A mitjans del 1700 Estanislau I Leszczynski, sogre de Lluis XV de França, va fer un sopar de gala al seu Castell de Commercy. Durant aquest àpat un criat li comunicà que hi havia un problema a la cuina del Castell: una disputa entre l’intendent i el cuiner el que provocà que aquest últim marxés i s’emportés les postres. Per salvar el sopar, una jove criada, Madeleine Paulmier, proposà fer un pa de pessic amb una recepta que li havia donat la seva àvia. Els convidats van quedar molt contents i Estanislau va donar el nom de la noia a les postres que havien pres, ben aviat Commercy va adquirir gran renom per la Magdalena.
Uns anys més tard, la filla d'Estanislau I, Maria Leszcynska, i consort de Lluis XV, va introduir la magdalena a les cuines i als salons de Versalles després de rebre’n un cistell de part del seu pare. Els cortesans la van voler rebatejar com “pastís de la reina”, però ella ho va declinar i va voler mantenir el nom original.
La magdalena del segle XVIII era més gran que les que trobem actualment, unes quatre vegades més grans, la mida seria com la d’una vieira. Era molt esponjosa gràcies a què les clares estaven batudes a punt de neu, i s’afegia a una pasta que portava mantega, farina, sucre i una mica de flor de taronger.
Ja entrats al segle XIX, la pastisseria tradicional de Commercy va contribuir al desenvolupament de la magdalena, que ràpidament va agradar a tot França. Se’n servien a l’hora del berenar i es podien trobar amb diferents gustos.
També n’hi ha que diuen que les magdalenes tenen el seu origen a l’època dels pelegrinatges a Santiago de Compostela, on una noia que es deia Magdalena li donava als peregrins uns pastissets en forma de petxina.
De fa un temps, també coneixem els cupcakes, que serien pastissos individuals que tenen el seu origen als Estats Units i que porten decoracions als damunt. El nom ve prové de la seva elaboració, abans que existissin els motlles especials, les magdalenes es feien en tasses (cup); tot i que també es diu que prové de la forma de mesurar els ingredients utilitzats per a la seva elaboració.
Pel que fa als muffins, dir que tenen un sabor menys dolç que les magdalenes, per això també és fàcil trobar-ne de salats, i tenen el seu origen a Anglaterra. Els ingredients es remenen poc i no es baten i es considera un pa ràpid.
Uns anys més tard, la filla d'Estanislau I, Maria Leszcynska, i consort de Lluis XV, va introduir la magdalena a les cuines i als salons de Versalles després de rebre’n un cistell de part del seu pare. Els cortesans la van voler rebatejar com “pastís de la reina”, però ella ho va declinar i va voler mantenir el nom original.
La magdalena del segle XVIII era més gran que les que trobem actualment, unes quatre vegades més grans, la mida seria com la d’una vieira. Era molt esponjosa gràcies a què les clares estaven batudes a punt de neu, i s’afegia a una pasta que portava mantega, farina, sucre i una mica de flor de taronger.
Ja entrats al segle XIX, la pastisseria tradicional de Commercy va contribuir al desenvolupament de la magdalena, que ràpidament va agradar a tot França. Se’n servien a l’hora del berenar i es podien trobar amb diferents gustos.
També n’hi ha que diuen que les magdalenes tenen el seu origen a l’època dels pelegrinatges a Santiago de Compostela, on una noia que es deia Magdalena li donava als peregrins uns pastissets en forma de petxina.
De fa un temps, també coneixem els cupcakes, que serien pastissos individuals que tenen el seu origen als Estats Units i que porten decoracions als damunt. El nom ve prové de la seva elaboració, abans que existissin els motlles especials, les magdalenes es feien en tasses (cup); tot i que també es diu que prové de la forma de mesurar els ingredients utilitzats per a la seva elaboració.
Pel que fa als muffins, dir que tenen un sabor menys dolç que les magdalenes, per això també és fàcil trobar-ne de salats, i tenen el seu origen a Anglaterra. Els ingredients es remenen poc i no es baten i es considera un pa ràpid.
Recull de receptes:
La Patri de Dime que es viernes: malenes, les madalenes aragoneses
La Tábata de Batabakery: citrus poppy seed muffins i magdalenes de nata
La Vivi de Hoy cocina Vivi: magdalenes de formatge brie i grosella
Les noies de Recetas de urgencias Taulí: cupcakes dels pantans tenebrosos, cupcakes de poma i magdalenes de torró i cupcakes ponsetia
La Sonia de l’Exquisit: magdalenes extra de llimona
L’Elena de Cupcakes, tartas y más: magdalenes de llimona i cupcakes de llimonada
L’Àngels de Cuina i gaudeix: magdalenes de carbassa sense ou i magdalenes amb melmelada de mores
L’Elisabet de L’amor omple neveres: magdalenes de mel i civada
Dolç i salat: muffins de xocolata
La Cinta de Trossets de cuina: muffins de fruits vermells
L’Olgy de Tiaré de vainilla: magdalenes de pastanaga
La Cori i la Mercè de Cotó de sucre: capsetes o ametllats
L’Ester de La meva primera cuina: muffins de maduixa a la tassa
La Gemma de La cuina de Casa: magdalenes integrals
La Gemma de Fogons de la cuina a taula: magdalenes de canyella
La Su de El horno de Su: magdalenes de leche
L’Ana de 5 sentidos en la cocina: cupcakes de raïm amb frosting de formatge
La Gemmota de La Gemmota a la cuina: magdalenes de Nocilla
La MJ de Las recetas de MJ: magdalenes by Xavier Barriga
La Dolça de No tot són postres a la cuina: magdalenes de mel
La Carmeta rusquilleta: magdalenes de vainilla, magdalenes de xocolata, magdalenes de brie i maduixa i magdalenes de formatge blau i pera
La Bet de Tastarutes: magdalenes integrals de poma i mascarpone
La Lourdes de Els Fogons de l’àvia Nuri: magdalenes del Mediterrani
La Virgina de Sweet and Sour: magdalnes clàssiques
La Roser de Trifàsic de Baileys: magdalenes salades
El Miquel de Les receptes del Miquel: magdalenes de xocolata amb taronja
La Nani de La cuina Violeta: malenes de xocolata
Cacharreando en mi cocina: magdalenes clàssiques de canyella i llimona
La Xisca de Cocinar y más: les magdalenes de sempre
La Isabel de La cuina de la Isabel: magdalenes de Xavier Barriga
L’Helena d’Acabat de fer: magdalenes de plàtan i canyella
La Carine de Llavors i pastetes: magdalenes
La Neus de Cocinando con Neus: madeleines amb nabius
La Joaquina de La cocina de los inventos: magdalenes de poble
La Judith de El món de Juju: magdalenes amb fruits secs i nata
La Gemma de Caprofiti: magdalenes de xocolata sense gluten
La Carmen de Dulces bocados: cupcakes de maracujà i coco
La Pilar de Mi mesa para tres: magdalenes de bacó i parmesà
La Bego de Al calor del horno: magdalenes de vainilla farcides de dulce de leche
La Chelo de Cogollos de agua: magdalenes farcides de crema de castanyes
La Roser de Cuina d’una aprenent: magdalenes de dues xocolates amb canyella
La Conxita de Al pot petit: magdalenes de taronja i Cointreau
La Marta de Cuinadiari: muffins de doble xocolata, cafè i taronja confitada
La Pili de Kooking: magdalenes de taronja i xocolata
La Neus de Estovalles a quadres: magdalenes o muffins de mandarina
La Sao de Rapa Tachos: cupcakes de xocolata
La Marina de Tapa’t de tapes: magdalenes de carbassa amb pipes de carbassa
La Sandra i El Xavi de Els fogons de la Bordeta: magdalenes de poma i especies
La Ribereña de Mi cocina naranja: muffins de xocolata i requesón
La Mònica de Coses de Llàbiro: magdalenes sense ou de xocolata blanca i nous de macadàmia
La Heva de Tarjeta de embarque: magdalenes veganes de codony
La Silvia de El món del pastisset: cupcakes de crema de cacauet
La Nee de Le petit chat rose: chocolate beet muffins
La Nuri de Nuri 148: muffins salats de la iaia Julia
La Laura de Cuinejar: magdalenes de taronja i panses al rom, magdalenes amb pera, magdalenes (gairebé) perfectes, magdalenes amb mel, mató i pinyons, magdalenes de iogurt i granet d'ametlla, muffins de coco i prèssec.
La Laura de Les cireres de la Mery: magdalenes de xocolata
La Palmira de Come conmigo: les magdalenes de la Su
La Marta de Pebre i xocolata: magdalenes de gerds
L’Eri de La cuina de l’Eri: cupcakes de torró de Xixona
La Sussi d’Ara cuina: magdalenes
La Dolors de Blog de cuina de la Dolorss: magdalenes de poma i ametlles
La Núria de Pa amb oli i xocolata: magdalenes de taronja a la tassa
La Silvia de Chez Silvia: magdalenes de canyella i llimona
La Maria José de Enaire en la cocina: magdalenes de blat i blat de moro
El Jordi de Tot és bo el que l’olla cou: magdalnes amb xocolata
La Verónica de Cocinando para mis cachorritos: magdalenes de plàtan i xocolata
La Marina de La rosquilla de la tía Laura: les madeleines de la Julia Child
L’Alfons de Les recesptes de Santhilari: magdalenes de truita de patates amb salsa de braves
L’Anni de Cocinando con Anni: magdalenes de nata i llimona
L’Anni de Cocinando con Anni: magdalenes de nata i llimona
La Rosa Maria de El plat del dia: magdalenes d’oli d’oliva
Per sucar-hi pa: magdalenes de pastanaga i ametlles
Els fogons de l’àvia Nuri: magdalenes de xocolata
La Tere de Terecetario: magdalenes amb llavors de xocolata
Faves comptades: magdalenes amb gelatina de maduixa
La Dolores de Mi gran diversión: magdalenes de nata
Les noies de Tast de cuina: magdalenes de xocolata i festucs
La Maragda de La Quinta de Luculus: mini magdalenes de sobrassada, olivada i formatge tupí
El Miquel de Pimientos verdes: mojicones
Les noies de Els fruts saborosos: magdalenes desconstruïdes
La Caterina de Taula posada: magdalenes de civada i avellanes
La Montse de Rhubarb and sampire: mini magdalenes indies
La Paula de Bon tiberi: magdalenes amb forma de mussolet
La Teresa de Com a casa res: mini magdalenes de pastanaga, coco i nous
La Cristina i l’Ana de Fórmules culinàries: magdalenes de mandarina express
La Nyanyels de A daily sweet: magdalenes de xocolata blanc amb nous de macadàmia
Dos entre bambalinas: cupcakes de xocolata i oreo
La Neus de Gingebre: magdalenes al vapor
La Susanna de En Roc a la cuina: magdalenes farcides de codony
La Marta de Gaudint de la cuina: magdalenes de castanyes i xocolata
La Carme d'All i julivert: mini cupcakes de xocolata
La Nuni de Cuinetes: magdalenes de taronja
La Marta de Gaudint de la cuina: magdalenes de castanyes i xocolata
La Carme d'All i julivert: mini cupcakes de xocolata
La Nuni de Cuinetes: magdalenes de taronja
Woww!! si m'arribo a assabentar abans envio la meva!
ResponEliminaHola. El nom del meu blog es Cuinejar. El "cuinera a estones" nomes es el nom del perfil. M'ho podrieu cambiar si teniu una estoneta? ah, i com diu la Moni, si voleu afegir les altres reecptes de magdalenes que surten al post, perfecte. Una abraçada a les dues (i al Boletet !)
ResponEliminaFet!;)
EliminaUau, quantes!!! Moltíssimes gràcies pel recopilatori. I més per la feinada que us dóna!!! S'agradeix l'esforç!!! Petons
ResponElimina100? Wow cada día somos más :)
ResponElimina105!! Aquí en tenim per tots els gustos!!
ResponEliminaGràcies! Quina alegria haver arribat a temps aquest mes! Totes les que he vist són fantàstiques, n'hi ha una per a cada ocasió!
ResponEliminaPetonets!
Neus
Moltes felicitats a les dues organitzadores! Quin recull tant ampli! Anirà molt b per Nadal!!!!
ResponEliminaTem madalenas para todos os gostos,gostei de todas.
ResponEliminaboa semana
bjs
quin goig! una abraçada
ResponEliminaIMPRESSIONANT aquest recull de magdales!!!
ResponEliminaMira que no sabia quina recepta fer de magdalenes pero ara amb tantes propostes tardaré anys!!!
ResponEliminaPetonets i gràcies per aquest recapte de receptes!
Palmira
Wow, crec que mai hi havia hagut tantes receptes, no? N'haurem de probar unes quantes!
ResponEliminaApa!! Quina xulada! Felicitats, cracks!
ResponEliminaPetonets
Sandra
Madre mia!! pedazo repertorio que tenemos de magdalenas
ResponEliminaBss
Quina passada!!! Gràcies per fer-ho possible!! Per la vostra dedicació i la vostra simpatia!! Muuuuuac!
ResponEliminawoow serà per magdalenes..... què bones totes, bsts
ResponEliminatremenda colección, es una colección imperdible
ResponEliminaBesso