dilluns, 2 de desembre del 2013

Flam

Els fenicis, els grecs i els romans eren grans consumidors d’ous, els consideraven molt nutritius i amb moltes propietats com que augmentava la fertilitat i pal·liava problemes del fetge, ronyó i el tracte urinari.


Els romans, que van domesticar les gallines i les criaven per pondre ous, l’anomenaven Tyropatinan i portava, ous, llet i mel i sobre el que escampaven pebre.

A l’Edat Mitjana es va fer molt popular, sobretot en èpoques de Quaresma quan estava prohibit menjar carn. És llavors quan trobem el flado (dolç pla en llatí), ous quallats en versions salades i dolces, amb peix, verdures, i fruits, formatge i mel.
Va ser en aquesta època en que es va canviar el pebre per sucre en forma de caramel.

El flam es va fer popular a Espanya on va derivar en una crema dolça que sovint es preparava amb sucre caramel·litzat i que es servia invertida. La influència mora va fer que s’hi afegissin cítrics i ametlles.









Recull de receptes:


La Susanna de En Roc a la cuina: flam d’ou casolà
El Josep de Menja de bacallà: flam d’albergínia
L’Anna de Xicuina: flams de mango amb coulis de fruits vermells

L’Olga de La cuina de l’Olga: flam de poma
La Marta de Galeteria: flam de mascarpone sense forn
El Miquel de Les receptes del Miquel: flam de mató i flam de nous sobre sopa de crema 

La Mònica de Ensucrat: flam de xocolata amb melindros
La Carmeta Rusquilleta: flam de llet condensada
La Núria de cuinem amb Núria: flam d’ou casolà
La Pili de Kooking: flam de carbassa amb formatge blau
La Eva de Els meus plats amb Tupperware: flam amb pastes
La Laura de Cuinejar: flam de castanyes i flam de coco
Tast de cuina: recull de flams
Sal i oli: flam de formatge i flam d’ou
La Tere de Terecetario: púding de pa amb llet
La Mª Glòria de No tot són postres a la cuina: pastís de calçots

La Sònia de Entre harinas: flam de xocolata amb vainilla
La Núria de La Núria a la cuina: flam de mató

El Manel de Cuina generosa: bombó de carn o flam de patata
La Gemma de Fogons: flam amb llet de coco
La Eva de Cuinant entre llibres: flam de nata amb bescuits i flam de xocolata
La Rosa dulce: flam amb nata i vainilla
Amb les mans a la massa: flam de carbassa
La Marta de B12: flam de carbassa

La Núria de Pa amb oli i xocolata: flam d’ou
L’Elena de La cuina de L’Eri: flam de remolatxa i llet condensada
La Nani de La cuina Violeta: flam de xocolata blanca
La Palmira de Come conmigo: flam d’ametlles (sense ous i sense lactis) 
La Cinta de Trossets de cuina: flam de rom 
La Marina de Tapa’t de tapes: flam de caramel i pinyons
Operación Fartumbi: flam de xocolata       

La Ana de 5 sentidos en la cocina: flam de taronja a l’aroma d’aigua naf
La Quima de Les meves receptes: flam de xocolata i ratafia

La Judith de El món de Juju: flam amb gerds i flam de mango
La Cristina de Bufet de postres: flam d’ametlles
La Chus de Mançanes i no pomes: flam pijama
La Roser de Trifàsic de Baileys: flam de pernil i formatge
La Mònica de Coses de Llàbiro: flam d’ametlla amb cacau i crocant (sense lactis i sense ou)
La Bego de Al calor del horno: flam a la llimona
La Marta de Pebre i xocolata: flam de mató  
La Neus de Le petit Chat rose: flam d’ou especiat sense sucre (amb stevia)

Dolces nines: flam de torró fet al microones
L&C de Chocolate, aceite y sal: flam patissier
Els fruits saborosos: flam de bolets i gambes
Tastes de bruixa: flam de mel i mató
La Sao de Rapa tachos: flam màgic

La Roser de Quina delícia: flam de cafè
Per sucar-hi pa: flam de mató
La Vivi de Hoy cocina Vivi: flam de foie
La Heva de Tarjeta de Embarque: flam sense flam de xocolata, avena i fruits del bosc
La Carme d’All i julivert: flam de galeta Maria

La Sandra de Recetas de cocina de Sandra: flam de formatge cremós amb pebre
La Marta de Cuina diari: flam ràpid en microones
Cotó de sucre: flam de bourbon amb torradeta
La Isabel de La cuina de la Isabel: flams de verdures
L’Alfons de Les receptes de Santhilari: gotet de flam de taronja i carabassa
L’Annie i la Catieu de Pastissets: flam de mascarpone

La Gemma de La cuina de casa: flam de cigaló d’anís


Moltíssimes gràcies a tots per les vostres receptes, com sempre, aquesta vegada n'hem recollit 69.



 

Ens veiem el dia 5 amb la nova proposta. Us hi esperem!

14 comentaris:

  1. Noies, aquestes recopilacions de receptes són una meravella. 69 flams! Moltes gràcies per promoure aquests intercanvis de propostes. Petons.

    ResponElimina
  2. Excelentes receitas ,parabens a todas.
    Boa semana
    bj

    ResponElimina
  3. Déu n'hi dó, aquest mes!! Un munt de propostes!! Totes són molt temptadores... gràcies per la feina, noies!! Ja estic impacient per a conèixer el repte del mes de desembre... he he he

    ResponElimina
  4. Quin recull més fantàstic!!! Al final m'acabarà agradant jeje....
    Petonets boniques

    ResponElimina
  5. Cuantas clases de flan, que derroche de creatividad, me encantan. Bss.

    ResponElimina
  6. Que bonito a quedado el mural!!! pues nada que si es por huevos, se los añado y listo jjjj

    ResponElimina
  7. Aquest mes sembla que tothom hagi estat molt inspirat... mira que flans salats no hi hauria pensat i em semblen genials... Molt bona recopilació per menjar nutritiu i molt bé de preu!
    Petonets i esperant el proper repte!
    Palmira

    ResponElimina
  8. Invitación - E
    Soy brasileño.
    Pasei acá leendo , y visitando su blog.
    También tengo un, sólo que mucho más simple.
    Estoy invitando a visitarme, y si es posible seguir juntos por ellos y con ellos. Siempre me gustó escribir, exponer y compartir mis ideas con las personas, independientemente de su clase Social, Creed Religiosa, Orientación Sexual, o la Etnicidad.
    A mí, lo que es nuestro interés el intercambio de ideas, y, pensamientos.
    Estoy ahí en mi Simpleton espacio, esperando.
    Y yo ya estoy siguiendo tu blog.
    Fortaleza, la Paz, Amistad y felicidad
    para ti, un abrazo desde Brasil.
    www.josemariacosta.com

    ResponElimina
  9. Quin recull més bonic, i quina concurrència...és ben bé que de flams n'hi ha varietats infinites!!!! Moltes gràcies com sempre per la iniciativa...esperem el pròxim Memòries amb delit! Petons!

    ResponElimina
  10. Ostres quin recull més llarg, quina triomfada. Jo en canvi he tornat a saltar-me la cita, he tingut la càmera al taller i poc temps lliure a veure si a la propera m'hi poso!!

    ResponElimina
  11. Una bona col·lecció de flams. M'encanta poder descobrir receptes noves!
    Marta

    ResponElimina
  12. Precioses fotografies!! Felicitats a tothom!! :) Laura Lleixà - Galetinas Nas

    ResponElimina
  13. Felicitats pel recull de receptes!!!! Les comparteixo a la meva pàgina de facebook!!!!!!
    Fins el proper repte......
    Petons,
    Olga

    ResponElimina
  14. Aquesta entrada la guardaré com si fos or. Flams a doju per triar!!

    ResponElimina