Segurament d'hamburgueses n'hem menjat tots, fins i tot els qui en reneguen d'ella n'hauran menjat, potser amb una altra forma, potser sota un altre nom... i és que l'hamburguesa és només carn picada. Clar que ara, fins i tot, algunes hamburgueses no són de carn! Vegem doncs d'on surt aquest menjar que tant adoren els petits i que, cal dir-ho, agrada molt els grans.
El Diccionari General de la Llencgua Catalana ens defineix aquest àpat com: " Massa de carn de bou o de vedella picolada, de forma plana i ovalada, sovint assaonada amb mantega, all, julivert, ceba i ous. És anomenada també bistec alemany."
Pot semblar curiós és que vingui sota el nom de "hamburguès -esa" i no pas en una entrada única de "hamburguesa". Però tal i com assenyala l'entrada, el seu origen està relacionat amb l'adjectiu "hamburguès" (D'Hamburg): [de la ciutat alemanya de Hamburg; quant a la hamburguesa, de l'angl. americà hamburger steak 'bistec de Hamburg', sense una raó clara per a aquesta atribució].
Al voltant de la història d'aquest menjar hi ha moltes teories, si bé és cert que la seva primera aparició amb aquest nom és d'aquest mateix segle (1936: Larousse Gastronomique), també ho és que al tractar-se d'un menjar tan semblant a molt d'altres, es pot considerar que el seu origen és molt més antic. Als llibres de cuina de l'època clàssica ja en parlen, ja que hem de tenir ben present que entre les mandonguilles i les hamburgueses poca diferència hi ha. El cas és que el nom ve d'Hamburg, segons sembla, per això hauríem de tenir present que a principis del segle XX els alemanys sovint viatjaven i importaven amb ells les seves costums, també les culinàries, de forma que ben aviat es va estendre el filet d'Hamburg.
Pel que fa a Catalunya, com a la resta del món, es mengen des de l'antigor, però a partir de l'època moderna se n'anomenen hamburgueses, tot i que en llocs com a les Balears se les conegui com a raoles, per la seva forma. A Japó es cuina al vapor i va acompanyat de ceba i vedura; a Hawai es cuina amb ou, però on més s'ha estès aquest menjar és a Amèrica, gràcies sobretot al menjar ràpid. Per aquest motiu sovint es relacionen les hamburgueses amb el menjar poc elaborat i de característiques saludables discutibles; però cal tenir present que aquestes relacions s'allunyen de la realitat. Una hamburguesa elaborada amb carn picada és tan saludable com qualsevol altre àpat de carn. I quan diem de carn pot ser de carn o no.
Aquí és on entren les múltiples varietats que han anat sorgint, de peix, vegetals, etc. Mantenint la forma del menjar, els cuiners d'arreu del món han anat adaptant aquesta carn picada a les costums i voluntats de tots els comensals. Clar exemple n'és la vostra recopilació, molt variada i amb molt de gust!
Recull de receptes:
La Carolina de La cuchara de mis recetas: hamburgueses sanes a l'estil mediterrani
La Susanna de En Roc a la cuina: hamburgueses vegetals
La Blanca de Menjar a Cala Blanca: hamburgueses vegetals
La Ester de Quinoa Wakame: hamburgueses d'azuki
La Carmen de A table con Carmen: mini hamburgueses de bacallà i verdures
La Marina de Tapa't de tapes: hamburguesa de pèsols i hamburguesa de pollastre i curri amb arròs basmati especiat
La Elena de Historias con sabor: hamburgueses de salmó amb salsa tàrtara
La Sao de Rapa Tachos: hamburgueses de pollastre
La Montse de Mis consejos y recetas saludables: hamburgueses de quinoa i fajol i hamburgueses de quinoa vermella i civada
La Raquel de Raquel's kitchen: hamburguesa de cigrons
La Cristina de Us en llepareu els dits: hamburguesa de vedella amb panet de cervesa negra
La Gemma de Cuinant a Canet: hamburguesa de pollastre
La Carme i la Marta de Galeteria: hamburguesa de vedella
La Neus de Cocinando con Neus: hamburguesa alpina
La Marta de Delicious Martha: hamburguesa vegetal de carbassa
La Silvia de Chez Silvia: hamburguesa de vedella al roquefort amb bolets portobellos, alberginia cruixent i formatge i pa d'hamburguesa de pollastre
L'Ana de 5 sentidos en la cocina: hamburguesa de gall d'indi amb xutney picant
La Pilar de Les receptes que m'agraden: hamburguesa d'escalivada amb formatge de cabra
L'Eva de Cuinant entre llibres: hamburgueses de lluç i gambes
La Heva de Tarjeta de embarque: hamburguesa vegana especiada
Per sucar-hi pa: hamburguesa de tonyina mediterrània
La Laura de Cuinejant: wafu hambagu, hamburgueses japoneses
La Montse d'Estones lliures: hamburguesa de pollastre, ceba i brie
La Sònia de Entre harinas: hamburguesa vegetal i el seu pa
La Mayte de La fonda Deza: hamburguesa de bou, bacon i ceba caramelitzada i hamburguesa de carn de porc amb ceps i rossinyols
La Sil de Thermomix il: hamburguesa casolana i el seu pa
La Dolores de Mi gran diversión: hamburguesa al gin tonic amb foie
La Palmira de Come conmigo: hamburguesa gurmet amb foie i carn d'ànec i hamburguesa vegetariana
La Yolanda de Corazón de menta y azahar: hamburguesa de pollastre amb especies, pa de pipes i maionesa d'alvocat i cogombrets
La Marga de La cocina de las casinas: hamburguesa de bou a l'estil Jamie's italian
La Clara de Amb les mans a la massa: hamburguesa de pollastre i bolets
El Miquel de Les receptes del Miquel: hamburguesa complerta
La Pili de Kooking: hamburgesa de cigrons i albergínia
La Vivi de Hoy cocina Vivi: hamburguesa de gall d'indi i hamburguesa de llenties masala
La Sion de Fem un mos: hamburguesa amb cor de ceps
La Isabel de La cuina de la Isabel: hamburguesa amb ceba
La Marta de Cuina diari: xili amb carn
Dolces nines: hamburguesa de civada amb samfaina
La Conxita de Al pot petit: hamburguesa vegetariana
La Raquel de Manzanas rojas: hamburguesa de vaca amb formatge de cabra i créixens
La Raquel de Manzanas rojas: hamburguesa de vaca amb formatge de cabra i créixens
La Mònica d'Ensucrat: mini hamburgueses de carn de botifarra
L'Anna de Xicuina: hamburguesa de pollastre i espinacs
La Mònica de Coses de Llàbiro: hamburguesa vegetariana, mini hamburgueses de cigrons, hamburgueses de quinoa i hamburguesa vegetal
La Silvia de Àlamos ventosos: hamburguesa de civada
La Cris de Probando en la cocina: hamburguesa de pit de pollastre, ceba, poma i formatge de cabra
La Judith de El món de Juju: minihamburgueses amb melmelada de mango i pebrot
Moltíssimes gràcies per la vostra participació, ens retrobem el dia 8 amb la nova proposta!
Perdoneu el retràs en aquesta recopilació, però el temps a vegades passa volant.
Perdoneu el retràs en aquesta recopilació, però el temps a vegades passa volant.
Excelentes hamburgueres, parabéns a todas
ResponEliminabjs
Quin recull més interessant! per mirar-s'ho amb calma peruè hi ha propostes molt suggerents! Marta
ResponEliminaQuina gran recopilació d'hamburgueses!! M'ha sorprès veure'n tantes de vegetarianes :) Una abraçada i fins la pròxima!!
ResponEliminaMenudo ramillete de hamburguesas, las hay de todas clases y apetecen todas!!!
ResponEliminaFelicidades a tod@s!
B7ssss
PEr tots els gustos, no hi ha cap inconvenient per carnívors, peixaters, vegans, mare meva quina quantitat d'hamburgueses per a escollir !!!
ResponEliminaTotes em viendriem de gust, seria questió de fer un repte per anar tastant-les totes!
Una abraçada,
Palmira
Moltes gracies a vosaltres per organitzar mes a mes aquest repte. Ara ja tenim una bona col·lecció de receptes d'hamburguesa per anar fent i variant. Molt interessant
ResponEliminaUna abraçada
Conxita
Uala!!! Només falta una proposta d'hamburguesa dolça per arrodonir-ho!!! Moltisimes gracies per organitzar aquests reptes tan divertits i motivadors :-)
ResponEliminaOstres ara ja ningú no té excusa per fer una bona burguer, els carnívors i l'opció vegana ;-)))
ResponEliminaAra serà ben difícil no probar diferents hamburgueses.
ResponEliminaMuas