El cultiu de la patata es va originar a la serralada andina; una zona que s'estén des de Veneçuela fins a la Patagònia; travessant tot Amèrica del Sud (Argentina, Xile, Perú, Bolívia, Equador, Colòmbia i Veneçuela). Més tard va arribar a Europa per dues vies; primerament per Espanya a mitjans del segle XVI, després per les illes britàniques a finals del mateix segle. A partir d'aquestes dues vies es va expandir per tot Europa. Cal tenir en compte, però, que en realitat els colonitzadors espanyols van portar la patata com una curiositat botànica, no pas com un aliment. Però ja se sap que a la història de la cuina la sort les coincidències han fet molta feina.
Pel que fa al desenvolupament del cultiu d’aquest tubercle. hem de situar els seus inicis al segle XVIII. Va ser aleshores, a partir de produccions marginals, quan progressivament va anar adquirint una importància molt notòria, fins a convertir-se en un dels aliments bàsics per a moltes persones.
Una de les característiques més destacables de les patates és que, al tenir un sabor neutre, es poden farcir d’infinitats de sabors. A més, també les trobem amb formes diferents, ja siguin tallades i farcides, en forma de “bombes” o bunyols. Així doncs, la varietat està servida.
Unes de les patates més conegudes de les nostres terres són les conegudes com les Patates d’Olot. Aquestes tenen el seu origen al restaurant La Deu; on al 1943 es van servir per primera vegada. I es va fer amb un motiu més que ressenyable: un dinar amb el governador civil de Girona.
Ara bé, si viatgem una mica més lluny podem trobar altres tipus de patates farcides, com per exemple les Jacket Potatoes, que s’elaboren cuinant-les al forn fins que queden toves de dins, aleshores es fa un tall i se serveixen cobertes de mantega, coleslaw o formatge i ceba fregida.
Pel que fa al desenvolupament del cultiu d’aquest tubercle. hem de situar els seus inicis al segle XVIII. Va ser aleshores, a partir de produccions marginals, quan progressivament va anar adquirint una importància molt notòria, fins a convertir-se en un dels aliments bàsics per a moltes persones.
Una de les característiques més destacables de les patates és que, al tenir un sabor neutre, es poden farcir d’infinitats de sabors. A més, també les trobem amb formes diferents, ja siguin tallades i farcides, en forma de “bombes” o bunyols. Així doncs, la varietat està servida.
Unes de les patates més conegudes de les nostres terres són les conegudes com les Patates d’Olot. Aquestes tenen el seu origen al restaurant La Deu; on al 1943 es van servir per primera vegada. I es va fer amb un motiu més que ressenyable: un dinar amb el governador civil de Girona.
Ara bé, si viatgem una mica més lluny podem trobar altres tipus de patates farcides, com per exemple les Jacket Potatoes, que s’elaboren cuinant-les al forn fins que queden toves de dins, aleshores es fa un tall i se serveixen cobertes de mantega, coleslaw o formatge i ceba fregida.
Recull de receptes:
La Cristina de Cuinem?: patates farcides de salmó
La Marina de Tapa’t de tapes: taps de patata amb pop acompanyats de verdures saltejades i tapa de patata al caliu amb espinacs
La Sion de Fem un mos: flamets de patata amb bolets
L’Àngels de Cuina i gaudeix: nius de patata amb bolets i espàrrecs
La Heva de Tarjeta de embarque: patates farcides de xampinyons
La Núria de Cuinem amb Núria: patates farcides de carn
La Marga de La cocina de las casinas: patates, beixamel i salmó
El Miquel de Les receptes del Miquel: patates farcides al pesto
La Marta de Pebre i xocolata: patates farcides d’alvocat, tonyina i maionesa
La Conchi de La tata conxi: patates d’Olot
La Marta d’Insta-Cook: patates farcides de pollastre estil hindú
La Silvia de Chez Silvia: patates farcides de xampinyons i bróquil
La Teresa de Com a casa res: patates baby farcides de brandada de bacallà
La Myriam de Mi cocina naranja: patates rostides farcides de ceba i pollastre a la argentina
Tast de Cuina: mini patates farcides de ceba caramel·litzada i bacó
La Natàlia de Dolces nines: patatones farcides de mar
La Bego de Al calor del Horno: patates rostides farcides amb sorpresa
La Sao de Rapa tachos: patata farcida de tonyina
La Gemma de Food and cakes: versió de les patates d’Olot
La Palmira de Come conmigo: patates farcides de soufflé de tonyina i moixernons, barquetes de patata farcides de pernil d’ànec i patates farcides de molsa d’Irlanda (alga) i salmó
L’Alfons de Les receptes de Santhilari: patates noves amb sal, sipionets i formatge
La Pili de Kooking: patates farcides de carn rostida
Recetas urgencias Taulí: patates farcides de marisc i patates farcides de bledes
La Nani de
La Dolors de Blog de cuina de la Dolors: patates farcides d’espàrrecs
Amb les mans a la massa: patates farcides de moixernons i bacó
La Isabel de La cocina de Frabisa: patates farcides de pinya i formatge de cabra
La Isabel de La cuina de la Isabel: patates farcides amb sobrassada
La Marga de Per anar fent gana: patates vermelles farcides de carn de be
La Elena de Las cosas de Cósima: patates farcides de salmó i salsa holandesa
La Chus de Mançanes i no pomes: patates farcides amb brandada de bacallà
L’April’s Kitchen: patates farcides (twice baked potatoes)
La Mònica de Coses de Llàbiro: bombes amb porro i pinyons i salsa picant i minestra de verdures
La Chelo de Cogollos de agua: patates farcides de carn en salsa
La Eva de Cuinant entre llibres: patates farcides amb espinacs i pinyons
La Sònia de Entre harinas: patates farcides amb pernil i formatge blau
La Sandra i el Xavi de Els fogons de la Bordeta: bombes
La Judith de El món de Juju: patates farcides d’espinacs a la catalana i patates farcides amb llenties i tonyina
La Marta de Cuina diari: bunyols de patata brava
La Cori i la Mercè de Cotó de sucre: patates soufflé
La Quima de Les meves receptes: patates farcides de gambetes i alls tendres amb salsa de pebrot escalivat
La Mònica de Ensucrat: coques de patata farcides de mantega i melmelada de maduixes
La Mireia i la Bet de Els fruits saborosos: patata farcida amb melmelada de calçots
La Paula de Bon tiberi: patates farcides
La Vivi de Hoy cocina Vivi: patates farcides amb mousse de salmó
La Lidia de Va de teca: patates farcides
Moltíssimes gràcies a tots per les vostres receptes, com sempre, heu aconseguit fer un recull magnífic , un total de 52 receptes.
Ens veiem el dia 5 amb la nova proposta. Us hi esperem!
Ens veiem el dia 5 amb la nova proposta. Us hi esperem!
Quin munt de receptes, noies!! Moltes gràcies per la feinada i... fins la propera!! Petons
ResponEliminaTengo que probarls todas!! Menudas recetas, todas deliciosas. Gracias y besos.
ResponEliminaEspectacular! Si en dóna de vida a la cuina la patata! PEtons i com sempre gràcies pel repte, una trobada mensual ineludible!
ResponEliminaQuin grapat mes delicios!
ResponEliminaQuines receptes més bones, encara més idees per farcir patates, per tots els dies o per occasions assenyaladades, m'encanta!!!!
ResponEliminaPetons,
Palmira
Um excelente desfile de receitas.
ResponEliminaFoi a primeira vez que fiz e gostei muito.
Fico á espera do proximo desafio
bj
Un repertori immens! Mai m'hauria imaginat que hi hagués tantes variants de patates farcides. Gràcies per recollir-les I fins aviat. Petons.
ResponEliminauuuuuuuuuuh mare de deu quina gana que fa tot , m'encante aquet mural ple de patates , que bones !!! JA MHAPUNTO AL DEL PÁ .
ResponElimina