dimecres, 2 de gener del 2013

Canapès

La història diu que el rei Alfons X el Savi va inventar els canapès.  Ell va decidir que, en les fondes de Castella, no se servís vi si no  era acompanyat d'alguna cosa de menjar. D'aquesta manera s'evitava que l'alcohol pugés al cap. Aquells canapès consistien en un tall de  pernil, una rodanxa de xoriç o una falca de formatge.
 
L’origen de la paraula canapè el trobem a França i vindria a  significar llit o sofà. Per això un canapè és un plat petit que porta  una base. El clàssic porta una llesca de pa.

Tal i com hem dit, l’origen de tal àpat se situa a l’època del rei  Alfons X el Savi. Per aquelles dates els entrepans o canapès eren un  tros de pernill, una rodanxa d’embotit o una mica de formatge. Al  principi es coneixen com a “tapes”, aquest nom es deu a una anècdota  d'el rei Alfons XIII. Quan ell feia una visita a Cadis va parar a  descansar al Ventorrillo del Chato, va demanar una copa de xerès i, en  aquell moment, hi va haver corrent d’aire. Per evitar que se li omplís  el vi d’arena de la platja, el cambrer hi va posar un tall de pernil,  al rei li va agradar i va demanar una altra tapa igual.

La regla general diu que un canapè no ha de ser més gran que una  mossegada, ens l’hauríem poder empassar d’un sol mos.
Si volem seguir el protocol, els canapès van proporcionals al temps de  duració de l’esdeveniment:

- Menys d’una hora: de 4 a 6 canapès salats i 2 de dolços per  persona.
- D’1 a 2 hores: de 6 a 8 canapès salats i 4 de dolços per  persona.
- De 2 a 4 hores: de 10 a 12 canapès salats i 5 de dolços per  persona.
 




Recull de receptes:
L'Olga de La Cuina de l'Olga: pintxo de pernil i alioli
La Heva de Tarjeta de embarque: amanida de Nadal
La Roser de Cuina d'una aprenent: canapès de taronja amb salmó i fruits secs
La Judith de La cuina de l'estany: cruixents d'espinacs
La Carolina de pequeños placeres: tartaletes de gorgonzola i pera
Les noies de Recetas de emergencia: canapès de paté de pebrots
La Joaquina de la cocina de los inventos: canapès de paté de sardinetes
L'Alfons de Les receptes de Santhilari: canapé de polenta amb melmelada de tomàquet i mató
La Carmeta Rusquilleta: pintxo d'aladroc amb gerds
La Judith de El món de Juju: canapès de crema de salmó
L'Ana de 5 sentidos en la cocina: mini tartaletes farcides de surimi
La Sandra i el Xavi de Els fogons de la Bordeta: torradeta de ceps
La Pili de Kooking: canapès de persimon amb anxova
La Ester de La meva primera cuina: saquets de quatre formatges i nous
La Gemma de Caprofiti: canapès variats
La Montse de Rhubarb and samphire: canapès de bacallà amb poma i nous
La Sao de Rapa tachos: canapès amb pernil i formatge
Zarawitta de Viaje al centro de la beca: canapè de melmelada de tomàquet amb formatge edam
La Cori i la Mercè de Cotó de sucre: canapè amb foie i melmelada de ceps
La Victoria de Hoy cocina Vivi: truites express de llagosta
La Pilar de Per sucar-hi pa: aperitius de pasta fil·lo
La Nani de La cuina Violeta: burrata amb torradetes de pa d'all
La Marta de Gaudint de la cuina: cruixent de pa amb tomàquet i pernil
El Miquel de Les receptes del Miquel: tartaletes de brandada de bacallà amb cruixent d'arròs verd
L'Olga de Tiaré de Vainilla: montadito de remenat d'alls tendres i montadito italià
La Bet de Tastarutes: canapès de salmó marinat i un formatge especial


Moltíssimes gràcies a tots per les vostres receptes, aquest cop han estat 68 ! Ens veiem el dia 5 amb la nova proposta. Us hi esperem!
 

10 comentaris:

  1. Molt bon recull, noies!
    Felicitats a tots els participants!

    ResponElimina
  2. Quin goig!! i jo sense participar.... necesito tornar a la rutina ja!! no ser quin dia de la setmana som!! el què tinc clar és que hem canviat d'any! bon 2013!!

    ResponElimina
  3. Quin recull més suculent per preparar els Reis!!! Petonets!!!

    ResponElimina
  4. Jo també hi vaig participar ;) Però potser em vaig descuidar de passar-vos l'enllaç...!!! quin cap!! Aquí el teniu: http://tastarutes.wordpress.com/2012/12/27/canapes-de-salmo-marinat-i-un-formatge-especial/
    Petons!

    ResponElimina
  5. Ostres tu! Hi ha per donar, vendre i regalar...
    A mi no m'importa si es mengen d'un mos o de tres, si l'esdeveniment és d'una o mil hores, el que m'importa és que la taula sigui ben plena d'aquestes obres d'art tan i tan bones!

    ResponElimina
  6. Menudo surtido de canapés. Una pena que con tanta locura de estas fechas, invitados, comidas y demás,no he llegado. Pero me conformo con ver semejante panel de recetas. Bss a tod@s.

    Virginia "sweet and sour"

    ResponElimina
  7. Quin goig que fan!! aquest mes hem estat del tot desconectades, a veure el pròxim. Molt interessant!!

    ResponElimina
  8. Molt interessant aquest article sobre els canapés. Jo en faig de quan en quan i ara tindré en compte les vostres suggerències. Bon Any!

    ResponElimina