, i he hagut de pensar un xiquet per innovar...i això és molt interessant! Petons!
ResponEliminaAquest cop hem sigut pocs, però ben avinguts! Un repte difícil, noies, però que hem agafat amb il·lusió!! Com sempre, ara toca esperar el proper repte... a vere...! petons i gràcies.
ResponEliminaMoltes gràcies a vosaltres!! aviam que ens espera demà! Marta
ResponElimina