divendres, 2 de maig del 2014

Coca de iogurt

La pastisseria catalana és una de les més antigues d'Europa, si més no, una de les més ben documentades des de l'edat mitjana. En els receptaris medievals –i més tard en els del barroc– hi apareixen receptes que encara són vigents avui en dia, entre ells hi apareixien els primers cócs o coques. 

Les receptes de pastisseria no només han romàs als obradors dels pastissers o als fogons dels restaurants, sinó que també ho han fet a la cuina casolana. Per tant, receptes bàsiques com la coca de iogurt han anat passant de boca en boca a través de diverses generacions. Per això, molts de nosaltres hem conegut per primera vegada aquesta recepta a casa dels avis, dels pares o d'un amic… i potser, fins i tot, s'ha convertit en la primera recepta que hem realitzat, degut a la seva senzillesa.

La recepta originària té com a element principal un iogurt, l'envàs del qual s'utilitza per mesurar la resta d'ingredients: 3 envasos de farina, 2 envasos de sucre, 1 envàs d'oli. A part del llevat, cada recepta pot arribar a incloure una varietat ben diversa d'ingredients per acabar de donar un sabor especial a la coca. Per això trobem receptes amb licors aromàtics com l'anís o la ratafia, fruita fresca la qual a part d'aportar més sabor al pastís fa que sigui més humit, fruits secs, xocolata i un llistat infinit de combinacions. 

Moltes són les receptes que existeixen. El resum que aquest mes us presentem n'és un bon exemple, però el que no queda tant clar és l'ordre en que s'han de barrejar els ingredients. Molts diuen que s'han de barrejar tots de cop i no fa falta seguir un ordre concret. D'altres ens expliquen que primer s'han de barrejar els ingredients humits (oli-iogurt-ous), després els secs (sucre i llevat) i, per últim, la farina per obtenir un resultat més esponjós. Però el que queda clar és que partint de la base d'uns mateixos ingredients es pot obtenir un resultat ben diferent.







Recull de receptes:


La Mayte de La Fonda Deza: coca de iogurt

La Marta de Cuina diari: coca de iogurt i coca de xocolata i melmelada
La Lidia de Va de teca: coca amb oli de llimona i pinyons
La Mireia de Pasión y tentación: coca clàssica de iogurt
La Mª Glòria de No tot són postres a la cuina: coc de iogurt
El Jordi de Sopa Sapastra: pa de pessic de La Clota i pa de pessic Victòria
La Mònica de Ensucrat: coca de iogurt dual
L'hort d'en pollet: coca de iogurt, estil pollet
La Kàtia de Jo orenga i tu canyella: coca de iogurt de la mama i coca de iogurt amb nabius i cacau
La Silvia de Chez Silvia: coc de pastanaga i iogurt
L'Alba de El taller de cuina: coca de iogurt
La Xisca de Cocinar y más: pastís fi de iogurt grec i xocolata
L'Anna de Xicuina: coca de iogurt
La Heva de Tarjeta de embarque: carrot cake
La Carmen de A table con Carmen: xocolatíssims d'avellana
La Sussi d'Aracuina: bescuit de taronja thermomix
La Pilar de Les receptes que m'agraden: coca de iogurt amb llimona i llavors de rosella
La Marina de La rosquilla de la tía Laura: coc de iogurt, coco i taronja
La Cristina de Crijoarmael: pastis de llimona sense ou
La Clara de Amb les mans a la massa: coca de iogurt amb pinyons
La Roser de Quina delícia: coca de iogurt amb llimó i coc ràpid amb poma
La Pili de Kooking: coc de pera i poma
La Laura de Cuinera a estones: falsa coca de xocolata
La Carmeta Rusquilleta: pastís de somriures
El Jordi de Retalls de cuina: coca de iogurt
La Sònia de Entre harinas: pastís de iogurt amb llimona i poma
La Chus de Mansanes i no pomes: coca de iogurt amb anís
La Yolanda de Corazón de menta y azahar: coca de iogurt
La Carme d'All i julibert: coca de iogurt amb cruixent de canyella
La Pilar de Per sucar-hi pa: pastís de carbassa
La Marta de Pebre i xocolata: Bundt de iogurt i Baileys
La Natàlia de Dolces Nines: Coca de princeses 
La Paula de Bon Tiberi: Coca de iogurt
La Conxita de Al pot petit cuina: Coca de iogurt amb nous 
La Mercè i la Cori de Cotó de sucre: coc ràpid d'avellana
La Gemma de La cuina de casa: coca de iogurt zebra
La Montse de Rhubarb & Samphire: coca de iogurt de llimona i llavors de la rosella 
La Marina de Tapat de tapes: coca de iogurt amb xocolata i plàtan
La Sió de Fem un mos: pastís de llimona i formatge
La Catieu de Pastissets: boletes multicolor de coca de iogurt
La Mayte de La fonda Deza: coca de iogurt
La Xènia de sal i oli: coc ràpid
La Mònica de Coses de Llàbiro: coc de iogurt, pastís d'aniversari amb gerds i festucs i la mona
La Isabel de La cuina de la Isabel: coca de iogurt



Moltíssimes gràcies a tots per les vostres receptes de coca de iogurt, aquest cop hem tingut 61 receptes ben diverses.

Ens veiem el proper dia 5 amb la nova proposta. Us hi esperem

10 comentaris:

  1. Ostres!!! quin munt de receptes. Crec que la coca del iogurt o coc 1, 2, 3 continua sent una de les receptes més elaborades a les cases catalanes, almenys a la meva. Hem resulta molt interessant saber o conèixer que la cuina catalana és una de les més antigues i documentada d'Europa, és tot un orgull.
    Petons, Sandra.

    ResponElimina
  2. Un bon recull, noies!! Moltes gràcies, un mes més!

    ResponElimina
  3. Ja fa un temps que us segueixo, em sembla un repte fantàstic, i recopilar aquestes receptes tradicionals de la nostra infància ... és una gran idea!!! Ara que disposo d'una mica més de temps espero poder participar en alguna ocasió, la meva enhorabona a totes les participants d'aquest mes, que delícies!!! molts petons!!!

    ResponElimina
  4. Mare meva, tenim per menjar tot l´any! quin èxit, com sempre. Petons

    ResponElimina
  5. Quin súper recull de coques, i a quina més bona!!

    ResponElimina
  6. Mare meua, el que dóna de sí un iogurt! Un recull impressionant i absolutament deliciós! Novament gràcies i petons.

    ResponElimina
  7. Se us ha passat per alt, la meva recepta de Coca de Iogurt?
    O potser em vaig descuidar del enllaç?
    http://lacuinadelaisabel.blogspot.com.es/2014/04/coca-de-iogurt-de-sempre.html
    Isabel
    lacuinadelaisabel.blogspot.com

    ResponElimina
  8. Venen ganes de començar a tastar-les totes. Quina pinta que fan! Un recull fantàstic, moltes gràcies per fer-lo possible.

    ResponElimina
  9. M'encanten totes les versions... Em ratifico en que és una de les meves receptes preferides!
    Marta

    ResponElimina