dijous, 6 de novembre del 2014

Al mal temps, bona cara

A altes hores de la matinada, la Joana seu al costat de la finestra. Mira la negra nit il·luminada per una lluna plena radiant. Fa un parell d'hores que resta asseguda al menjador, contemplant no sap ben bé què. No pot dormir. No només un fort neguit la desvetlla a tothora, sinó que és necessari que estigui pendent del Pere cada poc temps. Li controla la febre i està pendent de la seva tos. Ja fa dies que dura aquest panorama i, a poc a poc, la Joana s'acostuma a no dormir tant com abans. La millor hora és quan surt el sol, sembla que el pare de la família recuperi les forces amb els primers raigs matiners. Moment que aprofita la Joana per tancar els ulls i descansar, ja sigui asseguda al menjador o estirada al costat del Pere.

La Maria no porta massa bé que el seu pare hagi emmalaltit. El seu nivell acadèmic ha baixat molt i en poc temps ha acumulat una sèrie d'esdeveniments escolars que han fet preocupar els mestres i els pares.

Avui el Pere se sent més fort que de costum i li demana a la Maria i a la Joana que es quedin al seu costat. La mare truca a l'escola i adverteix que la filla no anirà. L'objectiu és clar, tornar a reforçar els llaços per tenir, més que mai, una unió que els ajudi a superar aquesta situació que els ha tocat.

La Maria plora sense parar mentre escolta el seu pare. Està més nerviosa de l'habitual i li costa relaxar-se i pensar amb serenitat. La Joana té una pensada per treure endavant aquell embut. Accepta que es quedin tots a parlar, a compartir uns moments plegats, deixant de banda les seves responsabilitats escolars i laborals; però ho faran de la manera que més els uneix. Cuinant. Per això la mare els proposa fer un concurs, el pare -com no pot aixecar-se del llit- serà el jutge i elles dues cuinaran. 

La Maria opta per fer un timbal d'escalivada i, just abans de començar, la mare li demana que expliqui per què ha triat aquest plat. És part de l'exercici. I ella se'n surt prou bé.
"El pebrot i l'albergínia tenen bon aspecte quan els collim de l'hort o els comprem al mercat, després, quan els escalivem tota aquella bellesa superficial queda arrugada o cremada. És trist, però si la pelem i la servim amb un bon raig d'oli i una mica de sal retrobem allò que tant ens cridava l'atenció. Igual que passa amb les persones, que potser perden la força i llueixen dèbils, però es mantenen forts en l'interior mentre l'essència sigui perpètua".




Recordeu:

  • Fer la vostra versió d'escalivada -podeu seguir la recepta que vulgueu, dolça o salada-. 
  • La recepta la podeu publicar al vostre bloc quan us vagi bé i deixar l'enllaç amb la recepta als comentaris d'aquesta entrada.
  • No cal que sigui una recepta nova, si ja teniu una recepta d'escalivada publicada al bloc, podeu participar igualment, només heu de deixar l'enllaç aquí.
  • Teniu fins el dia 28 per enviar-nos l'enllaç de la vostra recepta -si no teniu bloc i voleu participar, cosa que ens agradaria moltíssim, ens podeu enviar la foto a memoriesdunacuinera@yahoo.es
  • El dia 1 publicarem el recull de les receptes rebudes amb els enllaços dels blocs participants.



Si necessiteu qualsevol tipus d'aclariment no dubteu a contactar amb nosaltres.


Esperem les vostres receptes!

42 comentaris:

  1. Ostres...com m'ha agradat aquest capítol....i la comparació amb la recepta!!!! A casa en fem molta d'escalivada...justament ara en tinc una safata a la nevera, però només d'albergínia que em van regalar!
    A veure si me'n penso alguna i puc participar!
    Un petó!

    ResponElimina
  2. Mira, com que veig que no crec que en pugui fer una de nova, us deixo aquesta (i va ser guanyadora d'un concurs de cuina...jajajaj)
    http://foodandcakesbygb.blogspot.com.es/2013/10/vasitos-de-berenjena-ahumada-con-romero.html
    Espero que us agradi aquesta versió! Si veieu que no encaixa, doncs fora!
    Un altre petó!
    Gemma de Food&Cakes by GB

    ResponElimina
  3. Hola!!! si tinc temps provaré a fer alguna cosa nova, però mentrestant i per si acàs us deixo uns ous farcits d'escalivada que estaven boníssims: http://cuinantentrellibres.blogspot.com.es/2014/09/ous-farcits-descalivada.html
    un petó!!

    ResponElimina
  4. Hola Familía

    Aqui la nostra proposta http://enrocalacuina.blogspot.com.es/2010/02/coca-de-recapte.html
    petonets Susanna

    ResponElimina
  5. Hola Familía

    i mes...http://enrocalacuina.blogspot.com.es/2011/02/coca-de-verdures.html
    petonets Susanna

    ResponElimina
  6. Hola Familía

    http://enrocalacuina.blogspot.com.es/2012/09/com-pelar-els-pebrots-escalivats.html
    petonets Susanna

    ResponElimina
  7. Não faço a minima ideia o que seja mas vou já pesquisar
    bjs

    ResponElimina
  8. Tinc ja pensada la recepta que faré, encara que de moment us deixo con fer l'escalivada
    http://blogdecuina.blogspot.com/2009/06/escalibada-pimientos-y-berenjenas.html
    Petons

    ResponElimina
  9. Noies, escalivada dolça??? ejem ejem ja veurem...
    Com no sé si arribaré a temps amb les obres, per si a casa ja os deixo l'enllaç de l'escalivada que fem a casa:
    http://comeconmigoelblogdepalmira.over-blog.es/article-como-seduje-a-mi-marido-con-unas-verduras-tipicamente-catalana-nuestra-escalivada-44115976.html
    Bon cap de setmana,
    Palmira

    ResponElimina
  10. Per nosaltres és una preparació bàsica, us deixem un parell d'enllaços

    Escalivada con anchoas

    Pizza de escalivada con atún y anchoas

    Petons,
    Pilar

    ResponElimina

  11. Hola noies, un envio les receptes que tinc passades al bloc amb escalivada

    http://femunmos.blogspot.com.es/2010/11/coca-de-diumenge-i-premi.html
    http://femunmos.blogspot.com.es/2011/09/mil-fulls-descalivada.html
    http://femunmos.blogspot.com.es/2010/07/dinar-de-barbacoa.html

    Molts petonets

    ResponElimina
  12. Bon dia!
    Us deixo una pizza feta amb escalivada amb contrastes de sabors, espero us agradi.
    Petons

    http://blogdecuina.blogspot.com.es/2014/11/pizza-de-escalivada-gorgonzola-y-uvas-a-la-catalana-receta.html

    ResponElimina
  13. Avui m'he inspirat i ja tinc una nova recepta amb escalivada!! unes crestes boníssimes: http://cuinantentrellibres.blogspot.com.es/2014/11/crestes-descalivada-i-formatge.html
    Un petó maques!

    ResponElimina
  14. Buff, m'encanta l'escalivadaaa!!!
    Aquí us deixo la meva proposta. Un petó! Clara

    http://amblesmansalamassa.blogspot.com/2014/11/mousse-descalivada.html

    ResponElimina
  15. Quan vaig llegir el relat d'aquest mes el vaig trobar preciós i molt encertat, realment és el reflex de la vida... I amb l'escalivada també em vau fer ben feliç!! no hi ha setmana que no en mengi, m'encanta! Així que aquí us deixo la meva aportació, una salsa d'escalivada ben senzilla! Ptons

    http://xicuina.blogspot.com.es/2014/11/dip-descalivada.html

    ResponElimina
  16. De moment us deixo dues receptes que ja tinc al blog:
    - Amb aquesta coca de recapte vaig participar al primer Memòries d'una cuinera:
    http://allijulivert.blogspot.com.es/2011/03/coca-de-recapte_27.html
    - Amb albergínia escalivada podem fer aquest deliciós aperitiu:
    http://allijulivert.blogspot.com.es/2014/09/baba-ganoush.html
    A veure si m'inspiro per fer alguna altra recepta... l'escalivada s'està fent al forn...
    Un petonàs

    ResponElimina
    Respostes
    1. Aquí la nova proposta:
      http://allijulivert.blogspot.com.es/2014/11/trenes-descalivada-i-tonyina.html
      Com sempre fàcil i molt "resultona".
      Fins aviat

      Elimina
  17. hola reines!!!!

    Us posso unes pizzetes que vaig fer fa temps d'escalivada i formatge de cabra :)

    http://larosquilladelatialaura.blogspot.com.es/2013/06/mini-pizza-wanton-de-escalivada-y-queso.html

    molts besitos forts

    ResponElimina
  18. Bona nit!!!
    La meva proposta, Soldadets d'escalivada.
    http://corazondementayazahar.blogspot.com.es/2014/11/soldaditos-de-escalivada.html

    ResponElimina
  19. Bon Díaz! Tinc una recepta publicada fa temps i que es bonissima....un cake d'escalibada per llepar-se els dits!
    http://kook-pi.blogspot.com.es/2012/04/cake-de-escalibada.html

    A veure si us agrada. Un petonas i bon cap de setmana!

    ResponElimina
  20. Mira que he donat voltes al repte d'una escalivada dolça, però no ha sortit res. Os deixo la meva proposta unes barquetes de mousse d'escalivada amb melmelada de pebrot. http://lafondadeza.com/2014/11/barquitas-de-m…-de-escalivada.html

    ResponElimina
  21. He tornat a publicar una recepta d'escalivada.
    Espero que us agradi.
    http://lacuinadelaisabel.blogspot.com.es/2014/11/escalivada.html
    Una abraçada

    ResponElimina
  22. Aqui teniu la meua. Que tingau bona setmana! Marta
    http://cuinadiari.blogspot.com.es/2012/07/espencat-amb-tonyina-bacallar-anxoves-i.html

    ResponElimina
  23. Aquí deixo la meva proposta salada. Una abraçada!
    http://www.retallsdecuina.cat/2014/11/quinoa-amb-escalivada-i-formatge-feta.html

    ResponElimina
  24. Aquí us deixo la meva però es publicarà el dia 27/11/14. Gràcies.
    http://cuinantacanet.blogspot.com/2014/11/timbal-de-escalivada-y-queso-de-cabra.html

    Muas

    ResponElimina
  25. No és l'escalivada típica, però no deixa de ser-ho.... ja fa temps que la tinc al blog, espero que serveixi!
    http://comacasa-res.blogspot.com.es/2010/04/coca-amb-xefla.html
    Una abraçada!

    ResponElimina
  26. M'animo a participar per primera vegada amb la primera recepta que vaig publicar al meu blog, que fa poc que he obert. Es tracta d'un paté d'escalivada sobre un llit d'escarola i tomàquet http://wp.me/p4TZP5-7
    Espero que us agradi! Una abraçada

    ResponElimina
  27. A minha participação já esta no blog ,devo dizer que gostei muito.
    http://sao33.blogspot.pt/2014/11/escalivada.html
    Bjs

    ResponElimina
  28. Doncs aquí teniu la meva proposta. És tracta d'una escalivada amagada en una coca de recapte. Dues receptes catalanes d'un sol tret. Espero que us agradi! Un petonàs http://www.entreharinas.com/2014/11/coca-de-recapte.html

    ResponElimina
  29. Aquí va la meva proposta!! una abraçada! http://aracuina.blogspot.com/2014/11/escalivada-amb-salmo.html

    ResponElimina
  30. aquesta és la meva proposta
    http://lesreceptesdesthilari.blogspot.com.es/2014/11/mousse-descalivada.html
    tot i que aquestes també podem fer el pes:
    http://lesreceptesdesthilari.blogspot.com.es/2009/08/milfulles-descalivada-i-bacalla-amb.html
    http://lesreceptesdesthilari.blogspot.com.es/2012/04/amanida-descalivada-seitons-i-poma-amb.html

    ResponElimina
  31. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  32. Aquest mes no se m'ha escapat... aquí estic.
    http://aprilskitch.blogspot.com.es/2014/11/memories-duna-cuinera-escalivada.html
    Petons!

    ResponElimina
  33. Muy buenos días chicas.
    Aquí os dejo mi aportación para este mes.
    Solo puedo decir una cosa.... deliciosa!
    Gracias.

    Muack

    http://www.alcalordelhorno.com/2014/11/volovanes-de-escalivada-con-mojama.html

    ResponElimina
  34. Este mes no he llegado =(
    Un beso enorme!!!

    ResponElimina
  35. Hola noies, al final no arribo a fer una recepta nova amb escalivada. Us deixo una recepta anteriorment publicada. Una abraçada!!
    Coca de recapte:
    http://lacocinadelosinventos.blogspot.com.es/2011/07/coca-de-recapte-y-regalos-sorteo-susana.html

    ResponElimina
  36. Aquí va la meva aportació:
    http://elmondejuju.blogspot.com.es/2014/11/torrada-amb-escalivada-i-botifarra-negra.html

    i alguna que ja tenia publicada:
    http://elmondejuju.blogspot.com.es/2011/03/coca-de-recapte.html
    http://elmondejuju.blogspot.com.es/2011/05/xarrup-descalivada-amb-mousse-danxova.html

    ResponElimina
  37. Ufff! pensava que no arribava a temps, gairebé al límit pero he arribat a temps i us deixo la meva recepta d'Espardenyes amb escalivada al forn i anxoves.
    Petons
    Conxita
    http://alpotpetitcuina.blogspot.com.es/2014/11/espardenyes-amb-escalivada-al-forn-i.html

    ResponElimina
  38. Os dejo la mia.
    Bon cap de setmana
    http://lesreceptesdelmiquel.blogspot.com.es/2014/11/tostada-de-pan-de-cereales-con.html

    ResponElimina
  39. El nostre paté d'escalivada:

    http://cosesdellabiro.blogspot.com.es/2014/11/pate-descalivada.html

    ResponElimina
  40. Hola guapes!!
    Mare meva, aquest mes tard no, tardíssim... us deixo la meva proposta:

    http://www.dolcesnines.blogspot.com.es/2014/11/hummus-dalberginia.html

    I gràcies per ser-hi sempre!!!
    Una abraçada,
    Natàlia.

    ResponElimina
  41. Hola, noies! Aquí teniu la meva proposta. Un flam d'escalivada que ja fa un temps que vaig publicar. Espero que us agradi!! petons. http://tapatdetapes.blogspot.com.es/2012/07/flam-dalberginia-i-pebrot-escalivats.html

    ResponElimina