La història diu que el rei Alfons X el Savi va inventar els canapès. Ell va decidir que, en les fondes de Castella, no se servís vi si no era acompanyat d'alguna cosa de menjar. D'aquesta manera s'evitava que l'alcohol pugés al cap. Aquells canapès consistien en un tall de pernil, una rodanxa de xoriç o una falca de formatge.
L’origen de la paraula canapè el trobem a França i vindria a significar llit o sofà. Per això un canapè és un plat petit que porta una base. El clàssic porta una llesca de pa.
Tal i com hem dit, l’origen de tal àpat se situa a l’època del rei Alfons X el Savi. Per aquelles dates els entrepans o canapès eren un tros de pernill, una rodanxa d’embotit o una mica de formatge. Al principi es coneixen com a “tapes”, aquest nom es deu a una anècdota d'el rei Alfons XIII. Quan ell feia una visita a Cadis va parar a descansar al Ventorrillo del Chato, va demanar una copa de xerès i, en aquell moment, hi va haver corrent d’aire. Per evitar que se li omplís el vi d’arena de la platja, el cambrer hi va posar un tall de pernil, al rei li va agradar i va demanar una altra tapa igual.
La regla general diu que un canapè no ha de ser més gran que una mossegada, ens l’hauríem poder empassar d’un sol mos.
Tal i com hem dit, l’origen de tal àpat se situa a l’època del rei Alfons X el Savi. Per aquelles dates els entrepans o canapès eren un tros de pernill, una rodanxa d’embotit o una mica de formatge. Al principi es coneixen com a “tapes”, aquest nom es deu a una anècdota d'el rei Alfons XIII. Quan ell feia una visita a Cadis va parar a descansar al Ventorrillo del Chato, va demanar una copa de xerès i, en aquell moment, hi va haver corrent d’aire. Per evitar que se li omplís el vi d’arena de la platja, el cambrer hi va posar un tall de pernil, al rei li va agradar i va demanar una altra tapa igual.
La regla general diu que un canapè no ha de ser més gran que una mossegada, ens l’hauríem poder empassar d’un sol mos.
Si volem seguir el protocol, els canapès van proporcionals al temps de duració de l’esdeveniment:
- Menys d’una hora: de 4 a 6 canapès salats i 2 de dolços per persona.
- D’1 a 2 hores: de 6 a 8 canapès salats i 4 de dolços per persona.
- De 2 a 4 hores: de 10 a 12 canapès salats i 5 de dolços per persona.
- Menys d’una hora: de 4 a 6 canapès salats i 2 de dolços per persona.
- D’1 a 2 hores: de 6 a 8 canapès salats i 4 de dolços per persona.
- De 2 a 4 hores: de 10 a 12 canapès salats i 5 de dolços per persona.
Recull de receptes:
La Xisca de Cocinar y más: torrades amb tapenade i ous de guatlla i crostines amb tomàquet i orenga
La Lourdes de Els fogons de l' àvia Nuri: canapès de pebrot escalivat, de paté de musclos, de formatge de pebres, de codonyat, dàtils amb bacó al forn, dàtils amb plàtan, canapè de formatge fos amb poma i pebre de colors, de formatge amb ceba i maionesa, de melmelada de tomàquet i formatge de cabra, de salmó fumat
La Núria de Graella de sucre: tomàquets confitats
La Núria de Graella de sucre: tomàquets confitats
L'Olga de La Cuina de l'Olga: pintxo de pernil i alioli
La Heva de Tarjeta de embarque: amanida de Nadal
La Roser de Cuina d'una aprenent: canapès de taronja amb salmó i fruits secs
La Cristina de Crijoarmael: canapès de formatge Roquefort, de paté, de sobrasada, d'anxova, de fines herbes, de salmó
La Judith de La cuina de l'estany: cruixents d'espinacs
La Carolina de pequeños placeres: tartaletes de gorgonzola i pera
Les noies de Recetas de emergencia: canapès de paté de pebrots
La Roser de Trifàsic de Baileys: canapès de guacamole, salmó i nata, de figaflors amb pernil, bombons de mousse de foie, patates enmascarades, milfulls de poma, foie i formatge, regalets explosius, pizza fritta, i de camembert i fruits vermells
La Joaquina de la cocina de los inventos: canapès de paté de sardinetes
L'Alfons de Les receptes de Santhilari: canapé de polenta amb melmelada de tomàquet i mató
La Carmeta Rusquilleta: pintxo d'aladroc amb gerds
La Marina de Tapa't de tapes: canapès cargolina amb mozzarella i melmelada de pebrots
La Judith de El món de Juju: canapès de crema de salmó
L'Ana de 5 sentidos en la cocina: mini tartaletes farcides de surimi
La Sandra i el Xavi de Els fogons de la Bordeta: torradeta de ceps
La Pili de Kooking: canapès de persimon amb anxova
La Marta de Cuinadiari: torradetes amb ventresca, melmelada de tomàquet i olivada
La Ester de La meva primera cuina: saquets de quatre formatges i nous
La Gemma de Caprofiti: canapès variats
La Montse de Rhubarb and samphire: canapès de bacallà amb poma i nous
La Sao de Rapa tachos: canapès amb pernil i formatge
La Sao de Rapa tachos: canapès amb pernil i formatge
Zarawitta de Viaje al centro de la beca: canapè de melmelada de tomàquet amb formatge edam
La Cori i la Mercè de Cotó de sucre: canapè amb foie i melmelada de ceps
La Victoria de Hoy cocina Vivi: truites express de llagosta
La Pilar de Per sucar-hi pa: aperitius de pasta fil·lo
La Victoria de Hoy cocina Vivi: truites express de llagosta
La Pilar de Per sucar-hi pa: aperitius de pasta fil·lo
La Cósima de Las cosas de Cósima: canapès de piquillo amb olives
El Manel de La Gàl·lia catalana: torradetes amb aperitius de tardor, aperitius amb pasta de full, llesquetes amb bacallà i melmelades de verdures
El Manel de La Gàl·lia catalana: torradetes amb aperitius de tardor, aperitius amb pasta de full, llesquetes amb bacallà i melmelades de verdures
La Nani de La cuina Violeta: burrata amb torradetes de pa d'all
La Marta de Gaudint de la cuina: cruixent de pa amb tomàquet i pernil
La Marta de Gaudint de la cuina: cruixent de pa amb tomàquet i pernil
La Carme d'All i julivert: mini cupcakes salats amb salmó fumat
La Mònica de Coses de Llàbiro: canapès de tomàquets secs i avellanes de Reus i canapès picants de melmelada de tomàquet i chipotles adobats i crema de formatge
La Eva de Els meus plats: mossegadetes de formatge i salmó
El Miquel de Les receptes del Miquel: tartaletes de brandada de bacallà amb cruixent d'arròs verdLa Mònica de Coses de Llàbiro: canapès de tomàquets secs i avellanes de Reus i canapès picants de melmelada de tomàquet i chipotles adobats i crema de formatge
La Eva de Els meus plats: mossegadetes de formatge i salmó
L'Olga de Tiaré de Vainilla: montadito de remenat d'alls tendres i montadito italià
La Bet de Tastarutes: canapès de salmó marinat i un formatge especial
Moltíssimes gràcies a tots per les vostres receptes, aquest cop han estat 68 ! Ens veiem el dia 5 amb la nova proposta. Us hi esperem!
Molt bon recull, noies!
ResponEliminaFelicitats a tots els participants!
Aquesta proposta ha esta genial!! Marta
ResponEliminaQuin goig!! i jo sense participar.... necesito tornar a la rutina ja!! no ser quin dia de la setmana som!! el què tinc clar és que hem canviat d'any! bon 2013!!
ResponEliminaQuin recull més suculent per preparar els Reis!!! Petonets!!!
ResponEliminaJo també hi vaig participar ;) Però potser em vaig descuidar de passar-vos l'enllaç...!!! quin cap!! Aquí el teniu: http://tastarutes.wordpress.com/2012/12/27/canapes-de-salmo-marinat-i-un-formatge-especial/
ResponEliminaPetons!
afegida guapa! gràcies per participar
EliminaOstres tu! Hi ha per donar, vendre i regalar...
ResponEliminaA mi no m'importa si es mengen d'un mos o de tres, si l'esdeveniment és d'una o mil hores, el que m'importa és que la taula sigui ben plena d'aquestes obres d'art tan i tan bones!
Menudo surtido de canapés. Una pena que con tanta locura de estas fechas, invitados, comidas y demás,no he llegado. Pero me conformo con ver semejante panel de recetas. Bss a tod@s.
ResponEliminaVirginia "sweet and sour"
Quin goig que fan!! aquest mes hem estat del tot desconectades, a veure el pròxim. Molt interessant!!
ResponEliminaMolt interessant aquest article sobre els canapés. Jo en faig de quan en quan i ara tindré en compte les vostres suggerències. Bon Any!
ResponElimina